Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Proszę rozwiń/zdefiniuj - optycznie ok.
Ostry, także w rogach, mała ac. Dystorsja i winieta mniej ważna, ale przydałoby się, żeby za dużej poduchy nie było.
Największym wrogiem hdrów jest rozpraszanie światła w szkle, co objawia się ''jarzącymi'' oknami, lampami itp. Od jakiegoś czasu szukam prostego szkła (trzy elementy), ale bida jest na szerokich ekwiwalentach - dopiero coś takiego można znaleźć przy 40mm, co daje w olku już wąski kąt.
(stopień rozproszenia rośnie wraz z iloścą soczewek)
Digital Druh Conversion Kit :)
Abstrahując od 15mm trochę mnie martwi, że nie pojawiają się żadne ploteczki o jasnej stałce 20 - 25mm od Olka... Czyżby nic takiego nie będzie zaprezentowane na tegorocznej photokinie?
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Abstrahując od 15mm trochę mnie martwi, że nie pojawiają się żadne ploteczki o jasnej stałce 20 - 25mm od Olka... Czyżby nic takiego nie będzie zaprezentowane na tegorocznej photokinie?
Przecież są dwie od Panasa , obie znakomite, więc?
20mm ma podobno problemu z wolnym AF, natomiast cena panasonica leica jest IMO w UE po prostu chora. Podobnie z dostępnością.
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
20mm ma podobno problemu z wolnym AF, natomiast cena panasonica leica jest IMO w UE po prostu chora. Podobnie z dostępnością.
To 20 to ma wolny AF w ocenie podczas reportażu ślubnego - nie jest tak szybki jak stałki z D-700. Do Twego focenia będzie w sam raz. Przyjedź na zlot - chętnie na chwilę Ci go pożyczę...
Jast znacznie szybszy od ZD 12-60 na małym body.
Jeżeli Olek niczego sensownego nie wypuści w cenie swojej 45mm to będę musiał zwrócić się ku 12mm f2.0.
---------- Post dodany o 00:11 ---------- Poprzedni post był o 00:10 ----------
Zloty są w Toruniu?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Ledwo co dostaliśmy (w ręce) 75, lada moment ma ruszyć dystrybucja 60 macro czy 65 nie pamiętam.
Na Photokinie* pewnie usłyszymy, że Oly kończy pracę/dopina umowy nad najdroższym w historii mikro korpusem klasy 43 ;) Znaczy się działać będą duże szkła. To będzie okazja by pochwalić się/zaanonsować ze 2 szkła pod to body, czytaj: równie drogie i dobre optycznie. Poza tym E-7, muszą jakoś OFICJALNIE zmierzyć się z tym tematem. Po mojemu powoli wychodzi na to, że jak wkleją w sensor czujnik PDAF to mogą być kosmiczne jaja. Nikt bowiem nie ma takiego wyboru tak fajnych (choć i dużych) szkieł jak 43 (z systemów typu: crop). By wymienić tylko 12-60, 11-22, i nirvana czyli 14-35/2.0. Teraz kiedy mają Słony sensor jest szansa by ruszyć tą krytyczną masę jeszcze raz, ale muszą to mądrze rozegrać i jednym z warunków jest jak najszybsze wprowadzenie swoich odpowiedników 12-35-100X czy 25/1.4DG oraz dopracowanie: wideo, softu w aparacie, programu aktualizującego soft, akcesoriów typu wi-fi (patrz D3200) i innych BT.
Generalnie to zainstalowałem sobie hacka do GH2 i teraz w zasadzie to mi się marzy SLR Magic 12/1.6 macro w autofokusie, ale jak tylko się przekonam do MF w wideo :mrgreen: to sobie to kupię i będę czekał na "giełdowe promocje" z EM5 w roli głównej.
*- kolejny anons - jak pokazuje historia - będzie miał miejsce w styczniu/lutym 2013 z dostępnością w sierpniu 2013.
/edit @Janko: chciałem byś napisał czego oczekujesz od tego czegoś ponieważ nie wierzę w ostre brzegi, słowo klucz: najtańszy naleśnik. On ma po prostu być, ale tak jak ty, chciałbym się miło rozczarować.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
/edit @Janko: chciałem byś napisał czego oczekujesz od tego czegoś ponieważ nie wierzę w ostre brzegi, słowo klucz: najtańszy naleśnik. On ma po prostu być, ale tak jak ty, chciałbym się miło rozczarować.
Przy f=8 zrobić dobrze rysujący obiektyw - niewielka sztuka. Takie np. Industary czy obiektyw od Smieny, otwarte są marne, ale przysłonięte - bardzo miłe. Inna sprawa, że tu jest 15mm, a nie 40 czy 50...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Przy f=8 zrobić dobrze rysujący obiektyw - niewielka sztuka. Takie np. Industary czy obiektyw od Smieny, otwarte są marne, ale przysłonięte - bardzo miłe. Inna sprawa, że tu jest 15mm, a nie 40 czy 50...
Ok, ale w Olku na f/8 będzie dyfrakcja jak w smienopodobnych na f/16. Może być dobrze, ale żyleta z definicji wykluczona.