-
Chyba gdzies ktos na tym forum pisal, ze ma to jakis zwiazek z LV, ale cholera nie pamietam kto i gdzie i czy mi sie przypadkiem cos nie przywidzialo. Najlepiej, zeby ta osoba sama sie zglosila i Ci odpowiedziala ;) Ja sie juz w miare przyzywczailem do tego, ze musze przestawiac WB, choc chetnie bym nie musial :) Czytalem tez w pismie "Fotografia & aparaty cyfrowe" artykul o robieniu zdjec na sniegu. Pisali w nim, ze przy takich zdjeciach najlepiej samemu ustawic balans bieli na okolo 7500K, bo Auto WB zazwyczaj sie myli. Z tego wynika, ze przynajmniej przy zdjeciach ze sniegiem jest to normalka, ze trzeba samemu ustawiac WB.
-
Panowie przeprowadziłem mały test porównawczy e-1 i e-330 w warunkach domowych
wyniki pod tym linkiem
http://www.fotochwila.pl/?wcms_DD=Kontakt/Test/
-
Czy WB byl w obu aparatach w trybie AUTO? Zaciekawilo mnie to, bo zdjecia z E1 sa zdecydowanie bardziej pomaranczowe. Swiatlo zarowe? Jesli chodzi o szumy to sie tylko potwierdza opinia jaka jest, czyli E330 szumi duzo mniej.
-
Tak w obu było auto wb, intensywniejszy czerwony jest z e-330 z e-1 jest spokojniejszy bardziej w żółc... tak z całego kadru, światło od zarówki energoszczędnej z lampki
-
heh... niezgorsza różnica na korzyść e-330... Nawet przy iso 400 troche więcej widać w cieniach z e-330.
-
Ehh gdyby takie 800 miała E-1 :roll:
-
andytown:
dzięki za podejście nr 1, ale mam nadzieję że będą kolejne bo na tej fotce za wiele nie widać. postaw może kilka pierdół na jakimś stole/szafce i to zaatakuj? jakieś szampony, pudełka po płytach - żeby histogram był żwawy.
chętnie kliknę wtedy we wiadomym miejscu...
c+:
tak z grubsza ISO800 z E-330 wygląda lepiej niż ISO400 z E-1. smutne ale prawdziwe: zabawka zabija Dziadka.
-
Jak widac nie taka "zabawka" ;) To prawda, jakis test z przedmiotami i zywszej kolorystyce by sie przydal. Jakbys mial troche czau andytown, to byloby milo.
A ja, kiedy Kaarool bedzie klikal, sobie popatrze i porownam ;)
-
suchar:
weź do ręki E-1, potem E-330, potem znowu E-1.
Dziadek powala wizjerem, budową i ergonomią.
Junior powala jakością obrazu i porządnym ekranem LCD: świetna technologia w body o klasę niższym a do tego mały bufor. bardzo chciałbym zobaczyć udoskonaloną jego wersję.
-
Naet fajne to ISO 800 z E-330. Co do E-1, to z cala pewnoscia widac uplyw czasu. Gdyby do tego korpusu wewalic nowy srodek, to mogloby byc cos :razz: