Fajna seria, ostatnie rządzi :)
Wersja do druku
Fajna seria, ostatnie rządzi :)
Od czasu do czasu jakaś skrzydlata "gadzina" zagości również przed moim obiektywem.
2700. Nieznana mi bliżej z imienia tanzańska ważka.
Dzięki za komentarze!
Ładnie ubarwiona ta tanzańska ważka:-)
Była seria pszczółek, dziś ich oprawca - polujący na pszczoły taszczyn pszczeli. Samice taszczyna polują na pszczoły, paraliżują je ukłuciami żądła, zjadają zebrany przez nie nektar, a same pszczoły zaciągają do norki, gdzie stają się pożywieniem dla larw taszczyna. Na zdjęciach mniej groźny dla pszczół samiec:
2701.
2702.
Taki ichszy szerszeń.
Fakt - od szerszenia ciszej lata:-) Ale - jest tak ze 2x mniejszy liniowo - więc gdzieś tak około 8x lżejszy.
Trzmiel ziemny:
2703.
2704.
Futrzaki zawsze są fajne :)
Z dużą przyjemnością oglądam te zdjęcia przedstawicieli żądłówek.
Dzięki za komentarze!
Zmieniamy tematykę - dziś samica długoskrzydlaka sierposza na kwiecie szałwi:
2705.
2706.
Dwa kadry kosarzy:
2707.
2708.
Dwa kadry zmróżki złotawej:
2709.
2710.
Ojej ale się dizeje wśród robaków . ...
2701 mi się podoba mocno
Dzięki za komentarz!
Biedronka i para mrówek usiłowały się zawzięcie dobrać do czegoś we wnętrzu złamanej łodyżki. Niestety nie udało mi się dowiedzieć, co w tej łodyżce było:
2711.
2712.
U mnie afrykańskie mrówki, gatunek do potwierdzenia... Duże i agresywne więc idealnie się nadały na sprawdzenie nowego nabytku m.zuiko 14-150 + pierścienie ;)
2713
2714
2715
Fajne mrówy - zupełnie inne od naszych. Co do samych zdjęć - preferowałbym jednak nieco ciaśniejsze kadry.
Dzięki za podpowiedź, swoją drogą te kadry są prosto z puszki.
W przypadku tak ruchliwych owadów jak mrówki zazwyczaj kadruję nieco luźniej i potem przycinam kadr w komputerze. Równoczesne zapanowanie nad kadrem, pozycją owada i rozkładem głębi ostrości jest ekstremalnie trudne i pozostawienie choć jednego z tych parametrów do późniejszego dopracowania w komputerze znacznie zwiększa szanse na udane zdjęcie.
A w dzisiejszym odcinku - gąsienica której gatunku niestety nie znam:
2716.
I ja tu byłem, zdjęcia z przyjemnością obejrzałem!
Dzięki za komentarz - i kolejna gąsienica:
2717.
Fajny wzorek ma ta gąsieniczka, zdjęcie super.
Dzięki za komentarze!
Jako ze gąsieniczki się spodobały - dziś kolejna - kapturnica byliczanka:
2718,
Strasznie kanciasta.....
taka ekstrawagancja wśród gąsienic :)
Dzięki za komentarze!
Prawdziwa ekstrawagancja to potwora buczynówka - nie jestem pewien, czy już jej nie pokazywałem, ale nawet jeśli tak, to chyba zasługuje na przypomnienie:
2719.
2720.
2721.
Śliczne to to jest, nieźle się maskuje, nie widziałem jej nigdy w naturze.
Ta to już zupełnie poszła po bandzie :D. Brawo za znalezisko i technikę, ale to już Ci wielokrotnie pisałem.
tak patrząc na tę "Buczynówkę" przypomniało mi się:
"...Prze pani a z której strony ten piesek ma główkę? Pyta mały patrząc na mocno kudłatego psa.
A po co ci to chłopcze?
Aaaa bo go chciałem w dupkę kopnąć..."
Kapturnica i potwora bardzo urocze, piękne gatunki znajdujesz.
Dzięki za miłe komentarze. Z osobliwych gąsienic polecałbym jeszcze widłogonki, ale pokazywałem jej już wiele razy - zatem w dzisiejszym odcinku dwie bardziej zwyczajne:
2722.
2723.
I jeszcze jedna:
2724.
Ładnie w tej kolorystyce.
Dzięki za komentarz!
Jeszcze dwie zielone gąsienice:
2725.
2726.
Zielonki całkiem sympatyczne :-)
Dzięki za komentarz!
Były zielone, teraz czas na brązowe:
2727.
2728.
Brązowe wyglądają jak gałązki.
To mi przypomniało jak swego czasu dzieciaki na okres wakacji przytargały mi do domu akwarium z patyczakami. Milutkie stworzenia :-)
A w Palmiarni w Gliwicach obserwowałam "żywe liście". Fantastyczna sprawa! :-) Patrzysz na liść a on nagle wyciąga nie wiadomo skąd nóżki i zmyka przed ciekawskimi :D
Te stworzenia to liśćce. Kiedyś w dawnych czasach próbowałem je hodować - niestety z dość marnym skutkiem.
Zdecydowanie dobrze:-) W zbliżeniu te liśćce mimo, ze całkowicie nieszkodliwe wyglądają dość groźnie - na dowód dwa portrety liśćca olbrzymiego (jakość trochę odstaje, ale to zdjęcia sprzed kilkunastu lat, gdy matryce aparatów cyfrowych były dużo słabsze niż obecnie):
2729.
Załącznik 198031
2730.
Załącznik 198032
Widzisz Krzysiek - nie tylko aortę, ale łeb z płucami zeżre :roll:
Widzę, że Wyszomir nie tylko robactwo fotografuje ale i gałązki i liście... ważne, że też ładne :)