Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: e300 zle odzwzorowuje kolory

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e300 zle odzwzorowuje kolory

Z przykrościa stwierdzilem że mój e300 zle oddaje kolory no głównie 1 kolor-szary.Ubrania koloru szarego wychodza w bordo-purpurę i to niezalerznie od ustawionego balansu bieli ma to miejsce przy świetle dziennym jak i błyskowym.Stwierdziłem to przeprowadzajac różne próby-twarz i otoczenie sa naturalne a ubranie w kolorze ciemno szarym -bordowe.Moze ktos sprawdzi ten wątek i podzieli sie spostrzeżeniami
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
    C-4000,fuji S7000 a obecnie E-300

Awatar Kanciaty
    Mieszka w
    Tarnowa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zaciekawiło mnie to z z szarym kolorem. Sprawdziłem to z moim olkiem e300. Wszystko OK. Nie bawiłem się w ustawienia, zdjęcia pstrykałem na ustawieniu programowym "P"
    Olympus E-300 / 14-45mm, 40-150mm ZUIKO DIGITAL / 4 GB SanDisk CF Extreme III / Velbon DX 888 Digital / inne dodatki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mam to samo z moim E-300, wysłałem na serwis. Odesłali z odnotacją, że naprawili układ elektroniczny. Jednak nic nie było robione w aparacie, tylko zresetowali ustawienia do fabrycznych. Teraz poszedł drugi raz na serwis zobaczymy co powiedzą. W P robi zdjęcia jak chce, to samo ujęcie robione dwa razy i dwa różne efekty. Chłopaki poiwiedzcie mi jakie macie wersie frimware w swoich E-300 ?
    E-300, 350D

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mało tego z lampą FL-36, która jest robiona specjalnie dla tego modelu robi zdjęcia tragicznie. Mam 8080 z lampą Metza i jest rewelacja działa super, tylko robić i robić
    E-300, 350D

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Pisałem o wyższości E1 pod wieloma względami!!!--także nad wiele droższym amatorskim canonem 20D --ale reklama pikselomanii robi swoje -- wielu nie rozumie, że więcej pikseli przy obecnej technologii jest okupione ciężkimi stratami???-- Te aparaty 8mln px i więcej można używać w ograniczonym zakresie -- podobnie jak kompakty cyfrowe...

Awatar Kanciaty
    Mieszka w
    Tarnowa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja na swoim e300 mam frimware v.1.0 (tak jak dała fabryka)
    Olympus E-300 / 14-45mm, 40-150mm ZUIKO DIGITAL / 4 GB SanDisk CF Extreme III / Velbon DX 888 Digital / inne dodatki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    WItam serdecznie.

Mam wgrany najnowszy FW, ale i ze starym nie było opisanych objawów. Wszystko jest w porządku.

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zauważylem jeszcze jedno,że na balansie automatycznym robiac zdjecia w studiu na 2 tłach o dosc jednolitym zabarwieniu brązowym zdjęcia potrafia wpaść w niebiesko-siny kolor a zdjęcia osób robione w dużej zieleni twarze nieraz wychodzą purpurowe- i to wszystko dzieje sie na ustawieniu balansu auto-byle jaki automat nie robi takich głupot
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam,
    ja również mam podobny problem z odwzorowaniem kolorów przy Auto WB. proszę o poradę, jak najlepiej ustawić WB w sytuacji gdy będę fotografował z lampą w kościele: przy Auto WB i z lampą kolory wciąż są przesunięte w stronę czerwieni lub purpury. czy nie będzie tak, że kiedy dopaduję temperaturę barwową światła tak, że niebieski i szary będą względnie ok, inne kolory nie wpadną w odcień niebieskiego? telefonowałem do serwisu Olympusa i tam powiedzieli mi, że zauważyli, że E-300 ma tendencję do wpadania w czerwień, i że jeśli chcę to mogą przesłać mój aparat do centrali do ponownej kalibracji, ale nie są pewni czy to coś da. Ja z kolei mogę im wysłać aparat dopiero po 6 czerwca (serwis moze zająć do 14 dni) bo mam dwa śluby do sfotografowania i muszę jakoś sobie poradzić z tą purpurą. Podpowiedzcie!!!

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moim zdaniem jest to wada olimpusów,ten sam problem wystepował tez w moim c-4000,myślałem ze e300 z jego balansami bieli nie bedzie mial tych wad ale widze ze pod wzgledem kolorow nie odbiega od wiekszosci tanszych aparatow.Sciągajac kolor czerwony czy to stosujac WB ręcznie ustawiany na biala kartke czy tez zaprogramowany tak aby kolor twazy był poprawny reszte wpada w niebieski albo zielonkawo-niebieski kolor.Ja stosuje balans auto ale z wprowadzoną korekcja na 7 ściagniety czerwony.Tak na marginesie sony F 828 bardzo ładnie oddaje kolory w studiu (i wogule z lampa błyskową)