Odp: Wyrazy "fotograficzne"
To może być trochę trudne, więc do googli : Metoda Barrisa
Stare i zapomniane.
A bo ja to w ogóle opóźniony jestem :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jokw
Jak mogę spróbować...
Wiem że chodzi o miękkie foto poprzez nałożenie na siebie przynajmniej 2 takich samych zdjęć.
Natomiast nie przypominam sobie bym miał z tym styczność
Pozdr.
Świetnie! Dodam tylko że jest to fajna metoda, tak do fotografii portretowej jak i landszaftów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
To może być trochę trudne, więc do googli : Metoda Barrisa
Stare i zapomniane.
Piszę co wiem bez pomocy wujka google wiec tu się poddaję bo nie mam pojęcia :wink:
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
jokw
A bo ja to w ogóle opóźniony jestem :lol:
+rep:mrgreen: grunt to szczerość:mrgreen:
Powiem szczerze Dziękuję za pkt ale nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi i po co to potrzebne (bądź też nie). To forum jest dla mnie jak księga czarnej magii. Piszę szczerze zawsze nie wszystkim to się może podobać ale cieszy mnie to że ktoś to docenia:)
Pozdr.
To musiałem wygooglowac. Saboor - skad to bierzesz???
Cytuje za stronka znaleziona w sieci:
"Barrisa metoda — ogłoszona w 1932 roku przez Barrisa metoda fotografii barwnej, dziś nie stosowana. W specjalnym aparacie fotograficznym otrzymywano trzy wyciągi barwne. Kopie wykonywano z garbowanym reliefem i za ich pomocą przenoszono trzy komponenty barwników na papier zawierający substancje potrzebne do syntezy barwnika."
Jakos mi sie ta metoda kojarzy z kamerami cyfrowymi wyposazonymi w trzy matryce CCD - moze to jednak nie jest zapomniane tak do konca?
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
To musiałem wygooglowac. Saboor - skad to bierzesz???
Cytuje za stronka znaleziona w sieci:
"Barrisa metoda — ogłoszona w 1932 roku przez Barrisa metoda fotografii barwnej, dziś nie stosowana. W specjalnym aparacie fotograficznym otrzymywano trzy wyciągi barwne. Kopie wykonywano z garbowanym reliefem i za ich pomocą przenoszono trzy komponenty barwników na papier zawierający substancje potrzebne do syntezy barwnika."
Jakos mi sie ta metoda kojarzy z kamerami cyfrowymi wyposazonymi w trzy matryce CCD - moze to jednak nie jest zapomniane tak do konca?
Baardzo ładnie! To fotografia baardzo stara prawie jak ja(bo ja jestem ponadczasowy) :-D
Chodziło mi o tę definicję, Dawaj! :-D
To ja jakos tak latwiej, zeby sie inni pobawili. Saboor, mam nadzieje, ze znowu Ci nie podegram ;)
Tilt Shift
tilt shift rodzaje obiektywów niestety do olka tylko om odpowiadają za ( wyostrzenie ) rozmycie obrazu. przepraszam że sie wytkam w waszą zabawę
Pozdr