798. Byłem dzisiaj z synem na rybach, wędkowaliśmy sobie z łódki, a aparat sobie leżał jako dodatek. I była okazja użyć :-)
Załącznik 262045
Wersja do druku
798. Byłem dzisiaj z synem na rybach, wędkowaliśmy sobie z łódki, a aparat sobie leżał jako dodatek. I była okazja użyć :-)
Załącznik 262045
Miotam się ostatnio z obróbką, ale problem jest raczej w chwili robienia zdjęcia i niestety później "naprawiając" takie coś wychodzi. Muszę przejrzeć dokładnie swoje ustawienia aparatu... :idea:
@m_a_g - piękny rybołów, to z Nikona Z9?
Rybołów 798 pięknie w locie uchwycony. Do tego wraz ze zdobyczą co dodatkowo podnosi atrakcyjność zdjęcia.
Tak, to Z9 + 800 f6.3 w akcji.
@wyszomir dzięki, miałem szczęście złapać ptaka w locie na mojej wysokości (ja w łodzi, ptak tuż nad wodą) więc zdjęcie nie jest "pod górę" co fajnie wygląda.
W ogóle sama frajda bo kilka minut wcześniej takiego samego okonia złapał mój syn, akurat go wyhaczyliśmy i wypuściliśmy, a tu ptak się zjawił i na naszych oczach złowił sobie swoją sztukę. Historia wędkarska jak nic :-)
Testy 75-300 na spacerze nad rzeką:
799
Załącznik 262047
800
Załącznik 262048
Mam trochę problemów z identyfikacją.
Trzcinniczek?
Łozówka?
Brzęczka?
Da się w ogóle rozróżnić po tych zdjęciach? Głosu niestety nie nagrałem.
Brzęczka jest sporo większa i ma tak charakterystyczny głos, że byś rozpoznał.
To może być pierwiosnek, a Merlin podpowiada zaroślówkę.
Zaroślówkę rozważałem, ale według wszystkich dostępnych mi źródeł ona w Polsce nie występuje, a zdjęcia robione pod Warszawą.
Dzięki :)
Co do rozmiaru, to chciałem większe, ale postanowiłem sprawdzić regulamin, a tam jeszcze mniejsze, więc poszedłem na kompromis:
Chyba nikt dawno tego nie aktualizował :-PCytat:
Załączniki graficzne (zdjęcia) muszą spełniać następujące wymagania techniczne: rozmiar nie większy niż 640x640 pikseli, 256kilobajtów.
Ja wstawiam 2000 x ile wyjdzie :) Waga ok. 2000 kB
Wójek Google podaje że to pierwiosnek.
Chyba masz rację:-) Osobiście wstawiam kadry poziome z szerokością 1600 pikseli zaś kwadraty i pionowe z wysokością 1200 pikseli. Zazwyczaj mamy monitory poziome więc rozmiar w pionie mniejszy niż w poziomie wydaje mi się uzasadniony. Z identyfikacją ptaszka niestety nie potrafię pomóc.