Ja mam też takie fotki i to sporo
Wersja do druku
Ja mam też takie fotki i to sporo
Mój Tata uzywa E-300 a foci w JPEG, jest kompletnym amatorem i nie wychodzi poza programy tematyczne. Największa ingerencja to moment kiedy decyduje się podnieść Flash lub podpiąć FL-50 (ew zmienić obiektyw). Robi dość dużo zdjęć jak na totalnego amatora i ...
... jedynie raz widziałem u niego by aparat źle ustawił WB, dziwne, ale prawdziwe. W pomieszczeniu zasłoniętym czerwonymi zasłonami gdzie ściany i podłoga była z drewna i poza tym nic w nim nie było. Taki sześcian z drewna z czerwonym światłem. WB pomylił się nieznacznie.
Czy mozliwe, że w tematycznych programach WB pracuje inaczej ?? Lepiej??
Miałem kilka podobnych zdjęć (Też w przypadku dominującej zieleni), kiedy przez przypadek robiłem na automacie (generalnie nigdy nie używam automatów z racji ich zawodności).
Kiedy zbalansujesz ręcznie na szarą (białą) powierzchnię otrzymasz najlepszy efekt, taki sam jak zrobienie tego z RAW. Wówczas korygowane są wszystkie kanały w zależności od zawartości składowych w widmie. Może być tak, że ani automat, ani ręczny wybór temperatury barwowej nie da takich samych rezultatów, bo np. widmo nie jest ciągłe. Wówczas tylko ręczne zbalansowanie lub RAW umożliwia prawidłową kolorystykę, tak jak np. w świetle sodowym albo rtęciowym. Możesz regulować w całej skali dostepnej w aparacie, co 100K i nigdy nie uzyskasz białego. Za to z ręcznego ustawienia "one touch" albo RAW-a nie ma najmniejszego problemu. Dotyczy to każdego aparatu i wideokamery.
Można podejrzewać, że TAKCytat:
MAGNUS: Czy mozliwe, że w tematycznych programach WB pracuje inaczej ?? Lepiej??
Tylko, że balans bieli to nie wszystko!Cytat:
JOKI: Wykład o balansie bieli
Zacznijmy od początku. Matryca rejestruje składowe R, G i B poprzez filtry, które niestety są mało selektywne tzn.:
- składowa czerwona oprócz kolory czerwonego "łapie" jeszcze dużo zielonego i trochę niebieskiego.
- składowa zielona oprócz zielonego "łapie" dużo zarówno niebieskiego jak i czerwonego (dlatego najbardziej przypomina luminancję)
- składowa niebieska oprócz niebieskiego "łapie" duzo zielonego trochę czerwonego.
Balans bieli ustawia się ustalając współczynniki dla koloru czerwonego i niebieskiego np.
RedBalance = 454 (256 to 1.0) czyli = 1.773
BlueBalance = 328 = 1.281
Po przeliczeniu składowej czerwonej i niebieskiej uzyskujesz tylko to, że szara kartka jest szarą kartką.
Na razie nic więcej!. Kolory wciąż są nieodpowiednie - sa mocno wyblakłe.
Dopiero później (po interpolacji itp) gdy jeden piksel ma juz składowe RGB można przepuścić przez macież o wymiarach 3x3, która spowoduje, że kolory odzyskają naturalną barwę.
Przykładowe wartości to (256 to 1.0):
ColorMatrix =
492, -136, -100,
-58, 392, -78,
-2, -200, 458
Po przemnożeniu wektora [R, G, B] przez macież ColorMatrix otrzymujemy prawidłowe kolory.
Współczynnik są tak dobrane, że odcienie szarości nie zmieniają się; suma ich w danej linii daje 256 (492-136-100=256 itd)
Wartości ColorMatrix zmieniają się na pewno w zależności od ustawionego w aparacie WB i chyba też programu tematycznego.
Wniosek:
Robiąc zdjęcia nawet w ORFie starajmy się je robić tak jakbyśmy je robili w JPG.
Ja zawsze staram sie robić zdjęcia w tandemie RAW+JPG. JPG może być w najmniejszej rozdzielczości ale wtedy mamy możliwość porównania wyniku j(balans bieli, kolory itp) aki otrzymaliśmy z konwertera do rawów z tym co zrobił sam aparat
Robienie rawów według zasady "przyjdzie walec i wyrówna" nie jest najlepszą zasadą.
Co z tego że szara kartka będzie szara jak kolory np na skórze wciąż będzie nie odpowiednia.
PS. Do analizy ORFów użyty został program "exifprobe" - nazy zaznaczone na niebiesko pochodzą z ww programu.
PS2. Przykładowe dane pochodzą z pliku ISO100B.ORF zrobionego E-500 2005:10:14 00:37:28 przez Radio Erewań
Zgadzam się z przedmówcą. Dlatego np. osobiście zawsze mam ręcznie ustawiony balans, mimo robienia w RAW. Mam tylko watpliwość co do "współczynników". Wydaje mi się, że sa to współczynniki wzmocnienia przedwzmacniaczy z kanałów, jeszcze przed przetwornikiem?
I jeszcze jedno uzupełnienie do mojego poprzedniego postu. Napisałem tam o widmie nieciagłym a w przykładzie podałem raczej przykład światła nieco monochromatycznego, z jednym dominującym prążkiem, używając dużego skrótu myślowego. Jednak wpływ takiego oświetlenia na prawidłowy balans bieli są zbliżone i własciwie zalecenia co do ustawień są te same.
Powodzenia!
Nie, wszystko sie zgadza. Gdyby to były współczynniki przedwzmacniaczy to ... to komu ta informacja byłaby potrzebna. :DCytat:
Zamieszczone przez Joki
Po pierwsze: Kanał R i B są faktycznie nie doświetlone
Po drugie: Te współczynniki RedBalance i BlueBalance to są wartości o jakie należy pomnożyć kanał R i B ale jeszcze przed korekcją gamma.
Po korekcji gamma to już nie są tak wielkie np: 1.773^0.45 = 1.294
Nic nie kumam z tego co gadacie. Ale bez tej wiedzy mam nadzieję, da się robić zdjącia? :roll:
Hmm, zaaplikowanie ColorMatrix do każdego pixela wygląda mi na coś co można uzyskać kombinując z Hue/Saturation, więc zasadniczo da się osiągnąć taki efekt bez oparcia na ColorMatrix z aparatu?Cytat:
Zamieszczone przez skow
Czy się mylę?
ale się chłopaki nawymądrzali , fajne hi hi hi
Człowiek uczy się całe życie...
Byłem przekonany, że na tym etapie jest tak jak w analogowych kamwidach.
[ Dodano: Nie 04 Cze, 2006 ]
Nurtuje mnie jeszcze jedna watpliwość. Na jakim dokładnie etapie są robione korekcje, skoro nie jest to wzmocnienie kanałów?