Dajcie koledze plusa za samokrytyke, bo ja nie moge :mrgreen:
Wersja do druku
Co do AF w Pentaksie nie wypowiem się z autopsji, bo używałem dawno temu i bardzo krótko, ale jak chodziłem z kumplem na nocne zdjęcia w mieście to ja w olku e-m5 używałem AF i było git, kolega z K-30 używał manualnego, bo jak stwierdził w takim świetle nie ufa AF, więc może faktycznie coś w tym jest
Ja używałem i nie było problemów z dobrymi szkłami.
Akurat zle trafiles - Canoniarz :cool: hehee kiedys dawno temu uzywalem Pentaxa - ale jestem na biezaco z ich puszkami dzieki znajomym :wink:
I znow zaczyna sie obrazanie innych - niezly poziom prezentujesz soba "bystrzaku" :cool:
Tak mowie o AF w porownaniu takze to Nikona - a dokladnie o AF-S (od modelu K-5II gdzie zostal wprowadzony Safox X roznica jest juz sporo zauwazalna) i w poronwaniu do lustrzanek z tej samej półki, bo zgodze sie ze akurat AF-C Pentax ma slabszy nic C i N - ale bardzo poprawil go w stosunku do starych modeli - z ktorymi przypuszczam Ty miales stycznosc - jezeli w ogole miales bo czytajac Twoje wypowiedzi/wywody (zero odpowiedzi co do puszek pomimo dwukrotnie pytalem) mozna stwierdzic/wyciagnac wnioski ze jestes forumowym teoretykiem/pieniaczem ktory gdzies cos kiedys przeczytal i teraz uprawia swoje "błyskotliwe mądrosci" :cool:
Szczerze nie znam dobrze e-m5 - ale pamietajmy ze to byla półka wyzej niz K-30,
teraz pytanie jakis soft mial kolega w K-30, bo w K-5 bardzo poprawil AF firmware z konca 2011 - trzeba bylo sprawdzic czy ogolnie byla poprawka do K-30 czy dopiero ja wprowadzili do K-50 :-/ - bo chyba procki byly te same...tak po prostu gdybam :-P
dwa - K-30 to puszka dla amatorow...wiec zapytam z ciekwosci - uzywal AF-S czy moze AF-C a moze AUTO :wink:
Dokladnie - ale nie wytlumaczysz tego komus kto albo nie uzywal,albo moze nie wiedzial jak :wink: zostaje jeszcze ze ewentulnie ma wiedze sprzed dobrych kilku lat :wink:
na canon-board (i nie tylko) mozna poczytac takze opinie ludzi co uzywali (uzywaja) takze systemu Pentaxa poza Canonem - i sami mowia ze zlego slowa nie powiedzia o AF w gorszych warunkach,
w starszych puszkach moglo byc gorzej z powtarzalnoscia,albo w swietle zarowym - tu sie zgodzilbym...
Ale od kiedy zostal wprowadzony szczegolnie SAFOX X (K-5II) i czytam takie mądrosci - to raz szkoda slow - a dwa - mam ze znajomymi (z roznych systemow) niezła polewke przy porannej kawie :mrgreen:
Pewne zmiany zachodziły już od K-7 - miał to być pierwszy korpus z poprawionym AF na tamte czasy i spisywał się nie najgorzej - przynajmniej u mnie a używałem go dwa lata. Potem był kolejny nowy AF w K-5 i powiem, że żadnej rewolucji w pracy AF wg mnie nie było. Dla mnie był to wystarczający dobry AF i pewny bo w gorszym świetle potrafił zwolnić ale nie przeszukiwał zakresu i swoje zrobił.
To co mi przeszkadzało to gorsze zachowanie się niektórych obiektywów o czym wspominałem bo limitedami nigdy nie miałem problemów i podobnie z większością Sigm.
Nigdy nie miałem porównania do pracy Nikonów, Canonów czy najnowszych korpusów wieć nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest różnica. Robiłem streeta, zdjęcia turystyczne i dla mnie AF był wystarczający.
W K-30 aktualizacje firmware nie miały jakiegoś wielkiego wpływu na AF,
co nie oznacza, że było coś z nim nie tak..
Jasne, że można było mieć oczekiwania szerszego rozstawienia punktów AF,
czy zmniejszenia punktu środkowego,
ale celność i szybkość AF wypadała bardzo przyzwoicie.
Od czasu wprowadzenia K-5II, narzekanie na AF-S Pentaxa świadczy wyłącznie o braku styczności z tymi korpusami :-P
Skończ już może te swoje forumowo- towarzyskie dywagacje proszę.
Aż dziwne, że dotąd jeszcze nie zawitał tu dyżurny moderartor.
Nie używasz systenu i masz o nim opinię, rozpowszechniasz cudze opinie, obrażasz.
W taki sposób nie mamy zwyczaju dyskutować tutaj , na tym forum.
Proponuję wrócić do swojej piaskownicy by tam jeśli wspołdyskutanci pozwolą, kontynuować w taki sposób prowadzoną rozmowę.
Proszę o wyważenie formy wypowiedzi. Można merytorycznie dyskutować bez wzajemnego się obrażania. Naprawdę można.
Dlatego podalem swoje doswiadczenia - choc jak widac niektorzy nie doczytali nawet tego :)
Co ciekawe - nawet na "opacznych" za ktorymi testami srednio przepadam - mozna poczytac o celnosci AF(wykresy):
K-5II -> http://www.optyczne.pl/208.3-Test_ap...ergonomia.html
K-3II -> http://www.optyczne.pl/320.3-Test_ap...ergonomia.html
Proponuje jeszcze raz przeczytac co napisalem - gdzie wyraznie napisalem ze uzywalem kiedys i mam przyjemnosc uzywania Pentaxow do dzis od czasu do czasu - wiec raczej ten komentarz bardziej pasowalbym do kolegi wyzej (zycze troche wiecej rozumienia tekstu pisanego) - i to nie ja zaczalem obrazac ale kolega wyzej (wiecej spostrzegawczosci) - wiec moze nie bede komentowal juz reszty Twoje wypowiedzi bo szkoda słow...
Ale sie burza rozpetala ho ho ho:) mery krismas:) *PRZEPRASZAM!!! NIE CHCIALEM!!!*
Kolego Lukasu, Lukaszu czy jak tam, Cie tam...
Przybyles potrolowac czy o co kaman?:) Czytasz po lebkach lub wcale, skoro pisalem, ze wszystkie od zarania analogowych, konczac na srednim 645D, to tak bylo, nie musisz mi wierzyc:) Zawsze mozna poczytac watek polecam sprzedajacego na forum Pentaxa i kto tam rzadzi:)
Owe magiczne K5II wykrzaczalo sie jeszcze niedawno na koncertach jesli chodzi o AF, w porownaniu do takiego leciwego D700:) Sugeruje isc moze na forum Nikona i stawiac te odwazne tezy, to na pewno z chlopakami sobie podyskutujesz:) Ew forum rowerowe czy architektoniczne *cos o mostach mowiles i jakichs rowerach*:)
Bywajac na setkach imprez roznego typu i kalibru, nie raz zapraszalem kolegow na doczepke i nie raz byli to Pentaxiarze:) Wiec tak doswiadczenie przeze mnie przemawia, boleje, tylko, ze na rowerze nie moge juz jezdzic, kolano wysiadlo, jak to powiadaja przez sport do kalectwa....
Cytowanie zas Roberta z optycznych, to policzek dla tak zacnych fotografow tego zacnego forum:)
Bez obrazy dla Roberta, mialem przyjemnosc nie raz, przesympatyczny jegomosc...
*mowiac wprost dla tych co moze nie zlapia: Robert to dobry fachowiec jezeli chodzi o technike i mierzenie, jednakze fotografia to nie surowa technika w jego przypadku:)
Ale by nie bylo, kolego Lukaszu, Canony wspominam z usmiechem, szczegolnie mlotki serii 1, boskie, tylko ciezkie cholery byly, a z 2ma Elkami, potrafily po takim nocnym pstrykaniu, odzywac sie jeszcze przez tydzien w kregoslupie:)
Wracajac do naszego systemu:
Olek szybko nadrobil i to mnie najbardziej cieszy, jedyne czego mi brakowalo, to kropa w systemie do wlasnych zastosowan, za to pod woda?! CUDO. Prozno szukac gdzie indziej tak dobrego, kompletnego systemu.
Milego dnia!