Pewnie, Widzisz jak ktoś jest debeściak, to RC(Rafał Czarny) zapytuje: czy ma chłopaka i to wsio ryba
men czy łomen, więc co by się nie męczył ... . :-D
Wersja do druku
Helmut.Pamietaj,ze caly czas sie odnosze do problemu koniecznosci posiadania exifu wstawianego zdjecia do mojej galerii na naszym forum.
A teraz do wypunktowanych zdan.O glebi ostrosci i czasach ekspozycji uczymy sie z ksiazek.Jesli ktos nie umie zrobic ostrego zdjecia,nie ma pojecia o ekspozycji to napewno rowniez nie wie co to jest exif.
A jesli ktos chce zrobic kolejne ujecie slimaka stosujac panninng to czytanie exifu tez nic mu nie da.
I odnosze sie do exifu ,ktory ma mi pomoc w moich fotkach,a nie co ma pomoc innym.
A widzisz! :D
Jeśli masz współrzędne geograficzne, godzinę i porę roku to znajdziesz gdzie było słońce ;)
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------
Odwróćmy sytuację (prędkość obiektu).
Jaki czas należy ustawić, robiąc panning motocyklisty na autostradzie, będąc oddalonym od niego 20m?
Podaj mi książkę w której znajdę odpowiedź.
W exifie??znajde te slonce??
a nie prosciej popatrzec na padajacy cien??bez zagladania w exif.
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
W granicach okolo 1/300-500.Zakladam ze jedzie normalnie.
Wazniejsze jest prowadzenie aparatu za obiektem.(to myk na tym polega)
Mirek54 - inny przykład (że poprę Helmutha):
Zdjęcie startującego ptaka albo owada. Bez rozmycia skrzydeł.
Skąd mam wiedzieć jaką ekspozycję ustawić (załóżmy że nie robiłem wcześniej zdjęć)?
Kurde.Jesli mam tak zalozyc,ze nie robiles to kup se ksiazke.Poczytaj.Wiecej sie dowiesz.Co z tego,ze nawet jesli ustawisz te same parametry to wyjdzie Ci kupa.
Kurde,juz pisalem,fotografia to nie arytmetyka.To sztuka.Co da ci czytanie exifu jak nie robiles zdjec to i nie rozumiesz tego co w nim zawarte co w nim jest napisane.
Nawet jak wezmiesz i ustawisz te same parametry co w super fotce widzianej przez Ciebie jesli masz malpke do dyspozycji.Ptak odleci,samolot juz bedzie ladowac na innym lotnisku.
Jak wszystko - tak i fotografia składa się z teorii i praktyki.
Teoria to książki a praktyka to eksperymenty. Dokumentacja eksperymentu to EXIF.
Umiejętność robienia zdjęć ma się nijak do znajomości EXIFu. Mogę wiedzieć co tam jest a nie zrobić ani jednej fotki. Dopiero połączenie wiedzy i praktyki daje efekty.
Ergo - książki: tak. Praktyka: tak. EXIF: tak.
Nie rozumiem dlaczego tak potępiasz EXIF. Zrobił Ci coś kiedyś? :)
A w tym pstryku jakie siedzą informacje w EXIFie?
Wcale nie jesteś odosobniony, ja też nie nadążam...
Ale startujący ptak nie będzie szybszy od motocyklisty.Poza tym lubię sobie popatrzeć w exify.
Niedaleko wam w tej dzisiejszej dyskusji wieczornej już, do plastyki i perspektywy, przecież każdy exif można nadpisać...