Temat wywołał opiotr a z jego postów wynika, ze ma co najwyżej G1 lub G2. Poza tym ja sugerując zadaję w domyśle pytanie ale nie stwierdzam :grin:.
Wersja do druku
Temat wywołał opiotr a z jego postów wynika, ze ma co najwyżej G1 lub G2. Poza tym ja sugerując zadaję w domyśle pytanie ale nie stwierdzam :grin:.
Ja tylko napisałem po co jest czujnik zbliżeniowy w G1/G2 i myślę, że dzięki temu właśnie można sporo fotek zrobić na jednym aku, W G3 może i można w kółko włączać i wyłączać wizjerek tylko kto tak robi? (Równie dobrze można by przed każdym zdjęciem i po włączać i wyłączać aparat)
sorki, rzeczywiście Vindex napisał o tym.
Ja dalej w zalewie oznaczeń G,GF GH, GX czuję się ciemny jak przysłowiowa tabaka w rogu.
Róznice pomiędzy G2 a G3 pojąłem.
czy jakaś dobra dusza podrzuci linkę, która pozwoli mi na dalszą iluminację?
Ja praktycznie MUSZĘ kupić aparat w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Muszę bo mam w zanadrzu fajny wyjazd na który nie chcę targać E30+12-60 (jedynie ze względu na wagę i gabaryty), o drugim obiektywie nie wspominając, a ostatni weekend spędzony w ulubionych i nieznanych zakątkach Barcelony uświadomił mi, że dzielny FT2 jest świetny ale na plażę, do wody i na takie tam pstryki.
Muszę mieć wizjer bo na LCD w słońcu nie widać nic- niezależnie od tego czy jest to AMOLED w SGS2 czy LCD w aparacie. Wbudowany jest zaletą.
Co do finansów- różnica jest taka, że jeśli będę celował w OM-D, to pewnie będę wychodził z dużego E- nie fotografuję tak dużo aby mieć dwie takie puszk i obiektywy do nich.
Jesli np w G2/G3 z kitem- to już niekoniecznie.
XZ-1 ogladałem i te guziczki sa zbyt małe do moich łap.
Jak to jest z tym lcd obrotowym w G3? Robiąc zdjęcie z pozycji powiedzmy pasa nie da się ustawić aparatu na wprost tak jak w lcd uchylnych (nex)? Otwierając ekran z pozycji zamkniętej jest on do góry nogami, dobrze pamiętam?
Jedź do sklepu i pomacaj albo poczytaj sobie test na optycznych. Tam jest wszystko.
Antares,
Wszystko sie da, lcd gibie sie we wszystkie strony swiata...
pozdrowionka
lcd się gibie we wszystkie ale ekran nie. Jeśli ustawię lcd w poziomej osi aparatu (otwarcie z pozycji zamkniętej)to obraz jest do góry nogami i po obróceniu go o 90stopni nadal jest odwrotnie. Czyli przy kadrowaniu z pozycji np.pasa lcd i siebie mam ustawiać prostopadle do aparatu? W przypadku uchylnego lcd jest w tym przypadku o wiele wygodniej. Jeśli jestem w błędzie to proszę o wskazanie właściwej drogi :grin: i przepraszam, że zawracam głowę takimi pierdołami zamiast iść do FJ i sprawdzić.
Nie, wszystko widzisz tak jak trzeba, nic nie jest obrócone.
Tak to wygląda na przykładzie G2. Gif z fotopolis.pl