Piękna seria, ciężko któreś wyróżnić bo wszystkie trzy mia wysoki równy poziom.
Wersja do druku
Piękna seria, ciężko któreś wyróżnić bo wszystkie trzy mia wysoki równy poziom.
Mz nie jest za zolte.Jest kolor optymalny.Troche bym czern mocniej zdefiniowal(podbil kontrast)
Jednak napewno za zolte nie jest.
---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post był o 19:13 ----------
Moze popelniasz wlasnie podstawowy blad.Likwidowanie np Zielonego zafarbu to nie tylko odejmowanie zoltego i niebieskiego ale rowniez dodawanie barw dopelniajacych.Osobiscie wole operowac zoltym ,purpurowym i pawim.Ale juz wkraczamy na temat o kole barw a to nie o tym watek.Moze sprawdz nie odejmowanie niebieskiego a dodanie tych dwoch pozostalych czyli jak Ty je nazywasz to zoltego i czerwonego.
Dawno temu uczono mnie , że w górach powinno się używać filtra UV. Czy teraz w dobie elektroniki też..... chyba tak.:roll:
Natomiast zawsze przy czystym niebie , śnieg "widzi się" lekko niebieski, a już na pewno taki jest w cieniach...
Zdjęcia gór świetne, warunki wspaniałe.... Jak zwykle zazdraszczam miejscówki i samozaparcia....:grin:
dla mnie też ciut nie do końca - ale nie wiem czy za żółte (czy po prostu za mało niebieskie ;) tym razem)Cytat:
Zamieszczone przez robtor
też wrzucę swoją wersję jak mogę :roll:
moja
Załącznik 136859
Twoja
Załącznik 136860
mówisz że nie ściągasz niebieskiego bo masz wrażenie zdjęć BW
423 i 424 - znowu ma cienie które moje oko odbiera jako BW - a połowa zdjęcia tak zrobiona - niefajnie IMO wygląda
i to mi się nadal nie podoba - szkoda bo zdjęcia fajne
( i będę Ci truła dopóki to się nie zmieni :P )
przynajmniej nie będzie samych ochów i achów ;)
zima w górach - na pewno niełatwy temat pod względem balansu
ale i tak miło się zagląda i wędruje z Tobą wirtualnie po tych naszych pieknych górach :)
chyba najbardziej z ostatniej wrzuty 422 mi się podoba - Orla ma coś w sobie...
Niebieski ściągam, nie do końca i nie zawsze. Te 423 i 424 to głównie zmiana temperatury a nie ściągnięcie nasycenia. W tym cieniu nic poza niebieskim, czernią i bielą nie ma bo i też nie ma co, trochę go też zostawiłem (więcej niż na tych z rana), sam nie jestem zdecydowany czy powinno go być mniej czy więcej - raz mi się wydaje tak a za chwilę inaczej.
Wrzucam wersję bardziej ochłodzoną, jaka pierwotnie miała być, choć pewnie niektórzy poiedzą, że za niebiesko (bo też chyba jest):
423a.
Załącznik 136861
jeszcze trzecia wersja:
423b.
Załącznik 136862
no to się nie czepiam już...
ciężka ta zima i tyle...
widocznie chciałam więcej zobaczyć niż de facto natura pokazała...
cieni niestety nie da się omijać ;) no nic - chyba ta ostatnia wersja najlepsza...
ale i tak wolę inne Twoje ujęcia :)
423b - moje amatorskie oko nie widzi do czego tu się można przyczepić ;)
Tak już jest jak wgórach leży śnieg, a jest ładna słoneczna pogoda. Zdjęcia są świetne. Zapewne oko ludzkie widzi lepiej, ale tego co ono widzi sprzęt foto nie ma szans zapisać. Poza tym czasem, a nawet bardzo często takie kolorowo-czarno białe obrazy w górach się robią :) https://galeria.olympusclub.pl/album...7/Y0000239.jpg
sam wielokrotnie tak miałem.