-
Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
watsup
Żona przecież widać... ;)
Jak zabawa to zabawa Panowie w końcu co jak co ale gdy inni oceniają moją żonkę pozytywnie to dla mnie to czysta przyjemność jest :)
I vice versa. :-D
PS.
My tylko popatrzymy, a ty musisz z nią żyć :-D
-
1 załącznik(ów)
No dobra buziaczek na Dobranoc...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1345926758
Pa do jutra koledzy czas coś pograć w sieci ;)
-
Żona w całości tez wyglada świetnie, nie wiem po co obcinałeś jej wczesniej palce :)
-
Dzięki, że udostępniłeś Skarb swój prywatny. (Nie podałeś imienia modelki). Zapamiętaj głęboko radę Mirka, by nigdy pokusa nie popchnęła zbyt daleko.
Zdrowia dla Calej Rodziny i Pomyślności Wam życzę.
Czekam na inne Twoje zdjęcia
Pozdrawiam AP.
-
No to chyba ostanie kilka stron przekonały, że warto dokonać przesiadki :-) Żona usmiechnięta, mąż zadowolony z zakupu, czego chcieć więcej.
A tak poważnie to cały czas jestem pod wrażeniem jak dobrze spisuje się OMD z kitem. I dochodze do wniosku, że to raczej nie kit jest tak dobry (w porównaniu do tego z PENa) tylko po prostu OMD to inna liga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
No to chyba ostanie kilka stron przekonały, że warto dokonać przesiadki :-) Żona usmiechnięta, mąż zadowolony z zakupu, czego chcieć więcej.
A tak poważnie to cały czas jestem pod wrażeniem jak dobrze spisuje się OMD z kitem. I dochodze do wniosku, że to raczej nie kit jest tak dobry (w porównaniu do tego z PENa) tylko po prostu OMD to inna liga.
Myślę ,że częściowo masz rację. OMD, to po PEN-ach jednak inna jakość. Ale i kit choć ciemny to wydaje się być mocno niedoceniany , w tym przeze mnie...
Dwa słowa do myślę że czas dla Ciebie na watek z w zdjęciach dla początkujących (to za te palce).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jeżeli zależy Ci na wysokim ISO i wizjerze to rzeczywiście OMD będzie lepszym wyborem.
Już o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz:) Cena OMD z 12-50 np. to EP3 + 12mm + 9-18mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Jeżeli zależy Ci na wysokim ISO i wizjerze to rzeczywiście OMD będzie lepszym wyborem.
Już o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz:) Cena OMD z 12-50 np. to EP3 + 12mm + 9-18mm.
Znowu błedne wyliczenie: Cena OMD z 12-50 np. to EP3 + 12mm + 9-18mm - cena wizjera. ( Czyli - wygoda fotografowania w porze dziennej.) A to EP-3 to w tym rachunku jest za ile?
To przypomina wybór Chińczyków na budowie A2 ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To przypomina wybór Chińczyków na budowie A2 ...
Jak tak możesz o sprzęcie Olympusa pisać???;)
Ceny z OJ, cena EP3 wzięta po sprzedaży kita 14-42 II.
---------- Post dodany o 12:16 ---------- Poprzedni post był o 12:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Znowu błedne wyliczenie: Cena OMD z 12-50 np. to EP3 + 12mm + 9-18mm - cena wizjera.
To nie jest błędne wyliczenie, na początku posta napisałem założenia, u mnie w pracy to się nazywa "metodologia";)
A jak już chcesz uwzględniać wizjer to należy go dodać do ceny body + szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Jak tak możesz o sprzęcie Olympusa pisać???;)
Ceny z OJ, cena EP3 wzięta po sprzedaży kita 14-42 II.
No to wprowadź do rachunku cenę body...
Od OM-D nie odsprzedasz wizjera... A jak będę chciał kompakta i foto na zombie, to mam XZ-1 i wizjer tez pasuje ten sam.
-
Aby nie robić śmietnika napisałem PW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Ale różnice pomiędzy OMD a EP3 to nie tylko wysokie ISO i wizjer (choć w sumie dla mnie bardzo ważne bo najbardziej w dotychczasowej zabawie brakowało mi mozliwości zrobienia chociaż przyzowitego zdjęcia w nocy i mozliwości lepszego kadrowania w słoneczne dni). Dodatkowo OMD jest uszczelniony (bardzo ważne dla mnie) i lepszy moim zdaniem pod każdym wzgledem co widać po publikowanych zdjęciach, a że droższy, no cóż byłoby dziwne gdyby był tańszy...
-
To policz sobie ile jest uszczelnianych obiektywów w m4/3;)
OMD jest bardzo fajny, jesteś w zakonie więc wybór wydaje się prosty:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
To nie jest błędne wyliczenie, na początku posta napisałem założenia, u mnie w pracy to się nazywa "metodologia";)
Tak wiem , można pochować zadłużenie narodowe i parę innych rzeczy , ale w te klocki to ponoć najlepsi byli Grecy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
cena EP3 wzięta po sprzedaży kita 14-42 II.
Tak się właśnie staram od jakiegoś czasu sprzedać 14-42 i nikt nie chce kupić :roll:
-
Mój poszedł w dwa dni, używany za 450zł...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dzięki, że udostępniłeś Skarb swój prywatny. (Nie podałeś imienia modelki). Zapamiętaj głęboko radę Mirka, by nigdy pokusa nie popchnęła zbyt daleko.
Zdrowia dla Calej Rodziny i Pomyślności Wam życzę.
Czekam na inne Twoje zdjęcia
Pozdrawiam AP.
Witam, żonka (Angelika) ma grypę żołądkową i z lekka "zdycha" dzisiaj więc jej nie drażnię i nie wrzucam żadnych jej zdjęć.
Ewentualnie mogę synka fotkę zapodać...ale pewnie nie będzie zainteresowania.
Sylwiusz odezwij się czy już zdecydowałeś się na zakup OM-D?
Zabawa z "Mono"
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1346013943
...oraz "ziarnisty film"
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1346014112
-
W sumie zdecydowałem. Ale, ze za 2 tyg jadę na 2 tyg do Chorwacji, to nie będę ryzykował, ze zmieniając sprzęt zostanę bez niczego. A wiec pewie na początku października coś zadziałał. Może Olek na Photokinie pokaże w miedzyczasie czarne 12/45/75 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
watsup
O tu się nawet Sz. kolega nie pochwalił jak testował OMD 5, co prawda nie pod prysznicem...;)
http://www.youtube.com/watch?v=lvVlR...p;feature=plcp
aaa unboxing też obejrzałem, szybko i bez ceregieli :D A ten albumik to dodają do każdego OMD przy zakupie ?
-
testuje sobie właśnie Sony A850 i OM-D w Camera Raw 6.7:
- rozpiętość tonalna - praktycznie taka sama, w obu spokojnie -2EV można przepalenia usuwać bez psucia koloru
- szumy poniżej ISO800, parktycznie tak samo (choc olek zawyża ISO o ok 1/3EV)
- szumy powyżej ISO800, tu minimalnie lepiej OM-D
- automatyczne ustawianie balansu bieli, lepiej OM-D
- klawiszologia, wizjer, menu, szybkość AF, wiadomo, tu lepiej A850
ależ ta technologia idzie do przodu...
-
W OMD jest mniejsza wersja matrycy z NEX 7?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
- rozpiętość tonalna - praktycznie taka sama, w obu spokojnie -2EV można przepalenia usuwać bez psucia koloru
Czyżby Prezes jednak mówił prawdę o matrycy E-M5. Zmiana dostawcy matryc lub jej zróżnicowanie dostawców, byłaby prawdopodobnie najlepszą możliwą decyzją Olympusa do odzyskania kawałka rynku foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
W OMD jest mniejsza wersja matrycy z NEX 7?
Nie wiadomo, co tam siedzi w środku. Ponoć coś od Sony. NEX7 moim zdaniem ma gorszą jakość obrazu, ale może to tylko kwestia softu albo pozostałej elektroniki.
-
Tak czy siak, bardzo się cieszę, że po latach udało się Olkowi dogonić peleton:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
Potwierdzaja sie moje spostrzezenia. Nie do pomyslenia - matryca w m4/3 porownywalna do FF sprzed paru lat, a to jakosc ktora w 99% jest bardzo mnie odpowiadajaca... Przypomina mi sie bardzo kontrowersyjny swego czasu test:
http://www.luminous-landscape.com/re...shootout.shtml
A matryca OM-D na 100% wyprzedza to co jest w 1Ds... Naprawde na moje, amatorskie potrzeby jakosc przewyzszajaca niedawny sredni obrazek 6x7 jest mega wystarczajaca ;-) Wiem, ze sa obecnie jeszcze lepsze rozwiazania, ale po prostu przerost formy nad trescia jak dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
Tez jestem na tym etapie i wnioski mam podobne, ale co do wizjera, to mam nieco inne zdanie. Uważam, ze ten z OMD nie jest wcale gorszy, a to, że można na nim obserwować zmiany korekcji ekspozycji na bieżąco, to jednak duża przewaga elektronicznego wizjera. Mógłby wprawdzie mieć więcej pikseli, ale i tak jest ok.
Co do szumów na wysokim ISO to w A850 używałem bez większych problemów do 1600/2000, w OMD spoko 3200 można używać. Technika faktycznie idzie do przodu.
Dojechała do mnie też przejściówka na obiektywy minolta/sony AF z popychaczem przysłony i powiem, że sony 50/1.4 na pełnej dziurze daje ciekawe rozmycie. A jak oryginalnie wygląda na OMD ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Dojechała do mnie też przejściówka na obiektywy minolta/sony AF z popychaczem przysłony i powiem, że sony 50/1.4 na pełnej dziurze daje ciekawe rozmycie. A jak oryginalnie wygląda na OMD ;-)
a czy można o wizualizację prosić jednego jak i drugiego:?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
a czy można o wizualizację prosić jednego jak i drugiego:?:
Postaram się coś wrzucić, muszę zrobić tylko jakieś fotki aparatu.
-
Genialny pomysł Olka na promocję OMD na photokinie:
http://www.photographyblog.com/news/...s_to_the_test/
przyjdź ze swoim lustrem i porównaj z OMD:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Trzeba być pewnym swego by się na taką akcję zdecydować. Wcale się im nie dziwię, opierając się na prywatnym doświadczeniu.
AP.
-
Ciekawa metoda promocji.
Może przysporzyć nowych klientów Olympusowi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ciekawa metoda promocji.
Może przysporzyć nowych klientów Olympusowi.
Chyba po to takie cosik sie robi, chociaz z drugiej strony to Ci klienci musza miec ktorys z ponizszych przymiotow:
a: niechudy portfel b: jako takie pojecie c: szukac czegod do lansu ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Chyba po to takie cosik sie robi, chociaz z drugiej strony to Ci klienci musza miec ktorys z ponizszych przymiotow:
a: niechudy portfel b: jako takie pojecie c: szukac czegod do lansu ;)
pozdro
Stawiam na c z koniecznością a i dodatkowo podmęczony życiem kręgosłup będzie miał też niebagatelne znaczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
.. Wcale się im nie dziwię, opierając się na prywatnym doświadczeniu. AP.
Mogę także to potwierdzić. Do formatu A 4 i przy niskim ISO OMD dorównuje
lub nieznacznie ustępuje najnowszym boby FF ze stajni C lub N.
Pozdrawiam
-
7 załącznik(ów)
No to zapowiedziane sample z E-M5 i Sony 50/1.4 na pełnej dziurze.
Trzy pierwsze mają oryginalny rozmiar (pierwszy raz tak dodaję zdjęcia, ale chyba się udało).
Odległość od obiektywu na którym ostrzyłem to około 50 cm. Tło oddalone na pierwszym i trzecim około 1-1,2 m., na drugim około 1,8 -2 m. najpierw krzesło, potem regał z książkami - około 2,5 - 3 m. Dla lepszego zobrazowania dałem też wyostrzenie na tło.
No i zdjecia tego zestawu ;-)
Załącznik 69348Załącznik 69347Załącznik 69349Załącznik 69350Załącznik 69351Załącznik 69352Załącznik 69353
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Mogę także to potwierdzić. Do formatu A 4 i przy niskim ISO OMD dorównuje
lub nieznacznie ustępuje najnowszym boby FF ze stajni C lub N.
Pozdrawiam
Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, piszesz o D800/D800E i D4 ?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
No to zapowiedziane sample z E-M5 i Sony 50/1.4 na pełnej dziurze.
Moze podasz dokładnie co to za redukcje do tego 50 mm Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, piszesz o D800/D800E i D4 ? pozdro
Rozumiemy się dobrze.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Rozumiemy się dobrze.
Pozdrawiam
Aha...
Dziwic to ja sie chyba nigdy nie przestane ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dziwic to ja sie chyba nigdy nie przestane ;)
ot, taki cytacik...
Cytat:
Zamieszczone przez Kofta Jonasz
Kiedy się dziwić przestanę
Lżej mi będzie i łatwiej bez tego
Ścichną szczęścia i bóle wyśmiane
Bo nie spytam już nigdy - dlaczego?