Odp: mZD 12-50mm f/3.5-6.3 macro
Jestem rozczarowany bo spodziewałem się, że będzie jaśniejszy ten obiektyw. Na zdjęciach wygląda na spory więc tym bardziej mnie dziwi, że taki ciemny.
Obiektyw został już oficjalnie ogłoszony, jest na stronie olympus.pl to może i ktoś zna już cenę w naszym kraju?
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Obiektyw został już oficjalnie ogłoszony, jest na stronie olympus.pl to może i ktoś zna już cenę w naszym kraju?
Pytałeś Pani Joanny?
powiem tylko że cena zestawu E-PL3 + 12-50 nie jest obecnie znana
Czy ktoś ma linka do fotki gdzie to szkło jest obok/na korpusie - chodzi mi o skalę.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czy ktoś ma linka do fotki gdzie to szkło jest obok/na korpusie - chodzi mi o skalę.
http://fotoblogia.pl/2011/12/14/m-zu...oom-dla-pen-ow
tylko tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Patrząc na to - wydaje się być większy (dłuższy ) o jakieś 30% od rozłożonego kita.
Pozdrawiam AP.
Spójrzcie na to z innej strony, jak na chwalony za uszczelnienia KIT Pentaksa WR z bonusem szerszego zakresu ogniskowych.
Sam chciałbym czegoś na kształt Nikkora 18-70mm f/3.5-4.5G IF jeśli chodzi o światło, nie wspominając o 14-54mm.
No ale cóż. Ciekawe ile ten obiektyw ma światełka na ogniskowej 42mm... bo jeśli jak w kicie tj. 5,6 to... nie jest źle.
Jeśli 12-50mm pobije jeszcze jakością optyki 14-42mm i nie będzie drogi to... będzie nawet fajnie...
Jakoś nie spodziewam się by zestaw body x + 12-50mm miał chodzić drożej niż body x + 14-150mm tak poza tym.
Co więcej myślę że sporo osób doceni początek na 12mm zamiast 14mm jeśli okaże się dobre optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Pytałeś Pani Joanny?
powiem tylko że cena zestawu E-PL3 + 12-50 nie jest obecnie znana
A ma byc taki zestaw? Bo jak widzialem wielkosc tego obiektywu podpietego do GH2 to jakos nie bardzo widze sens takiego polaczenia (wielkosciowo wygladal podobnie do 14-140 - moze nawet ciut wiekszy)
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
A ma byc taki zestaw? Bo jak widzialem wielkosc tego obiektywu podpietego do GH2 to jakos nie bardzo widze sens takiego polaczenia (wielkosciowo wygladal podobnie do 14-140 - moze nawet ciut wiekszy)
A dlaczego miałoby nie być skoro np z 14-150 jest (i sprawuje się bardzo ładnie)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
... Ciekawe ile ten obiektyw ma światełka na ogniskowej 42mm... bo jeśli jak w kicie tj. 5,6 to... nie jest źle.
Jeśli 12-50mm pobije jeszcze jakością optyki 14-42mm i nie będzie drogi to... będzie nawet fajnie...
...
Może będzie fajnie, ale widać gołym okiem, że jest to konstrukcja pod HD, a nie pod pełne wykorzystanie matrycy. Spadek jakości w 4/3 zaczyna się od f8. Fotograficzne szkło w tym systemie nie powinno być ciemniejsze niż f4. Chyba rysuje się wyraźny podział: stałki do fotografii, dobre zoomy do filmów HD i kity do fotek internetowych.