Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Fotki z Sony A850 i Zeiss 135/1.8 na f/3.5; mniej więcej czegoś takiego (rozmycie) możemy się spodziewać po kolejnej srebrzance Oly
http://forums.dpreview.com/forums/re...3&changemode=1
Żeby tylko cena nie była podobna :). Jeśli Olek zachowa umiar i cena będzie na poziomie innych 85/1,8 to może być hit.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ależ jest ssanie na ten obiektyw. To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Sorki za sarkazm :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ależ jest ssanie na ten obiektyw. To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Sorki za sarkazm :)
Silnik konkurencji mocniejszy, więc porównanie z gazem wciśniętym do połowy :). Co nie zmienia faktu, że przy cenie rzędu 1200-1500zł byłoby o czym myśleć.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Silnik konkurencji mocniejszy, więc porównanie z gazem wciśniętym do połowy :).
Z ust mi to wyjąłeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
przy cenie rzędu 1200-1500zł byłoby o czym myśleć.
Skąd ten pomysł? To szkło będzie droższe od 12/2...
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Mam nadzieję, że nie o 1200-1500 zł. :)
---------- Post dodany o 09:02 ---------- Poprzedni post był o 08:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
To porównanie, to tak, jakby ktoś kto chce kupić najnowszy, jeszcze niedostępny model samochodu obmacywał wyrób konkurencji bo "podobny silnik zastosowali"
Takie porównanie ma pokazać (w miarę uczciwie) rozmycie przy kadrach typu "cała postać". A ssanie? No cóż ja bym chciał ten obiektyw wczoraj, ale z dwojga złego (brak anonsu i realna dostępność w "summer range") wolę poczekać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Wiem, że teraz nierealny, ale może z czasem...
Wyjaśniam skąd: 85/1,8 Canona kosztuje ok. 1500zł i na cropie daje ekwiwalent 135/2,8, 75/1,8 da ekwiwalent 140/3,6. Ciemniej czyli powinno być sporo tańsze. Olek pewnie będzie solidny i świetny optycznie, ale szkła 85/1,8 też takie są. Trochę mniej solidny jest Sony 85/2,8, ekw. 128/4,2 i kosztuje 900zł. Olek kryje najmniejszą klatkę z tych szkieł. W ten sposób wyszło mi, że obrazek z niego jest wart 1000-1200zł po ustabilizowaniu się ceny. Z pewnością nie jest wart tyle, co 135/1,8 przymknięty do 3,5, a też boję się, że będzie pozycjonowany cenowo bliżej tego szkła.
75 x 2 to 150 a nie 140, a to już nie jest tak ciemno (w porównaniu do 135)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wiem, że teraz nierealny, ale może z czasem...Wyjaśniam skąd:
To szkło, tak jak 12/2 - jest srebrne. 12/2.0 ostatnio podrożało w B&H z $730 do $800 w związku niekorzystnym (dla nas) kursem japońskiej waluty.