To będzie dla wielu pewnie głównym kryterium w ewentualnym zakupie. Nie ważne, że najdłuższy czas ekspozycji wykonywany to kilka sekund. No nie mogłem się powstrzymać:oops:
Wersja do druku
Także czekam na wyniki pomiarów nowej matrycy :) Ostatnie kilka tygodni miałem okazje porównac na spokojnie mojego Panasa G3 z E-M5 i z Sony A6000. Przyznaje bez bicia, że matryca tego ostatniego daje rade, szczególnie w wyciąganiu cieni. Co do ISO to widać, że lepiej ale jak dla mnie OMD też daje radę :) Trochę miałem dylemat przy czym zostać ale jednak wygrało m43 ze względu na stabilizacje w body i jakośc obiektywów (nałogowo używam 20mm i 45mm). Bolączką Sony jest szklarnia, a właściwie jej brak.
Miałem na myśli Tych co tak najbardziej narzekają na matrycę panasa, a zdjęcia przez Nich wykonywane są z ekspozycją właśnie góra kilku sekund, a raczej zdecydowanie mniej.
PS
A już w tym temacie nie chce mi się dyskutować, niech będzie, że to ja mam obsesje, czy jak się wcześniej wyraziłem psychoze (bardzo możliwe :grin: , pewnie dlatego, że nie stać mnie na te nowinki i moje wypowiedzi są z czystej zazdrości )
bo nie kilka minut - w Panasowych matrycach się nie da.
andtor2
po co ta wojna? Nie trzeba jakiś długich ekspozycji, wystarczą te kilku-kilkunasto sekundowe. Matryca Panasa żyje wtedy własnym życiem, w ciemnych partiach pojawiają się kolorowe piksele, których nigdzie w kadrze nie ma. Ok, pomaga odszumianie koloru, ale w matrycy Sony tego nie ma. Sprawdzone na G3 i E-M10.
Ja tam bym zamiast wysokiego ISO (jakiegos kosmicznego wyciaganego ), 4K, to wolałbym większy DR i zakres tonalny (kolory)... i brak filtra AA :P
T.
A czyja matryca jest w GH4? bo patrząc na testy optycznych to jest wyraźna różnica (na plus dodam) w stosunku do E-M1 i GX7...czyżby dali matrycę Sony;)
Teraz napiszmy rozprawkę na 5 stron co w czym siedzi. Jeden lubi Sony, drugi Panasa. To wszystko.
Mógłbym złośliwie napisać ci poszukaj sobie w wątku co nadchodzi, linkowałem tam spec. techniczną sensora zastosowanego w GH4 i... M1.
A propos. Ja już się zdecydowałem na M5/2. Kompatybilność z kartami UHS-II jest więc jak dorwę Sandiska 280 MB/s na promocji to spodziewam się, że ta karta tchnie w aparat nowe życie, tak jak to było w przypadku Sandiska 95 MB/s i PM2.
Żeby było śmieszniej (to dla forumowego Samsunga) jedyne co mogłoby mnie powstrzymać przed zakupem M5/2 to zapowiedziany wizjer (dla M2), ale wg. optyczne.pl to dopiero we wrześniu przyszłego roku.
Nie wiem czy ktoś to wyjaśnił czy nie (nie chce mi się czytać tych 22 stron postów), ale odnośnie dodatkowego obcinania ramki w trybie wideo wygląda to tak. Włączona stabilizacja - aparat przycina ramkę i mamy kropa w okolicach 2,3, wyłączona stabilizacja - aparat nic nie przycina.
andtor2
przeczytaj proszę mój post uważnie. Być może faktycznie wczoraj w nocy byłeś już zmęczony, że nie zrozumiałeś o czym pisałem. Pozdrawiam.
Cytuje, najważniejsze (koniec wypowiedzi):
Spytaj może postronnej osoby jak to rozumie.
PS
W E-M10 pomaga firmowe oprogramowanie OV3 bo te od Adobe (PS, PSE, LR) nie radzi sobie zupełnie z .orf (z tej konkretnej puszki), a przykłady podawałem nie raz tu np: Post #17
wróćmy może na chwilkę do E-M5 mkII :)
Powiem tak ładny. Pomysł z nowym sposobem mocowania ekranu - zobaczymy. Szkoda że grip z em-5 nie spasuje, ale to niestety chyba norma 1 grip ma pasować tylko do 1 aparatu - szkoda nie ładne zagranie. Z innowacji fajna byłaby nowa lepsza bateria.
.
Firma musi jakoś przetrwać.
Z inowacji to brak h265, zapowiedzianego właśnie wizjera 4.4 MPx :sad: czy 4K. Może w firmware za pół roku dadzą chociaż s-log, to byłby dla mnie ideał.
Stara bateria to nawet nie ukłon w stronę użytkowników tylko utrudnianie ewentualnego przejścia do konkurencji typu GH4 czy NX1.
Aakurat szum przy wyciąganiu z cieni jest duży (w tym przykładowym .orf co dałem link) aby nie powiedzieć bardzo duży, a iso było najniższe, 200, czas 1/400s. Profile akurat nie pomogą (ściągnij tego RAW-a i sprawdź,- porównaj do OV3), a do danej puszki wystarczy w zupełności kilka.
Dla ułatwienia: Załącznik 140577
PS.
Szumy w nowszych matrycach panasa w niczym nie ustępują tym z E-M5 (matryca od Sony).
Dobra, koniec z mojej strony pierdół nie na temat.
Hmmm, ja tam szumu bardzo nie widzę. Tym bardziej dużego.
Załącznik 140581
I jeszcze pełne *.png jako wynik z Darktable.
klik
Nie pamiętam, czy już to pisałem, ale po przejrzeniu sampli na dpreview nowa "piątka" najbliżej ma do GX7 pod względem szumów.
Wiesz na pomniejszonym już obrazku dużego szumu nie będzie na pewno. W skali 1:1 moim zdaniem jest duży (w cieniach) po podniesieniu ekspozycji o 2EV.Kurdę, miałem się nie odzywać.
PS
Daj sobie spokój z tym .png, to nie jest format do zdjęć (nie wspiera EXIF, warstw) używaj TIF-a.
Ależ ma exifa -->> exif
Ściągnij sobie całego dużego i znajdź szum. Nie ma. Wyciąganie o 2EV to nie kontrola szumu. Po co ? W każdym szarym miejscu ciapy wyjdą, i na najlepszej matrycy.
A, i będę png używał :mrgreen:
Panowie przejdźmy do meritum: czy po wejściu Chińczyków z DJI w mikro43 dostaniemy za jaki rok w M2 i jako aktualizację do M5/2 silnik wideo z GH4.
DJI weszło w mikro bo GoPro weszło w (swoje) drony.
[QUOTE=andtor2;1168158]Ma. exiftool się kłania. Sam stary exif jest już przestarzały i nie zawsze zawiera wszystkie informacje.
Użyj exiftool a zobaczysz. Jest na wszystkie platformy. Pośrednim pomiędzy exif a exiftool jest exif2
---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------
Sorry, ale moja się nie znać. Moja chce robić dobre zdjęcia i wisi jej czy to chińczyki czy ruskie :roll:
Dla mnie niema, jak i (podejrzewam) dla większości. Wolę używać w przeglądarce FXiF, lub EXIF Viewer, a te wskazują na brak EXIF.
PS
Po co w wątku RAW-y APZ-ta podajesz jakiś tam link do EXIF?
PS2
Tak ciężko przejść na TIF-a, choć z drugiej strony znowuż Gimp, nie umożliwia w TIF-ie danych EXIF (w jpg tak)
Koło zamknięte, bez wyjścia...
Może nowsza wersja GIMP to umożliwi.
Cóż, darmowe programy jakieś swoje ograniczenia mają, trzeba (lub nie) się z tym pogodzić...
Coś za coś.
@gietrzy: Jesli pisaleś z tym brakiem H.264 o M5 mk II to chyba pomyłka, bo w specyfikacji jest jak byk:
Format video: MPEG-4, H.264, Motion JPEG
A ten exif z przeglądarki to taka popierdółka co podaje tylko ISO, przysłonę i czas...:roll:
Dlatego, że podobnie jak Ty, 99% czyta te exify z przeglądarki. A w pełnym jest tyle ciekawych rzeczy, ot choćby odległość od fotografowanego obiektu.
Tak, nowy GIMP 2.9.1 ma możliwość odczytu exifa z png (nie wspominając nawet o tiff) i zapisu go do jpg.
Mimo tego przyznasz, że te ograniczenia wolnego oprogramowania to takie delikatne są :) - przykład ? otwórz w LR składanego RAW-a z M5 mk2. Musisz czekać na wtyczkę. Ja bez problemu otworzę w RT.
Odniosę się tylko do tego, exif z przeglądarki w tej uboższej wersji:
Załącznik 140582
Jak widać jest więcej niż ISO, przysłona i czas. Naprzyklad użyty model aparatu, użyty obiektyw, ogniskowa, balans bieli, pomiar światła (matrycowy, punktowy...), korekta ekspozycji, data wykonania zdjęcia , użyty program w obróbce (raczej ten ostatni), itp, itd
Mi to całkowicie wystarcza
EXIF Viewer ma tam jeszcze więcej informacji ale rozumiem, że Twoje z .png są najbardziej przystępne do odczytania.
Edit
Nie przyznam. Nie muszę, mam RT zainstalowany, działa, o czym wiesz, pod Windows także:), a czy on tak w pełni wspiera te nowe RAW-y ?
Moim zdaniem tak ale to kwestia dyskusyjna, jak powiedzmy czy RAW przekonwertowany do uniwersalnego .dng to ten sam RAW
Moim zdaniem tak ale są różne opinie.
Andrzeju drogi, ale przyznasz, że zeszliśmy z tematu ?
Są wojny systemowe między Nikonem, Canonem, Olympusem...
Są wojny systemowe pomiędzy zwolennikami Windowsa i Linuxa
... i jeszcze by kilka znalazł.
Nie przenośmy tego tutaj. O exifie było w wątku exif-czym to się je
Tu w tym konkretnym zdjęciu chodziło o szum. I pokazałem, że go nie ma. Tylko tyle i aż tyle :)
Przyznam.
Nie. W tym konkretnym zdjęciu chodziło głównie o kolorystykę, co się z nią dzieje w tych cieniach przy ich wyciąganiu w programach Adobe (LR, PS, PSE, ...C1 chyba też o ile dobrze pamiętam)
Z tego co wiem, nie posiadasz i trudno Ci będzie się ustosunkować, bardzo możliwe, że Darktable sobie lepiej tu radzi (kolorystyka)
A szum, co podtrzymuje, jest duży (przy najmniejszym iso 200) w cieniach, po podniesieniu ekspozycji o 2EV i mam na myśli podgląd 1:1 (bez odszumiania programowego), a nie pomniejszony obrazek.
Ludzie, na Boga, ja pstrykam GH2 filmiki na 12800 i to SLR Magiciem bo jest zauważalnie jaśniejszy od Voigtlandera (f/ vs. T/).
Btw. Na fejsie stevehuff jest dwu sekundowa ekspozycja pstryknięta M5/2.
@epicure
Wystaw tu proszę rawa z M10, gdzie wylazł ci ten fiolet z kół pociągu. Przejrzałbym to w DarkTable i RawTherapee.
Proszę, mam jeszcze tego RAW-a na dysku Załącznik 140587
A to nie jest odosobniony przypadek tylko reguła przy mocniejsztm wyciąganiu cieni z E-M10 (w programach Adobe, choć nie tylko).
Wywołując tego RAWa w LR spróbujcie jeszcze zdjąć trochę magenty. Suwak jest na samym dole, chyba w sekcji Camera Calibration. Ja tego nie sprawdzałem, ale teraz mi przyszło do głowy, że mogłoby pomóc.