RE:
kibicuję konstrukcjom FUJI od dawna. o ile S3 był żółwiem w starej skorupie, to S5 nabrał trochę życia i za taką jakość nawet te 25-megowe pliki są do przebolenia. nie pasuje mi w nim tylko bagnet, ZD się nie podepnie.
Janko:
no co Ty?
Wersja do druku
RE:
kibicuję konstrukcjom FUJI od dawna. o ile S3 był żółwiem w starej skorupie, to S5 nabrał trochę życia i za taką jakość nawet te 25-megowe pliki są do przebolenia. nie pasuje mi w nim tylko bagnet, ZD się nie podepnie.
Janko:
no co Ty?
Ja twierdzę, że kolor sobie można zrobić w szopie z rawa. Pod warunkiem oczywiście, że jest z czego. Ale zakładając, że kadr mamy naświetlony poprawnie, w niskim iso i w tych kilku ev, to canon, olek, fuji - jeden pies.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Co innego ''samosię'', czyli jpg. Tu fuj robi fajnie (zawsze tak robił, mój pierwszy kompakt to był fuj właśnie z tego powodu), olek znowu ma oko do awb, choć nie daje takiego kolorowego czadu. Canon z Nikonem raczej tu kwiczy (zwłaszcza Canon - łatwo go z równowagi wyprowadzić jakąś trudniejszą sceną).
Przewada fuja nade wszystkim to więcej użytecznych ev, co pośrednio przekłada się właśnie na lepszy kolor ''z marszu''.
S5 ma chyba jeszcze jeden problem, brak czyszczenia matrycy, ale nie mam doświadczenia (na dłuższa metę) z konstrukcjami które tego nie posiadają.
Na powyższych fotach nie widzę szumu w cieniach (foty statku na iso 100) - tak jak to wyszło na zdjęciach zabudowy szeregowej. Dlaczego na fotach z dc.watch nie ma szumu w cieniach?Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Porównałem zdjęcie z E-3, do zdjęcia z 40d (statek, iso 100 na dc.watch) i wychodzi, że E-3 daje sobie radę w detalach dużo lepiej od 40d. Do canona został podpięty 17-85 USM, ale został przymknięty do f11, więc w sumie nie powinno być, aż takiej różnicy! 40d miał co prawda dodatkowo pecha bo trafił na ostre słońce ale i tak widać, że przy mniejszym kontraście też by odstawał od E-3. Obejrzałem też zdjęcia tego samego motywu z MK3, L10, Sony 100, k10d i d80 żeby mieć porównanie. :razz:
I podsumowując: bliżej E-3 do Mk3, jak do 40d i reszty towarzystwa.
:)
Janko:
tylko się droczyłem... od dwóch lat nie zrobiłem DSLR'em żadnego JPEG'a bo szkoda roboty na taki format.
qbic:
sensor swab... "tanie" i dobre.
Bo ja wyłączyłem wszystkie odszumiałki w aparacie?Cytat:
Zamieszczone przez blady
Pozdrawiam
Teraz to nie wiem co powiedzieć - zamurowało mnie. Jak tylko nauczę się japońskiego zapytam się na dc.watch czy zrobili tak samo ;)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Widzisz, bo mnie zależy na tym, byście mieli poprawne dane do podejmowania decyzji. Co prawda nigdy nie powiedziałem "kupujcie Olki", ale i tak ewentualne pretensje będą do mnie...Cytat:
Zamieszczone przez blady
Innym nie wiem na czym zależy, to sobie manipulują.
Pozdrawiam
Ten obiektyw to największy kaszalot Canona (nie wyrabiał już przy 6Mpx), a do tego przykręcanie do f11 już nie wychodzi na dobre temu misiu (kulawemu misiu).Cytat:
Zamieszczone przez blady
A jeszcze prośba, skoro do rąk trafił E3.
Jak 12-60 z SWD współpracuje ze starymi korpusami (E1, E300, E500, którykolwiek). Jest wyraźna różnica w porównaniu do starych szkieł (szczególnie 14-54)? Czy dopiero musi być nowy AF E3 żeby efekty były DUŻE?
E3 jeszcze prędko nie kupię, ale planowałem zakup 50-200. Skoro jest nowa wersja wezmę może SWD - ceną się różnią, pytanie czy odczuwa się tą różnicę w użytkowaniu z i bez SWD w starym body? Różnica w miedzy starą a nową wersją to byłoby już jakieś skromne Zuiko (35 macro na pewno, a może i 50 macro)...