ma parcie na szkło, muszę go dodać do ignorowanych
Wersja do druku
ma parcie na szkło, muszę go dodać do ignorowanych
Liczyłem, że ktoś obejrzy i zrecenzuje.
Sam musiałem.
Nie lubię kłamców.
Załącznik 260501
Gratuluję wytrwałości - gościu przez 50 minut jara się własnym głosem i nawet żadnego zdjęcia nie pokazał - pobił tym samym swoich zagranicznych kolegów, bo tamci potrafią dobić tylko do kwadransa bez pokazania jakiegokolwiek zdjęcia :).
Tomasz Łącki, Poznań
wnętrza, śluby i drętwe portrety
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Oczywiście już skasował moją odpowiedź.
-Typowe dla jutubowych kłamców.
Screenshot jest.
https://miedzyrzecz.fotografia-weselna.pl/
I taki właśnie gość mianuje się ekspertem od fotografii i zaśmieca internet swoimi wywodami.... to się nazywa chyba narcyzm
Na szczęście chyba już odpuścił fotografię ślubną:
https://tomaszlacki.pl/
Jak na razie jestem rozczarowany tym co "wypluwa" OM-1 mark 1 . No nie potrafię uzyskać z niego satysfakcjonującego mnie obrazka. Te z E-M1 mark III bardziej mi pasowały.
i nawet nie do końca potrafię powiedzieć na czym to polega.
z domu pokażę jakieś przykłady
Ja cały czas pstrykam pierwszym em1 postęp z puszki na puszkę jeśli chodzi o obrazowanie jest niezauważalny. Zyskuje tylko autofokus, śledzenie i jakieś tam filtry....
To omnibus jest, zna się na wszystkim nawet na wełnie :-)
Co racja to racja. Miałem świetną puszkę jak gx8, to zachciało mi się potem eksperymentów, a to gx9, g9, niektóre po dwa razy hehehe. A kasy na to poszło, jakość zdjęć faktycznie ta sama od gx8 :). Ale takie uroki hobby tego
W sumie to smutne że nowe aparaty dobiły do ściany jeśli chodzi o jakość obrazka. To co najważniejsze stoi w miejscu... nadzieja w AI może coś ruszy się w postprodukcji odszumianie itp itd...ale my będziemy mieli coraz mniejszy wpływ na to co wychodzi z puszki....
Z samymi korpusami też przestali eksperymentować.
Kiedyś był
Olympus Air https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-w-swiecie-diy
małe Panasy GM
Panasy GX z unoszonym wizjerem
elegancki PEN F
A dziś wszystkie m4/3 z wyjątkiem resztek GX80 przypominają lustrzanki.
Sony też kombinowało z kółkami w Nex 6 i 7.
Fuji chyba definitywnie ubiło serię X-Pro i tańsze Leikopodobne korpusy.
No raczej nie. Kupujesz od kilku lat body i je eksploatujesz aż do śmierci z zużycia lub awarii.
Bo dojechaliśmy do fizycznych granic technologicznych? To samo mamy w komputerach, smartfonach, autach i wielu dziedzinach techniki.
Bo najwygodniejsza i sprzedawalny jest tylko jeden doskonały, dopracowany wzór?
Też jeszcze mam GX-8 i nie pozbędę się tego aparatu ze względu na dwie cechy - odchylany wizjer i niewielki grip który nie wchodzi w kadr przy korzystaniu z obiektywu rybie oko Meike 3.5mm f2.8. Nowe korpusy z małym gripem i dobrą matrycą można kupić bez problemu - choćby OM-5, ale z odchylanym wizjerem niestety niczego nowszego nie ma.
Po zmianie GX7 na G9 (bo GX9 przegapiłem), widzę małe zmiany na plus, choć na wyjazdy rodzinne i motocyklowe zostawiłem jednego GX7, za wielkość i wizjer
Rozwój sprzętu idzie teraz w kierunku zwiększania rozdzielczości, przyspieszania odczytu danych, bardziej zaawansowanych funkcji wideo i usprawniania pracy AF-C. Cała reszta w zasadzie zatrzymała się na 2018 r.
Oo właśnie
https://www.digitalcameraworld.com/f...7lVWK3UoP8dkKs
Dobry tekst nt dzisiejszych aparatów.
W ległidżu - translator pomoże
Zwiększanie rozdzielczości na pewno bym nie postawił na pierwszym miejscu, a na ostatnim. Podstawowe modele od wielu generacji maja matryce 24 mpx. Nikon 45 Mpx miał już w lustrzance D850 (czyli od roku 2017 nic sie nie zmieniło), Z7, Z9, Z8 nadal mają 45 Mpx. W Canonie i Sony sytuacja jest podobna (Sony zrobiło pewien kroczek, ale patrząc ile to procent liniowo to nie jest wiele).
Odczyt danych - tak - walka z rolling shutter. Zwiększają ilość fps. No i kombinowanie z pozbyciem się migawki (czyli też zwiększenie fps). Tu chyba jest najciekawiej - Z9, Z8 i A9 III.
Poprawa AF w wykrywaniu przeróżnych rzeczy - tak, choć dla wielu fotografów to co jest oferowane zdecydowanie przekracza ich rzeczywiste potrzeby.
Rynek chce, ale fotograf nie musi. Trzeba się cieszyć, że na razie aparaty nie wymuszają wykupu co rok subskrypcji, w końcu niektóre "nowości" to tylko soft :|
Zaciekawiły mnie te opinie o braku postępu w obrazie. Ja właśnie jestem na etapie zastanawiania się "co dalej", Kupiłem leciutko używaną mark1 jakieś 4-5 lat temu,(nawet nie pamiętam dokładnie kiedy :-) ), za całkiem małe pieniążki . I już mi się mocno zużył, bo szlajam się pokurzu i błocie, ma na pewno dobrze ponad 100 tys......Wyłamała się muszla oczna (ukruszona ramka na body, nic się nie da tam przykleić), przednie kółko działa jak chce...., zaczęły sie problemy z włączaniem tzn długie przerwa, aleto chyba zużycie przełącznika, jakby po intensywnym rozruszaniu siępoprawiło....). No i tak trochę boję się żeby mi nie padł w sezonie"owadzim".
Jako backup mam jeszcze starszego EM-5. Ale faktycznie specjalnej różnicy w obrazku nie widzę pomiędzy nimi. Gdzieś tam kiedyś (dpreview?) pamiętam ze doszukiwali sie lepszej obróbki dyfrakcji w jedynce, co przy makro ma pewne znaczenie. No generalnie wiadomo, takim gdzie ostro (np łuseczki, włoski motyli), obraz OLY jest super, natomiast przy makro denerwuje mnie "kaszka w nieostrościach" Tam widać często takie jakby wręcz"solaryzacje", placki wyraźnych pixeli, zwłaszcza na przejściach zieleni i brązów. Nie jest to typowy szum tylko przejścia kolorów. Nie wiem czy inni też widzą coś takiego :-) No więc zastanawiałem sie czy 2-3 generacje do przodu jest lepiej z jpg (bo te głównie używam). Jednak 10 lat, to jest trochęnowych technologii.
Ceny EM-1 "dwójek" i "trójek"raczej trzymają się mocno, zwłaszcza ze potrzebuje też grip (często używam sigma 105 macro, a to duży obiektyw, zwłaszcza po wysunięciu tubusa). Gripy domark 1 są nawet i po 150 zet, a nowszych jakoś nie widać w używkach..... Tak wiec ku mojemu zdziwieniu, najlepszym rozwiązaniem może sie okazać E-M1X. Raczej nie chcę kupować mark2, bo też już jednak trochę leciwy (2017). Nie chce mi sie też zmieniać systemu, bo do macro chyba nie ma lepszego, mam tu wszystko rozpracowane przez lata.
Ciekawy jestem jakie są wasze opinie porównania obrazu "mark 1" z "x" i "mark 3" ? Myślę też o robieniu więcej zdjęć przy świetle zastanym, bez dopalania lampą. Te 20 mpix ma trochę znaczenia bo można bardziej przykadrować, albo robić swobodniej w proporcjach 3:2
Nie miałem E-M1 Mark 1, z 16-megapikselową matrycą miałem E-M5, EP-L5 i E-M10-II. Zdjęcia wykonuję od razu w jpg, głównie w świetle zastanym. Pierwszym moim aparatem z 20-megapikselową matrycą był Panasonic GX-8 i różnicę w jakości matryc od razu zauważyłem. Nawet nie chodziło o rozdzielczość, ale o oddanie kolorów i zakres tonalny matrycy. Sądzę że pzryczyną poprawy jest jednak udoskonalona technologia zarówno samych matryc jak i algorytmów obróbki sygnałów z nich. Później przy kolejnych korpusach (oprócz GX8 mam Panasonica G9 oraz Olympusy E-M1-II i E-M1-III) znaczących różnic w jakości obrazu między matrycami 20Mpix już nie zauważyłem (a są to różne matryce - matryce Olympusów w odróżnieniu od Panasoniców mają wbudowane czujniki fazowe). Aparaty Olympusa nieco inaczej niż aparaty Panasonica oddają kolorystykę - trudno mi jednoznacznie powiedzieć które robią to lepiej - trzeba się po prostu przyzwyczaić.
walka z rolling shutter - niestety Z5 wypada bardzo słabo
Zaciekawiły mnie te opinie o braku postępu w obrazie - pomiędzy matrycami 16 a 20 jest różnica i to widoczna, też używam głównie jpeg
Niestety ale nie...
Najtanszy obecnie FF to Canon RP z 26 Mpix matryca.
https://www.fotosoft.pl/canon-eos-rp...7-9a9b53dbc5c1
Cena 3399 zl ;)
Pierwsza 20-megapikselowa matryca 4/3 pojawiła się w 2015 r. Od tamtego czasu za wiele to się nie zmieniło w obrazowaniu.
Mowa była o walce rolling shutter. Ktoś napisał o Z5, a ja na to, że ktoś podał zły przykład, bo Z5 to najtańszy (i co najwazniejsze już stary) aparat, postępem jest Z9.
Postęp dokonuje sie wewnątrz systemu. Na innym etapie jest Sony - tam juz jest migawka globalna. W Nikonie Z9 i 8 brak szczelinowej, globalna to nie jest, ale rolling shutter już minimalny.
Uwaga, że Canon RP jest tańszy ...no nic nie wnosi do tematu postępu. No może jedynie udowadniać, że postępu nie należy szukać w najtańszych aparatach
Jacku porównuję Z5 w tym przypadku z Panasonic g9, a nawet panasonic gx7, Z5 niestety wypada gorzej na moją niekorzyść
Nie mają innych możliwości, to zwiększają liczę klatek na sekundę
...i "dodają kolejne gatunki" :wink: do śledzenia ostrością oka.
W Z5 jest stary CMOS -jak w D750 -bez BSI.
Z6-tki mają nowszą matrycę.
Czyli porównujesz gruszki z jabłkami. Pisałem - postęp rozpatruj jako wewnętrzną sprawę określonego systemu (Nikon nie robi aparatów Panasonic, chyba). Nikon Z5 to już staruszek, rok 2020, pisaliśmy o tym w czym ostatnio widać postęp. Z5 to nie jest coś co można określać jako ostatnie modele. Ostatnie różnice, postęp to jest pomiędzy Z5 a Z8. Każdy system ma swoje tempo rozwoju i priorytety. Każda z firm jest na innym etapie rozwoju. Sony ma juz globalną, Nikon się pozbył szczelinowej. Canon pokaże coś raczej przed igrzyskami, co też nie będzie miał rolling shutter. Każda z tych firm jest na innym etapie, każda polepsza ten parametr. Dla każdej aktualnie to chyba najważniejszy parametr.
Próbując zestawić Sony A9III z jakimś modelem Canona co stwierdzimy, że Canon nie robi postępów? W tej trójce C N S jest na ostatnim miejscu? Za chwilę może pokazać coś co go wysforuje na pierwsze miejsce, a Nikon, którego Z9 (aparat bez migawki) był nr 1, teraz jest po S A7III i stał sie numerem 2, za chwilę może być nr 3 jak coś pokaże Canon. No i jaki wniosek? Że Nikon nie robi postępów bo .. ma Z5!!!??? Gorsze od Panasa? (jak twierdzisz). Z5 pokazuje to jak było, a nie to czy jest postęp, bo postępie mówi Z9.
To podsumowanie sprzedaży w zeszłym roku podatkowym w dużym sklepie specjalistycznym w Japonii.
https://news-mapcamera-com.translate.goog/maptimes/2023%E5%B9%B4%E5%BA%A6-%E6%96%B0%E5%93%81%E3%83%BB%E4%B8%AD%E5%8F%A4%E3%8 3%87%E3%82%B8%E3%82%BF%E3%83%AB%E3%82%AB%E3%83%A1% E3%83%A9%E4%BA%BA%E6%B0%97%E3%83%A9%E3%83%B3%E3%82 %AD%E3%83%B3%E3%82%B0/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=w app
A to za poprzedni rok
https://news.mapcamera.com/maptimes/2022%e5%b9%b4%e5%ba%a6-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/
2021 https://news.mapcamera.com/maptimes/...3%b3%e3%82%b0/
2020 https://news.mapcamera.com/maptimes/...3%b3%e3%82%b0/
Ooo, to to. Mi też nie odpisuje.Nie wiem czemu, być może dlatego, że śmiałem zapytać czy są jakieś zniżki na obiektyw, który kosztuje 12 tysięcy?
Jak na Technical Expert OM SYSTEM
to za mało wiedzy technicznej
a za dużo nawijania makaronu na uszy.
Nie wzbudza zaufania
-o czym świadczą jego steamy na YT z tylko 1 tysiącem wyświetleń
mimo ciekawych gości.
Marketingowa porażka.
Dziwię się że jest twarzą olka bo fotek praktycznie nie robi. Misie z Arktyki ze służbowego wyjazdu to raczej mało.
Właśnie wróciłem ze zlotu tego umierającego systemu.
Humory znakomite, było nas 82 osoby ( i lista oczekujących, bo miejsca w pensjonacie się skończyły). Jak zwykle ludzie pozytywnie zakręceni.
Świetne zajęcia praktyczne np z Mariuszem Fronią z astrofotografii, prezentacja maskowań,pływadełek itp.
Wczoraj wieczorem wystąpienie/ prelekcja Łukasza Supergana.
W rękach prywatnych było chyba z 10 sztuk 150-400.
Cała masa sprzętu do przetestowania, nie tylko OM ale i Laowy.
Np 4 mm.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2d84b0464d.jpg
Przeciez
a) jakiś cashback jest średnio co kwartał
b) kody rabatowe od ambasadorów nie są żadną tajemnicą.
I te promocje się łączą.
Na naszym forum udziela się Irass, które takowe ma.
Ja już kilka razy pytałem, dlaczego właściciel forum zupełnie nie wrzuca tutaj informacji o aktualnych promocjach.
@jagger
Odpaliłem nowy stream, żeby sprawdzić czy wciąż są problemy z dźwiękiem.
Gościa słychać dobrze, a prowadzący tradycyjnie z pogłosem.
https://www.youtube.com/watch?v=ucfJ...kmP0wLS&t=319s
Jak można nie ogarnąć tego przez tyle lat
biorąc za to kasę?
[Olek był kiedyś słynny ze swoich dyktafonów.]
Edit
Widzę, że OM kontynuuje audio https://explore.omsystem.com/pl/pl/a...st_order=price
-tym większy wstyd dla eksperta technicznego OM System.
Fakt, ale Łukasz przyćmił wady ;-)
Świetny wywiad nie dał się podejść i nie zachwalał w niebogłosy 150-600 zresztą Dobas też się zdystansował do tego szkła ;-) Oglądałem ten wywiad z Łukaszem z otwartymi ustami. Zachwycił mnie portretowymi fotami z wesela ;-) trzeba przyznać że krajowi ambasadorzy moim zdaniem są wiaryhodni w przeciwieństwie do prowadzącego te wywiady.