Jak chcesz mieć kontrolę nad filmem to żaden AF. Przy filmowaniu świadomym to manual. Film to zupełnie inna działka niż zdjęcia mimo wielu podobieństw(kompozycja itd.)
Wersja do druku
Jak chcesz mieć kontrolę nad filmem to żaden AF. Przy filmowaniu świadomym to manual. Film to zupełnie inna działka niż zdjęcia mimo wielu podobieństw(kompozycja itd.)
AF w filmowaniu amatorskim też daje radę. Tylko żaden pompujący ostrość AFC ale "ręczne" przeostrzanie - ekran dotykowy świetnie się tu sprawdza.
Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi, zdecydowałem i kupiłem zestaw em10 mark II z obiektywem 25mm 1.7f do tego baterie zapasowe i inne akcesoria. Napewno będa momenty ze będę nagrywał w automacie i napewno spróbuję nagrywać na manualu
To zależy. Do jakiej puszki? Jak Panasonica to 15/1.7 jak do Olka wziąłbym raczej 17/1.8, bo w ramach olyjedi i z cashbeckiem to szkło jest jakieś 500zł tańsze. Z tym że trzeba wziąć pod uwagę że jest ono węższe pomiędzy 30 a 35 jest pewna różnica w kątach widzenia. Do tego Olek ma świetny mechanizm przełączania miedzy AF a MF taki sam jest 12-40 i jestem z niego super zadowolony.
Raczej nim nie portetujesz. Możliwe, że nie oglądałeś z bliska swoich kadrów lub akceptujesz tę miękkośc po obwodzie.
Miałem Olka, nie wrócę. Puszka nie ma nic do tego. Olki dobrze obsługują 15-stke.
poza obsługa pierścienia, ale to nie przeskadza. Jeśli tylko ocenę by szło zawsze można kupić dekielka, też czytałem na tym forum, że jest akceptowalny i najmniejszy.... Ba zdjęcie nim zrobione wygrało sprawiedliwue kiedyś tu FM.
Laica 15 to jeden z najbardziej udanych obiektywów systemowych.
apz jest wybór, jest dobrze. Optymalnie byłoby móc przed zakupem pstryknąć przez jakiś czas jednym i drugim, a wybrać oglądając własne zdjęcia. Uważam że najlepiej jest obiektyw osobiście przetestować i podjąć decyzję o jego wyborze na bazie własnych doświadczeń. Ja tak kupiłem 25/1.4, Trzy dni bawiłem się tym szkłem, po czym uznałem, że to jest to czego potrzebuję. =) I jestem obecnie bardzo zadowolonym użyszkodnikiem tego szkła ;)
A tak poza konkursem, nie ważne jak dobre jest szkło, czasem po prostu nie sposób się z nim polubić. Ja tak miałem z 35/2 w Pentaxie, choć wszyscy cmokali, chwalili nie mogłem się z tym szkłem dogadać. Dwa razy miałem, dwa razy z zadowoleniem sprzedałem, to nie był obiektyw dla mnie. Dlatego też uważam, że z obiektywem trzeba się zapoznać przed zakupem.
A co do Panleiki 15/1.7 nie spotkałem jeszcze niezadowolonego użytkownika, co dobrze świadczy o tym szkle :)
Dzięki za opinie. Szkoda że Panasonic ma taką "dziwną" ogniskową. Nie wiem czym się kierują wypuszczając 15mm albo 20mm, jak człowiek przyzwyczajony do FF 35mm ;)