To pewna cena?
Faktycznie jest niezła jak na tak jasny obiektyw :)
Wersja do druku
Optyczni dorwali się do XF 23 f/1,4:
http://www.optyczne.pl/6637-news-Fuj...5%82adowe.html
W sumie to już nie interesują mnie wyniki ich testu :)
jawnie nie zachęcają do zakupu..
te zdjęcia wyglądają jak z zaparowanego obiektywu..
Silnik jpeg Fuji się kłania: łagodny kontrast i miękkie detale, w dodatku z włączonym wyostrzaniem.
Na pewno to się nie da nic powiedzieć o jpegach, poza tym, że są :-)
Chłopaki potwierdzili te ceny - oficjalnie od 9 lutego można w USA i Kanadzie kupić z niezłymi rabatami. Zwłaszcza 27ka jest kusząca - gdyby nie te koszty transportu to można by ją mieć za mniej niż 1000 zł. Mnie najbardziej ciekawi czy w Europie też zrobią taką promocję na obiektywy. Znając Fuji pewnie coś bedzie ale aż takich rabatów się nie spodziewam :-)
W Europie będzie problem, bo tutaj akcje promocyjne leżą w gestii lokalnych oddziałów i są ograniczone terytorialnie. Teraz są jakieś rabaty w UK, ale tylko dla mieszkańców tego kraju, więc z Polski nie kupisz...
Ja myslę że Fuji coś i dla Polski wymyśli. Na ile to będzie atrakcyjne? trudno powiedzieć, ale patrząc wstecz, co jakiś czas pojawiają się promocje. Pewnie tak samo będzie i teraz, wszak na rynek wprowadzono dwie czy trzy nowości (X-T1 - X-E2 - X-A1) które nie były jeszcze objęte akcją promocyjną (tak jak to było przy X-Pro1 - X-E1 i chyba X-M1)
Na pewno będzie przedsprzedaż na X-T1 w "atrakcyjnej cenie" (słowa dyrektora polskiego oddziału), a inne promocje są w przygotowaniu, ale nic o nich jeszcze nie wiadomo. Fuji w miarę często przeprowadza takie akcje, tylko albo za późno, albo nie na ten asortyment, który by mnie interesował :)
epicure - bo Ty trochę w gorącej wodzie kompany jesteś ;-) Ale to w sumie dobrze :-) Jak znajdę jakis sklep w USA z ceną transportu mniejszą niż 50 dolarów to może zaryzykuję ta 27ke.
Ciekawy wywiad z szychą z Fujifilm:
http://www.dpreview.com/articles/598...eep-innovating
W skrócie:
- wkrótce będzie aktualizacja FW do X-E2, zwiększająca odświeżanie wizjera do poziomu z X-T1;
- w wyższych modelach stosunek ilości sprzedanych korpusów do ilości obiektywów wynosi 1:3,8, zaś w modelach z dolnej półki 1:1,2;
- w sumie to ten low-endy są głównie kierowane do kobiet w Azji, pstrykających słitfocie z filtrami artystycznymi, zaś w Europie i USA sprzedają głównie wyższe modele;
- klienci chcą głównie większej ilości obiektywów, lepszego video, większej customizacji i akcesoriów (czyt. lamp), natomiast nie ma parcia na megapiksele;
- jak już wypuszczą wszystkie szkła, jakie mają w planach, możliwe, że wezmą się za fulfrejma :)
A te szkła które teraz są w ofercie kryją FF?
PS. szkoda że sprzedajesz teraz tę 35 tkę. Za rok pewnie byłbym zainteresowany, ale na razie jeszcze zostaję z OMD
Żadno szkło Fuji nie kryje FF, z wypowiedzi oficjalnych FF nie jest nawet w planach Fuji.
I znowu 35-tka za frajer:
http://www.optyczne.pl/6730-news-Obi..._Fujifilm.html
Pewnie cienko przędą ze sprzedażą :)
Akurat na tym obiektywie pewnie już swoje zarobili. Fuji ma dobrą strategię na połów: dać tyle, żeby wzbudzić apetyt i zmusić do wydawania jeszcze więcej ;-)
Ta 35 to drugi od końca pod względem popularności i pożądania użytkowników obiektyw systemu XF. Już raz była na niego promocja , ale dla posiadaczy zestawów z serii X a nie nowonabywców. A problemów było z tym co nie miara - weryfikacje faktur , zatwierdzanie , sprawdzanie - sami sobie nie wierzyli a przecież zestaw kupiłem w autoryzowanym sklepie Fuji (Sky Tower we Wrocławiu) I prawda jest taka , że na rynku wtórnym dostałem za niego chyba tylko tyle ile dałem w promocji.
Nie gratis tylko za 1 zł :) Nawet te 700zł warto dopłacić.
Nisza bezkrytycznych entuzjastów się zapełnia, więc pora szukać jelenia.
Dzisiaj oficjalnie wchodzi do sprzedaży XF 56 f/1,2. Sugerowana cena w Polsce to 4.199 zł, w sklepach będzie po weekendzie.
Już mam! :) Obiektyw jeszcze ciepły, dopiero co wyjęty z pudełka:
Załącznik 113010
Sorry za kiepskie zdjęcie, chciałem tylko na szybko porównać wielkość 5DII z 85 f/1,8 i X-E1 z 56 f/1,2. Licząc objętość (szerokość x wysokość x głębokość razem z obiektywem), Fuji jest o 58% mniejszy! Całkiem imponujące, biorąc pod uwagę te same możliwości obu zestawów :)
gratulacje, pewnie w krótce zobaczymy fajne zdjęcia z tego obiektywu :)
Epicure czekam niecierpliwie na zdjęcia z 56
Zdjęcia będą w weekend :) Na razie pstrykam bezsensowne fotki w domu :D
Dla mnie to nie jest szkło portretowe, tylko uliczne do ciemnicy i/lub tam gdzie szeroki kąt jest zbyt szeroki. Funkcja portretowa to bonus, może kiedyś z niej skorzystam, ale raczej nie będę się chwalił zdjęciami ze względu na ich osobisty charakter :)
Gratki :D
Czekam na opis wrażeń i zdjęcia jakoweś.
56 to tak średnio portretowe szkło, tak samo jak 50/1.4 zresztą.
Na razie domowy obowiązkowy test ścienny ;)
5DII | EF 85 f/1,8 | 1/160 s | iso 500
X-E1 | XF 56 f/1,2 | 1/125 s | iso 320
centrum: lewa Canon, prawa Fuji
brzeg: lewa Canon, prawa Fuji
Mam wrażenie, że Lightroom podostrza bardziej pliki z Fuji i pewnie też coś koryguje z automatu. Jakby z Canona usunąć aberracje i winietę i ciut podostrzyć, to te obiektywy byłyby trudne do odróżnienia. Te zdjęcia są oczywiście na pełnej dziurze. Rezultatów po przymknięciu nie będę zamieszczał, bo w obu przypadkach jest żyleta - szkoda czasu na dzielenie włosa na czworo.
W centrum kadru jest ciekawa sytuacja. Krawedzie kropli sa ostrzejsze w F, ale detale w kropli lepiej pokazuje C. Na brzegu wygrywa F, ale akurat dla mnie (bardzo subiektywnie) nie jest to problem. Gratuluję zakupu, bo widać, że szkiełko jest ok, ale C zaskakująco dobrze się broni, szczególnie po uwzględnieniu wieku i ceny. Teraz czekam na bokeh :)
To chyba sprawka Lightrooma i tego, jak (nie)radzi sobie z demozaikowaniem X-Transów.
Zgadza się. Trudno dzisiaj znaleźć portretową maszynkę lepszą pod względem stosunku ceny do jakości, niż 5DII czy nawet nowy 6D z 85-tką f/1,8. Tyle, że mi się to już znudziło... ;)