-
Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0 - Specyfikacja
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Ten filmik pokazuje, że wciąż:
a) AE przy filmowaniu nie nadaje się do niczego - skoki jasności zajeżdżają amatorszczyzną. Ale dotyczy to wszystkich chyba aparatów, a przy poważnym filmowaniu AE nie używa się w ogóle,
b) jeśli nie można wyłączyć kompresora audio, tor dźwiękowy nadaje się do poważnej pracy jak AE. W praktyce i tak trzeba dźwięk zgrywać osobno.
Poza tym piętnastka mnie rozczarowała. Ani ostra, ani ''artystyczna''. Dekielek - zabawka po prostu, z ambicjami do bycia kiepskim obiektywem. Nie kupię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ten filmik pokazuje, że wciąż:
a) AE przy filmowaniu nie nadaje się do niczego - skoki jasności zajeżdżają amatorszczyzną. Ale dotyczy to wszystkich chyba aparatów, a przy poważnym filmowaniu AE nie używa się w ogóle,
b) jeśli nie można wyłączyć kompresora audio, tor dźwiękowy nadaje się do poważnej pracy jak AE. W praktyce i tak trzeba dźwięk zgrywać osobno.
Poza tym piętnastka mnie rozczarowała. Ani ostra, ani ''artystyczna''. Dekielek - zabawka po prostu, z ambicjami do bycia kiepskim obiektywem. Nie kupię.
E tam ale ma bardzo duży plus przy filmowania, którego nie przebiją nawet specjalnie zaprojektowane obiektywy do filmowania - jest bezgłośna :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A mnie nie rozczarowała, gdyż od początku nastawiałem się na nową zabawkę właśnie :-)
Jak dla mnie, to mógłby być nawet na stałe zafiksowany na hiperfokalną, byłby praktyczniejszy.
-
No nieeee, rany co za ludzie...
Zaraz od szkla wartosci dobrego whiskacza bedziecie chcieli wymagac zeby gotowalo i chodzilo po browar do sklepu :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No nieeee, rany co za ludzie...
Zaraz od szkla wartosci dobrego whiskacza bedziecie chcieli wymagac zeby gotowalo i chodzilo po browar do sklepu :)
pozdro
Chciałem dodać ale nie mogę:)
-
Ale ta 15ka to jest zaślepka chyba z możliwością robienia zdjęć a nie obiektyw?
Sent from my Lumia 710 using Board Express
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Mam i ja :-) Planowałem zrobić jakiś test, ale jest już trochę tego w sieci i pratycznie wszystko zostało napisane :-)
Wybrałem się z tym dekielkiem na spacer, nawet filmik krótki nakręciłem, tylko proszę walorów artystycznych się nie doszukiwać, to tylko test.
http://www.youtube.com/watch?v=kp-Nay1O8Z4
Pierwsze spostrzeżenia:
Zgodnie z testem niedawno wyżej linkowanym, środek w miarę ostry, brzegi nie bardzo. Po zmniejszeniu na www i na filmach jest ok.
jakże miło zobaczyć mój Radom :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
Ale ta 15ka to jest zaślepka chyba z możliwością robienia zdjęć a nie obiektyw?
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Właśnie, to taki obiektyw/zaślepka który chyba był obliczony na szum medialny i wyzwolenie kreatywności użytkowników.
I tak trzeba do niego podejść.
Pobawić się i nie wymagać za dużo. :)
Wysłane z Samsung Mobile
-
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
E tam ale ma bardzo duży plus przy filmowania, którego nie przebiją nawet specjalnie zaprojektowane obiektywy do filmowania - jest bezgłośna :-)
Kit przysłonięty do f=8 przy mf jest równie bezgłośny, równie hiperfokalny, a przy tym jeszcze oferuje znacznie lepszą jakość. Ten ''dekielek'' jest jaki jest, ale co do kreatywności - właśnie nic nie oferuje. Ani z niego jakość, ani brak. Winiety nie ma, udawacza pinhole'a również się z tego nie zrobi, symulatora Druha czy Ami raczej też nie popełnimy. Najbliżej mu do emulacji lepszej komórki.
Jedynym jego plusem, jak ktoś wspomniał, jest budzenie sensacji. Bo za dekielek też nie zrobi - przyznać się, kto do transportu aparatu używa w ogóle dekielka zamiast jakiegoś obiektywu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qazy
Pobawić się i nie wymagać za dużo. :)
Właśnie się nim pobawiłem. Super ostry nie jest przyznać trzeba.
Odkryłem zaletę jak dla mnie. Dobry jest do fotografowania ganiających po domu dzieciaków ;) ostrość na nieskończoność, dopięta dobra lampa i jest ok. Szybki i zawsze ostro :) Poszukam jeszcze innych zalet.
Podstawa to szukać zalet:D
Wysłane z Samsung Mobile
-
I zaczęło się sprzedawanie.
Jest juz jeden na allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=2760840660
200 zł - cena środka jak sądzę.
-
200 zł.wydaje się być dobrą ceną za możliwość fobienia fotek zimą naszymi penami,przpominam nieśmiało że wszystkie peny w rubryce "Warunki prcy"-"temperatura" mają wpisane 0-40 stopni Cenciusza :) To sugeruje że przy -12 stopniach na spacerze powinniśmy je chować pod płaszczami czy kurtkami i wystawiać na działanie mrozu tylko na chwilkę gdy robimy zdjęcie!O.K.są naleśniki,ale ich cena jest kilkakrotnie wyższa,a więc wybór jest prosty.Tak pokrętnie podszedłem do tematu :grin:
-
200zł to na Allegro, na eBayu są po ~350-400zł. Przy tej cenie wolę polować na 17/2.8 za 100-150zł więcej.
Ale za 200zł sam bym go chętnie kupił :)
Chryzogon - tak, mają 0-40, ale przy -20 tez się włączą, a w Egipcie w słońcu będą pracować. W końcu na soku masz informację "najlepiej spożyć przed" a po tygodniu taki pasteryzowany ok w kartonie tez jest do picia. Chociaż piwo 2 miesiące po terminie już przestaje być...
-
Post z przymrużeniem oka,choć fakt posiadania obiektywu "grubego" na 9mm.i nie wypychającego kurtki na klacie jak mały obcy mnie cieszy ;-)
-
i pozostała cena 200zł :) - tylko dlaczego ich tam mało na allegro ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
i pozostała cena 200zł :) - tylko dlaczego ich tam mało na allegro ?
Aukcja miała trwać chyba dłużej.
Wg mnie 200zł to górna cena (jak już pisałem) jeśli za 500zł można zdobyc 17/2.8, który nie jest zdecydowanie większy, a jest zdecydowanie ciekawszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Wg mnie 200zł to górna cena (jak już pisałem) jeśli za 500zł można zdobyc 17/2.8, który nie jest zdecydowanie większy, a jest zdecydowanie ciekawszy.
Za ~650zł kilkoro z nas kupiło panasa 14/2.5 w UK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Za ~650zł kilkoro z nas kupiło panasa 14/2.5 w UK
14/2.5 kupiłem z GF2 w zestawie i jest mega zadowolony z niego.
17/2.8 kupiłem kobiecie żeby się "pouczyła ogniskowej" :)
-
15/8 bym kupił, ale tak za 150 zł.
Choć chętnie przetestuję kiedyś ten dekielek :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
15/8 bym kupił, ale tak za 150 zł.
Choć chętnie przetestuję kiedyś ten dekielek :wink:
Dokładnie. 350zł nie, 150-200zł tak. Lepszy taki dekielek niż zwykły plastikowy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Gdzie można 17/2.8 znaleść za 500zł? Pergo pytam, bo poluje na okazję już chwilę, póki co bez sukcesu
Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2
-
Ja trafiłem tutaj na forum srebrnego za 500zł z wysyłką :)
-
Ozdobny (w paseczki czy pepitkę) przedni dekielek do 14-42mm.kosztuje 165zł!!!Panowie na myśl o tym że wczoraj wysłałem 200zł.za tą 15stkę uśmiecham się mimowolnie,moja pani zaczyna pytać czy coś zbroiłem :grin:
-
-
Postaram się :) Tylko niech dojedzie,narazie czekam.
-
może to i dziwne pytanie, ale ....czy Panasonic będzie "widział" ten obiektyw i będzie chciał z nim "gadać" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
może to i dziwne pytanie, ale ....czy Panasonic będzie "widział" ten obiektyw i będzie chciał z nim "gadać" ?
"Widział" będzie tak samo jak dekielek :-)
Żeby dało się robić zdjęcia, trzeba mu włączyć w menu opcję "Zdjęcia bez obiektywu". Przynajmniej w G3 tak to się nazywa, w innych pewnie tak samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
Nie ma elektroniki. To tak samo jak ze szkłami na adapterach od systemów SLR.
-
jeszcze mnie zastanawia sprawa właśnie zgodności z korpusami, na stronie Olympusa w zgodności sprzętowej tego szkiełka nie ma wymienionych Olympusów E-pl1 i E-pl2, to przypadek (zakończona sprzedaż), czy może są jakieś inne przeciw wskazania ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
"Widział" będzie tak samo jak dekielek :-)
Żeby dało się robić zdjęcia, trzeba mu włączyć w menu opcję "Zdjęcia bez obiektywu". Przynajmniej w G3 tak to się nazywa, w innych pewnie tak samo.
Dokladnie. To samo mam w menu gx1. Tylko tak da się robić nim zdjęcia. Ponieważ nie "gada" z obiektywem ( jak i inne korpusy) w exif nie ma przesłony, jedynie czas.
Wysłane z Samsung Mobile
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qazy
w exif nie ma przesłony, jedynie czas.
A po co przysłona jak jest tylko jedna niezmienialna? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A po co przysłona jak jest tylko jedna niezmienialna? :)
Dokładnie.
Nie wiem czy zauważyliście w swoich ale w moim są jakby nie dwa ale trzy ustawienia ostrości. 30 cm, nieskończoność i dodatkowo jest wyczuwalny wyraźny przeskok w trakcie przesuwania dźwigni w kierunku zamknięcia obiektywu. Tuż przed zamknięciem. Soczewka delikatnie się jeszcze przesuwa. Robiąc testowe fotki zauważyłem że w tej nieformalnej pozycji są one ostrzejsze niż w tej formalnej nieskończoności :)
Wysłane z Samsung Mobile
-
Jednak mogli dać chipa, żeby gadał body jaka jest ogniskowa.
Chyba dodanie elektroniki nie dodałoby wiele do kosztu produkcji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jednak mogli dać chipa, żeby gadał body jaka jest ogniskowa.
Chyba dodanie elektroniki nie dodałoby wiele do kosztu produkcji?
Pewnie by nie dodało (dandeliony sa na allegro po 40-60zł w detalu), ale byłby to kolejny dodatek (pewnie z 10 dolców w cenie) i kolejne 3gr wagi ;)
Zresztą za chwilę pewnie da sie kupic dandeliona i dokleić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qazy
Nie wiem czy zauważyliście w swoich ale w moim są jakby nie dwa ale trzy ustawienia ostrości. 30 cm, nieskończoność i dodatkowo jest wyczuwalny wyraźny przeskok w trakcie przesuwania dźwigni w kierunku zamknięcia obiektywu. Tuż przed zamknięciem. Soczewka delikatnie się jeszcze przesuwa. Robiąc testowe fotki zauważyłem że w tej nieformalnej pozycji są one ostrzejsze niż w tej formalnej nieskończoności
A instrukcji do kompletu nie dali?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A instrukcji do kompletu nie dali?
Bije się w pierś i przyznaję nie czytałem. Wszystko już jasne :)
Wysłane z Samsung Mobile
-
-
2 załącznik(ów)
Dwa ujęcia na szybko: pierwsze z ostrzeniem w nieskończoność, drugie z ostrzeniem od 30 cm
Załącznik 74273Załącznik 74274
-
5 załącznik(ów)
Fajna zabawka!Pen z tym naleśnikiem jest bardzo,bardzo kompaktowy,można mieć go przy sobie zawsze i wszędzie,ale... No właśnie to ale,jakość optyczna jest taka se.Mam świadomość niskiej ceny,wygody płynącej z małych gabarytów tego obiektywu,radości z powrotu do wspomnień z lat dziecięcych podczas uproszczonej-manualnej obsługi,ale czy to wszystko rekompensuje jakość fot na poziomie tych z dobrej komórki?!?Zauważyłem że po mocnej obróbce lub podczas wykonywania fot przy włączonym trybie artystycznym (fotografia otworkowa czy czarno-biała gruboziarnista) ta wada staje się mało istotna.Zamieszczam kilka fotek "z ręki" przy iso 200 z wyłączoną stabilizacją,a światła było mało i mgła jakaś :grin:,to dodatkowy plus tego szkiełka-daje radę!