I zostań przy tym.
Wersja do druku
Odszumianie w aparacie (jego poziom) wpływa oczywiście tylko na pliki JPG. Z tym, że w OV3 mamy plik RAW (to co pokazał helmuth) i zmieniając stopień jego odszumiania powinno to być widoczne na ekranie monitora. Na ekranie widzimy jak będzie wyglądał plik JPG wywołany z tego RAW-a przy danym ustawieniu suwaków (czy raczej w OV3 danego ustawienia bo suwaków w tym programie raczej mało jest)
... podoba mi się ten drugi kadr. Świetny.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w programie OV3 po zmianie stopnia odszumiania (czy zresztą obojętnie jakiego parametru) na właściwy podgląd czekam od 10 do 15 sekund. Może tu jest problem, że nie odczekałeś na odświeżenie wyglądu obrazka. Przyznam dla mnie ta "prędkość" dyskwalifikuje całkowicie ten program w celach obróbki zdjęcia. Zresztą nie tylko "prędkość" mocno kuleje, podobnie możliwości edycyjne pliku RAW (wyciąganie cieni, likwidacja przepaleń, i inne..). Mam go tylko dlatego aby czasem porównać kolorystykę pliku .ORF z programu firmowego Olympusa (czyli ten OV) do tego jaki daje LR. (np. w popRAWce).
Kilka szarych obrazków znad morza:
Załącznik 169433 Załącznik 169434 Załącznik 169435 Załącznik 169436 Załącznik 169437 Załącznik 169438
Ptasiory zamrożone fajne som!:wink:
... te z Damami oczywizna :)
Pozdrawiam.
Jak dla mnie dwojka i piatka.
Spacerowo ...wdech i jod.