Po co zmieniac cos co dziala??
Co Wy z tymi exifami??Patrzcie na obraz a nie na parametry.Czy to wazne w jakich garnkach i na jakiej kuchence pomidorowa gotuje jak i tak nadaje sie do wylania w kibel.
Po co zmieniac cos co dziala??
Co Wy z tymi exifami??Patrzcie na obraz a nie na parametry.Czy to wazne w jakich garnkach i na jakiej kuchence pomidorowa gotuje jak i tak nadaje sie do wylania w kibel.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ostatnio edytowane przez Jaack ; 29.10.12 o 18:39
Juz mnie kiedys ktos pytal,gdzie w exifie jest pozycja o ustawianiu swiatel we fotkach studyjnych.
Smakowitosc zdjecia to obraz,obrobka i swiatlo,a nie przyslona,czas i rodzaj puszki.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
EXIF powie jakie parametry ustawić, żeby uzyskać podobne efekty. Tego z obrazu nie wyczytasz.
Jeżeli ktoś zupełnie początkujący, pyta Cię co poprawić w zdjęciu, które właśnie zrobił? EXIF dużo powie o tym jak zdjęcie było zrobione. Całkiem bez sensu będą rady typu "ustaw inaczej światło" albo "zmień przesłonę" jeżeli EXIF pokazuje, że zdjęcie było zrobione w trybie AUTO![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
EXIF powie np. że fajną fotkę można zrobić plastykowym kitem, niekoniecznie Leicą za pierdylion zł.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Przeklejam cytat z innego wątku:
Zdjęcia obrabiam w starym Corelu 9. On NIE ZAPISUJE EXIFA. Strasznie więc irytują mnie obostrzenia nakazujące zachowanie danych exif (np. w DITL-u).
Nie jestem oszustem i nie muszę nieczego udowadniać, ewentualnie mogę przesyłać gołego jpga lub rawa. Upierdliwe to i nie potrzebne.
Podsumowując - EXIF-SREXIF :P
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
często zerkam w Exify.
Powodem głównie jest ogniskowa - gdy widzę jakieś fajne zdjęcie zastanawia mnie ogniskowa użytego obiektywu.
szukam informacji o lampie czy zdjęcie było doświetlane i jak
gdy zdjęcie jest robione w jakiś niecodzienny sposób zerkam w parametry ekspozycji
Czasem szperam za opisem w zdjęciu czy to słownym czy Geotagami żeby wiedzieć gdzie zdjęcie było zrobione jeśli taka informacja jest zaszyta
Nie wyobrażam sobie przeglądarki bez możliwości podglądania exifów.
Garnek ma małe znaczeniechoć zerkam z ciekawości na aparaty. Namiętnie podglądam exify innych zdjęć na serwerach redakcyjnych
Ot w celach czysto statystycznych. Kto czym robi i czy jakoś to się przekłada na zdjęcia czy na coś widocznego przez odbiorcę
co do porównania :
Na drugi dzień po sesji modelka zaprosiła fotografa na obiad. Przed obiadem fotograf zaprezentował zdjęcia, modelka ogląda i mówi:
- Musi pan mieć bardzo dobry aparat.
Fotograf nie zareagował. Po obiedzie kobieta pyta czy smakowało, fotograf odpowiada:
- tak bardzo, musi pani mieć bardzo dobre garnki.
Sam też mam pewnie w Galerii zdjęcia bez EXIF-a ale jeżeli program do obróbki daje wybór- nie wycinam. Nie widzę potrzeby ukrycia czym, kiedy i jak było zrobione zdjęcie.
Jest w Galerii okienko informacji o zdjęciu i można tam wpisać podstawowe info. Taka propozycja do rozważenia![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie mówię o celowym ukrywaniu, ino wymogu posiadania.