-
Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
no nie mam :wink:
ale ja wiem, że Ty potrafisz to zrobić - ja chciałbym wędkę :wink:
Tą wędką jest przede wszystkim metoda prób i błędów:) Owszem należy tez się podpytywać i czytać różne poradniki.
-
Włącz w body zapisywanie w RAW + JPG i po kłopocie.
Będziesz miał marlina na wędce
Chyba nawet darmowy RawTherapee jest lepszy od OV
-
2 załącznik(ów)
Mam inne ujecie bez korekty ekspozycji - śnieg wygląda dużo lepiej, ale gawron gorzej. Po wachlowaniu suwakami może ciut lepiej, ale nie tak jakby się chciało.
pierwotne
Załącznik 109950
poprawiane
Załącznik 109951
PS. jednak była korekta ekspozycji +0.70 EV
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Mam inne ujecie bez korekty ekspozycji - śnieg wygląda dużo lepiej, ale gawron gorzej. Po wachlowaniu suwakami może ciut lepiej, ale nie tak jakby się chciało.
Akurat teraz oglądam na laptopie wiec odnośnie zdjęć się nie wypowiem. Tak jak pisał Bodzip, ja też zresztą wcześniej, takie trudne (mocno kontrastowe) rób w RAW + jpg. Z RAW-a są większe możliwości co do późniejszej obróbki i spróbuj jak się sprawuje ten HDR z ręki. Może będzie znacznie lepiej, a może tylko marketing, tego nie wiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Akurat teraz oglądam na laptopie wiec odnośnie zdjęć się nie wypowiem. Tak jak pisał Bodzip, ja też zresztą wcześniej, takie trudne (mocno kontrastowe) rób w RAW + jpg. Z RAW-a są większe możliwości co do późniejszej obróbki i spróbuj jak się sprawuje ten HDR z ręki. Może będzie znacznie lepiej, a może tylko marketing, tego nie wiem
Z HDR na pewno wypróbuje.
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Może tak...
A co zrobiłeś [tzn. jakie parametry zmieniałeś i jakim programem?
To RawTherapee [4.0.12.15] przejrzałem i wygląda, że EM-1 nie obsługuje :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Uuu dziwne. Mam akurat zainstalowany RawTherapee 4.0.8.10 i obsługuje RAW-y z EM-1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Uuu dziwne. Mam akurat zainstalowany RawTherapee 4.0.8.10 i obsługuje RAW-y z EM-1.
To może ten wykaz nie jest aktualizowany
http://www.dobreprogramy.pl/Raw-Ther...ows,13042.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A co zrobiłeś ... i jakim programem? :|
Bodzio?
Na pewno w Gimpie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A co zrobiłeś [tzn. jakie parametry zmieniałeś i jakim programem?
Obsługuje, obsługuje. Jak nie mogłem RAW-a z E-M1 w ACDSee otworzyć, to się RawTherapee wspomagałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Może nie jest. Tu wypowiadam sie od strony praktycznej (sprawdzonej). Przyznam w każdym razie, że RAW-y z EM1 w RawTherapee tak dość blado wyglądają w tej mojej wersji (4.0.8.10) i trzeba dość mocno suwakami operować aby uzyskać zadowalający efekt. Po prze-konwertowaniu takiego RAW-a do .dng i wczytaniu do Lightroom już na wstępie wygląda to dużo lepiej.
-
Najpierw dziabnąłem w Darktable - rozjaśniłem cienie i bardzo delikatnie przyćmiłem światła.
Mało mi się widziało, więc do Gimpa, różdżką zaznaczyłem ptaka, rozjaśniłem na poziomach, a że to za mdłe wyszło, więc dodałem mikrokontrastu i kontrastu właściwego. Rozmycie zaznaczenia na +20
================
I teraz najważniejsze - omijaj dobre programy jak zło konieczne, ściągniesz sobie program z syfem... znaczy z wirusem
RawTherapee masz tu -->> http://rawtherapee.com/downloads
dopasuj sobie wersję do systemu i architektury. I nie bój się angielskiego, RawTherapee ma w opcjach możliwość ustawienia języka polskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I teraz najważniejsze - omijaj dobre programy jak zło konieczne, ściągniesz sobie program z syfem... znaczy z wirusem.
Eee tam, nie omijaj, najpierw tylko załóż konto (trwa to góra 20 sekund) podajesz jakiś swój wymyślony nick i adres e-mail. Będąc zalogowanym nie zdarzyło mi sie do tej pory aby coś ściągnąć czegoś co nie chciałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Eee tam, nie omijaj, najpierw tylko załóż konto (trwa to góra 20 sekund) podajesz jakiś swój wymyślony nick i adres e-mail. Będąc zalogowanym nie zdarzyło mi sie do tej pory aby coś ściągnąć czegoś co nie chciałem.
A jakoś tak bardziej mi rada Bodzia podchodzi. Na tzw. "dobrych programach" syf się zrobił i w sumie, to tylko lista programów jest, a linku do pobrania trzeba szukać u źródła, czyli na stronie producenta.
Teraz im podam mail, żeby pobierać bez dodatkowych bzdur i wyrażę zgodę na ichni regulami, to mi za dwa dni skrzynkę syfem zawalą. Podziękował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
================
I teraz najważniejsze - omijaj dobre programy jak zło konieczne, ściągniesz sobie program z syfem... znaczy z wirusem
RawTherapee masz tu -->>
http://rawtherapee.com/downloads
dopasuj sobie wersję do systemu i architektury. I nie bój się angielskiego, RawTherapee ma w opcjach możliwość ustawienia języka polskiego.
Już się przekonałem, że ze wszystkich polskich witryn próbują się rożne świństwa dostać. Ściągnąłem z witryny z blogiem [to chyba to co podajesz].
Na wstępie mi się zawiesił - pierwszy ekran. Po zabiciu menedżerm programów już działa, ale lekko mnie zdenerwował bo bez pytania [ustawiania jakichś opcji] przeleciał dyski pościągał rożne śmieci z jpg i dumnie zaprezentował na ekranie.
Przyjrzę mu się dokładniej w wolniejszej chwili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Już się przekonałem, że ze wszystkich polskich witryn próbują się rożne świństwa dostać. Ściągnąłem z witryny z blogiem [to chyba to co podajesz].
Na wstępie mi się zawiesił - pierwszy ekran. Po zabiciu menedżerm programów już działa, ale lekko mnie zdenerwował bo bez pytania [ustawiania jakichś opcji] przeleciał dyski pościągał rożne śmieci z jpg i dumnie zaprezentował na ekranie.
Przyjrzę mu się dokładniej w wolniejszej chwili.
No tak, bo mu domyślnie podałeś na tacy cały dysk C. A trzeba było założyć katalog np. RT tam do tego katalogu wrzucasz pliki RAW które chcesz obrobić. On sobie tworzy podkatalog "Converted" i tam masz pliki wynikowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A jakoś tak bardziej mi rada Bodzia podchodzi. Na tzw. "dobrych programach" syf się zrobił i w sumie, to tylko lista programów jest, a linku do pobrania trzeba szukać u źródła, czyli na stronie producenta.
To już jak każdy indywidualnie uważa. Jak na razie ściągam tylko sam plik, który chcę. Tak bywa, że czasem jest odnosnik do strony producenta (np. Adobe) na innych stronach jet to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Teraz im podam mail, żeby pobierać bez dodatkowych bzdur i wyrażę zgodę na ichni regulami, to mi za dwa dni skrzynkę syfem zawalą. Podziękował.
Po założeniu konta i zalogowaniu akurat nie dostałem jeszcze żadnej informacji od dobreprogramy na E-mail (nie licząc tej pierwszej po założeniu konta).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No tak, bo mu domyślnie podałeś na tacy cały dysk C. A trzeba było założyć katalog np. RT tam do tego katalogu wrzucasz pliki RAW które chcesz obrobić. On sobie tworzy podkatalog "Converted" i tam masz pliki wynikowe.
Nic mu nie podawałem, bo nie dal mi na to szansy. Pierwsze uruchomienie dalo taki wynik, a podczas instalacji to pytał tylko o miejsce instalacji, ale to przecież zupełnie inna kwestia.
-
1 załącznik(ów)
Chyba sobie wgrałem zbyt nowy program [choć podawali, że to już stabilna wersja] bo ciage są problemy:
Załącznik 109963
-
Jeśli masz Windows 8, to niestety może tak być. Mi się na ósemce też to zdarzało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Mi się na ósemce też to zdarzało.
I to niekoniecznie z RT.
Taka uroda Win8 :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
I to niekoniecznie z RT.
Taka uroda Win8 :|
Mam zwykły 7. No cóż przyjdzie mi pokochać bardziej Olympus Viewer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A to na Win7 problemów nie miałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Nie, uprzyj się i nie, Wybierz coś lepszego. Czytaj forum RT dlaczego się wysypuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki Twojemu wątkowi zainstalowałem i zaczynam poznawać ten program [Win 7 64bit]. Można nim wyciągnąć o wiele więcej niż z OV3. Nie poddawaj się :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Dzięki Twojemu wątkowi zainstalowałem i zaczynam poznawać ten program [Win 7 64bit]. Można nim wyciągnąć o wiele więcej niż z OV3. Nie poddawaj się :)
Chyba raczej poczekam na aktualizację, bo mi się wywala już po kilku suwakach.
A masz ten 4.0.12.15?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A masz ten 4.0.12.15?
Tak ten. Dopasowałem w ustawieniach położenie folderów i chyba już będzie ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A masz ten 4.0.12.15?
Ja na Twoim miejscu, to w pierwszej kolejności sprawdził komputer - pamiętasz jak pisałeś, że na OV też Ci się wieszał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja na Twoim miejscu, to w pierwszej kolejności sprawdził komputer - pamiętasz jak pisałeś, że na OV też Ci się wieszał.
Tak, wgrywałem już parę razy, ale jeden z objawów pojawia się i u innych i nie korzystam z funkcji "zapisz jako" tylko co najwyżej przez "eksport".
A w komputerze nie bardzo wiem co mam sprawdzać. Mój komputer jest w domenie [cokolwiek to znaczy, bo ja nie wiem dokładnie] i to czasami sprawiało problemy [choć teoretycznie nie powinno].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bodzip ma rację, Twój komputer zbyt wiele stwarza problemów. Praktycznie z każdym nowo zainstalowanym programem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Mój komputer jest w domenie [cokolwiek to znaczy, bo ja nie wiem dokładnie] i to czasami sprawiało problemy [choć teoretycznie nie powinno].
Skoro:
a) komputer jest w domenie
b) nie wiesz co to znaczy
to mam nieśmiałe podejrzenie, że nie jest to Twój komputer, tylko sprzęt firmowy wpięty do domeny, czyli "takiej struktury, która pozwala grupowo zarządzać wszystkimi i wszystkim". W takiej sytuacji możliwe, że administrator owej domeny nałożył jakieś ograniczenia/uprawnienia, które nie pozwalaja na wykonanie jakichś operacji.
Podsumowując porozmawiałbym z administratorem. Najlepiej weź chipsy i piwo i się z nim zaprzyjaźnij, wtedy jest dużo łatwiej cokolwiek załatwić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Chyba sobie wgrałem zbyt nowy program [choć podawali, że to już stabilna wersja] bo ciage są problemy...
Coś kojarzę, że tez miałem problemy z nowsza wersją RawTherapee na Win7 64bit (nie pamiętam juz jaka to wersja była). Jeśli Ci się jeszcze chce kombinować to odinstaluj ten program, a zainstaluj może tą wersję co ja mam 4.0.8.10 : link Po zainstalowaniu wejdź w opcje i zmień język interfejsu na PL.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Skoro:
a) komputer jest w domenie
b) nie wiesz co to znaczy
to mam nieśmiałe podejrzenie, że nie jest to Twój komputer, tylko sprzęt firmowy wpięty do domeny, czyli "takiej struktury, która pozwala grupowo zarządzać wszystkimi i wszystkim". W takiej sytuacji możliwe, że administrator owej domeny nałożył jakieś ograniczenia/uprawnienia, które nie pozwalaja na wykonanie jakichś operacji.
Podsumowując porozmawiałbym z administratorem. Najlepiej weź chipsy i piwo i się z nim zaprzyjaźnij, wtedy jest dużo łatwiej cokolwiek załatwić.
Dobrze podejrzewasz, administrator jest zaprzyjaźniony, żadnych blokad nie ma. Choć jak to administrator nie lubi, jak ktoś inny ma rację. Twierdzi, że taka rzecz jest niemożliwa, po czym okazuje się, że ... jest możliwa.
Swego czasu nie mogłem zaktualizować AutoMapy. Godzinę wgrywały sie wszelakie pliki, wszystko popychałem i gdy już aktualizacja wykazywała 100% wyskakiwała z programu. Zwykle aktualizowałem tuż przed wyjazdem [czytaj 0 24, a wyjazd o 6], w końcu jeździłem na starej wersji. W helpie AM powiedzieli, aby wyłączyć na czas wgrywania Zaporę Windows i antywirus. Powiedziałąm to administratorowi, a on kategorycznie zaprzeczył że tak może być. Po wyłaczeniu czasowym zapory i antywirusa AM wgrała się bez problemu.
Tu jest taka masa zależności, że chyba nikt nie jest w stanie całości ogarnąć.
Ostatnie powiększanie partycji poszło bez problemu, ale oprogramowanie ESRI zauważyło jakoś tą ingerencję i musiałem ponowić wypożyczenie.