a ja Sigmę 30mm F/1,4 pod obecne lustro... i taniej także pewnie od obu.
Wersja do druku
IWO wierz mi kiedyś robiłem test sigmy 30 f1,4 i leicy 25 1,4 z paroma osobami, każda powiedziała ze dołożyła by 1000 zł do tej drugiej:D
A różnica w zakresach bardzo niewielka
Imho nie ma szans na zbliżenie się choćby do 14-45 jeśli chodzi o szybkość AF, ale chciałbym się mylić.
Poza tym nie sądzę, by to szkło kosztowało mniej niż $1k, co przy kosmicznej optyce/korekcji 20/1.7 jakby nie za bardzo ma sens dla większości a matryce za 2-3 lata (mam nadzieję) znowu skoczą o 1EV do przodu.
Jedyne co mnie martwi (sorry Janko) to kolejny wyścig MPx i jednocześnie brak w ofercie odpowiednika "D3s" pod low light. Pomijam już kłamstwa typu "ile iso jest w iso". Osobiście nie mam nic przeciwko, o ile czułość jest zawyżana ;)
Juz sie nadzwigalem L'ek, dziekuje :cool:
Co nie wyklucza, ze gdybym nagle mial zarabiac na fotografii - to bym ich nie przygarnal znowu.
Dowiedzialem sie czegos nowego. Jak wiemy aberracja chromatyczna jest usuwana na korpusie Panasonica ze szkiel Panasonica.
Na korpusie Olympusa ze szkla Olympusa nie bedzie.
Na korpusie Panasonica tez nie bedzie.
Wiecie dlaczego? Otoz nie ma metadanych w obiektywach Olympusa, ktore pozwalalyby ja usunac...
A wiemy, ze Panasonic usuwal juz aberracje ze szkiel 43, a na pewno 25mm f/1.4. Czyli firmy nie dogadaly sie, nie uzgodnily wspolnego podejscia przed ruszeniem z u43...
Ostatnio czytalismy m.in. o nowej wersji kita 14-42mm, moze on bedzie mial te metadane w pamieci ROM? Olympus jakis czas temu zapowiedzial, ze doda usuwanie aberracji chromatycznej, ale nie bylo mowy o nowych wersjach obiektywow...
Czyli ta wielka zaleta systemu µ43 pt. "kompatybilność" wcale nie jest aż wielka jak ją malują. Ja używam RAW, więc mnie to w zasadzie nie dotyczy, ale dotyczy jednak większości użytkowników. Mam nadzieję, że faktycznie coś się w tym względzie zmieni. Tylko nie widzę, żeby Oly miał jakiś biznes w korygowaniu wad optycznych szkieł Panasa...
Wielkie mi halo, redukcja ac... Kto nie używa rawa najczęściej tego nie widzi :)
Na marginesie, osobiście jakoś nie mam zaufania do automagicznej redukcji ac. Jeśli ma być to dobrze zrobione, bez destrukcji dla innych elementów ujęcia, trzeba to zrobić ręcznie, indywidualnie dla konkretnego zdjęcia.