To może od razu głosowanie z wynikiem wiążącym dla Olympus Polska?
:???:
Wersja do druku
Już widzę narzekania co do ceny ;-) - po pierwsze lubimy narzekać, po drugie Olympus ma taką politykę cenową, że na początku drogo, potem sukcesywnie dość mocno w dół. Z punktu widzenia producenta taka polityka ma swoje zalety. Wyłomem był E-500, który (szczególnie dual kit) był relatywnie tani na start... Tym razem marketing Olka może trochę posterować sprzedażą E-3 -jak zapowiedzą E-30 drogo, E-3 będzie lepiej się sprzedawać i odwrotnie.
Myślę, że siłą napędową sprzedaży E-30 może być nowy 14-54 - w takim zestawie to może kosztować sporo ale ciągle znacznie mniej niż te poszczególne rzeczy osobno... i zestaw konkurencji z podobnym obiektywem, którego w zasadzie nie ma ;-)
hmm, Ktotek, a
Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF
mocno odstaje ?
trochę zakresem: na cropie 1.5x = 25.5 - 75mm vs 28-104mm (co nie oznacza ze to zły zakres...)
no tak, ten brak długości kosztuje ok. 400 pln mniej, ale za to na końcu tak samo jasno. W niektórych puszkach może jedynie brakować stabilizacji.
Dobre pytanie, ciekawe szkło. Na to pytanie być może będę znać subiektywną odpowiedź niebawem - znajomy ma Tamrona z 40D. Zuiko jest uniwersalniejszy, na długim końcu, w sumie obiektyw do wszystkiego, nawet portret można strzelić. Tamron jaśniejszy ale nie sprawiał wrażenia zbyt solidnego - raczej bałbym się go położyć na mokrej trawie czy leśnej ściółce, gdzie Zuiko zdał egzamin. Z mojego puntu widzenia duży walor 14-54 to zdjęcia z bliska, z ciekawości porównam Tamrona, nie robiłem tego jeszcze.
Jeszcze jedno - ten Tamron zawsze będzie kosztować swoje - nikt nie dołoży go "pół darmo" do puszki, Olympus może ożenić E-30+14-54 II tworząc ciekawy cenowo zestaw, o czym wspominałem wcześniej...
thx za info, będę wdzięczny za nastepne, te z praktycznego testu.
RAWy mam, ale do nich potrzeba programikow ;p a teraz nie mam czasu szukac i sciagac, tyle, co odpalilam PSa dl JPGa i powyciagalam na szybo.
Poza tym, nie obchodzi mnie, czy soft ingeruje czy nie, tylko efekt koncowy ;p A i tak w rawach raczej nie robie.
Dodaj do tego piekielnie wolny AF...