Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrr
W E-M5 po aktualizacji można zejść na iso "low" czyli programowy odpowiednik iso 100.
Ale to nie jest to samo co ISO 200 wywołane z -1 EV ?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak, to to samo.
A to tak to mogę sobie zrobić nawet ISO 25 ;)
Ano właśnie mogliby chociaż wbudować filtr szary jak to ma miejsce np w Fuji X100/X100s jak dla mnie świetna opcja.
Do 35 f1.4 kupiłem ND4 i w skrajnych przypadkach na styk starczy :wink:
Pozdr
Ja mam ND8. A ruchomy filtr przed matrycą mógłby być trudny do wykonania. W X100 to jest pewnie malutkie szkiełko w obiektywie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Ano właśnie mogliby chociaż wbudować filtr szary jak to ma miejsce np w Fuji X100/X100s jak dla mnie świetna opcja.
Też niedawno właśnie pisałem, że wbudowany filtr ND to niegłupia rzecz.
Ewentualnie migawka hybrydowa, chociaż ma to swoje minusy. Ponadto zapowiadana od kilku lat migawka "global shutter" rozwiązałaby ten problem.
No i chyba można mówić o zakończeniu procesu.
Po drodze stwierdziłem, że m43 mam wielką wadę - wagę.
Mając lustro każdy dobry obiektyw ważył przeciętnie z 0,5kg, co skutecznie ograniczało zapędy do zakupów - trzeba to było nosić.
W m43 sensowne obiektywy ważą po 200g i są małe - dużo się ich w torbie mieści.
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
No i chyba można mówić o zakończeniu procesu.
Po drodze stwierdziłem, że m43 mam wielką wadę - wagę.
Mając lustro każdy dobry obiektyw ważył przeciętnie z 0,5kg, co skutecznie ograniczało zapędy do zakupów - trzeba to było nosić.
W m43 sensowne obiektywy ważą po 200g i są małe - dużo się ich w torbie mieści.
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
Fakt że rozmiary zachęcają do zakupów. Jak sobie pomyślałem że trzeba by nosić jeszcze jednego takiego klamota jak EOS 5D to mi się odechciewało kupowania, a teraz myślę czy by nie dokupić drugiego body (właśnie GM1)
Z drugiej strony 7 szkieł to nie tak dużo na dwie osoby. W FF tylko dla siebie miałem 6 szkieł (17-40, 24-105, 70-210, 35mm, 50mm, 85mm), teraz mam tylko 4, ale to dlatego że ciągle nie jestem pewny czy na pewno potrzebuję 9-18 i 25mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Fakt że rozmiary zachęcają do zakupów. Jak sobie pomyślałem że trzeba by nosić jeszcze jednego takiego klamota jak EOS 5D to mi się odechciewało kupowania, a teraz myślę czy by nie dokupić drugiego body (właśnie GM1)
Z drugiej strony 7 szkieł to nie tak dużo na dwie osoby. W FF tylko dla siebie miałem 6 szkieł (17-40, 24-105, 70-210, 35mm, 50mm, 85mm), teraz mam tylko 4, ale to dlatego że ciągle nie jestem pewny czy na pewno potrzebuję 9-18 i 25mm.
No u mnie się zrobiło 7.5, 7-14, 12-32, 12-40, 20, 45 i 35-100.
W sumie zdublowany jest tylko zakres standardowego zooma.
A GM1 polecam :)
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
przejdzie Ci :)
Ta 25 aż taka zła ? :>