-
Odp: baardzo początkujący
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Musze sie przyznac,ze nie wiem o czym piszecie
Ja już też wiem coraz mniej. To trochę taka sofistyka, albo fizyka z matematyką. Rzecz sprowadziłbym do rozwiązania problemu jak zachować rysunek świerków na krajobrazie podwyższając wartość cyfrową mianownika przysłony. Na ile warto i na ile potrzeba gdy świerki są dosyć daleko i nie mamy nic drobnego na najbliższym nas pierwszym planie..
Jakie są za i jakie przeciw w powiązaniu z własnościami fizycznymi najmniejszej matrycy z lustrzankachi i własnościami systemowych obiektywów.
Pozdrawiam AP.
.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja już też wiem coraz mniej. To trochę taka sofistyka, albo fizyka z matematyką.
.
AAAAAAaa sofistyka powiadasz.Hmm to moze tak.Rozdzielczosc obiektywu jesli juz to nie powinna byc wieksza niz rozdzielczosc matrycy-bo i po co.
Filtr AA w matrycy powienien byc taki zeby nie obnizal rozdzielczosci obiektywu w stosunku do matrycy.
Matryce aparatow dla amatorow nie powinny byc wieksze niz 5 mega pikseli-bo i po co.
Wiecej nie podaje faktow bo juz mnie sie te powyzsze mieszaja,winna oczywiscie ta sofistyka i to ze zescie zaczeli.
Ciekawe czy cos nie sofistycznego napisalem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
AAAAAAaa sofistyka powiadasz...
Z Twojego wywodu zrozumiałem tylko jedno:
"bo i po co"
Co mi po najlepszej rozdzielczości szkła, jeśli i tak szczegóły są poza GO?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Z Twojego wywodu zrozumiałem tylko jedno:
"bo i po co"
Co mi po najlepszej rozdzielczości szkła, jeśli i tak szczegóły są poza GO?
Tylko to co w GO i mocnym punkcie sie liczy,reszta to tylko tlo:mrgreen:Załącznik 55641-mam racje???
-
Tylko tam szczegóły widać :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tylko tam szczegóły widać :grin:
Bo to te kity tak maja,ze poza GO tez pokazuja.
-
A co na ten temat mówią wykresy? :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A co na ten temat mówią wykresy? :roll:
Ach jakie wykresy.Czy Ty za duzo nie wymagasz ode mnie.
Jak wykresy w szkole sie zaczynaly to ojciec pol swiniaka i banke bimbru przytargal do szkoly.Wykresy przestaly mnie obowazywac:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Moze to przekona apz-ta :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Moze to przekona apz-ta :wink:
A jak pojdzie siedziec za bimber.Lo matko APZ-nie nos bimbru do szkoly,nie sluchaj mirka,to byly inne czasy.Wtedy kazdy z karabinem chodzil,bimber to byl pikus.
Niech dzieci zdobywaja wiedze sie uczac bez bimbru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tylko to co w GO i mocnym punkcie sie liczy,reszta to tylko tlo:mrgreen:
Załącznik 55641-mam racje???
Na 22 to i u pozostałych pań na zdjęciu cycuszki też będą widoczne i cieszyć będą ... Nurtuje mnie jednak pytanie, czy świeży zarost u panów będzie mógł być widoczny?
A dobry bimber nigdy nie jest zły, chociaż ja wolę Łącką i Morawską Śliwowice. Za to po Łąckiej cała sofistyka zbędną i nieistotną się wyda. Zwłaszcza po 70% jej odmianie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... ja wolę Łącką ...
Ciekawe!
Tyle o niej słyszałem choć oficjalnie jej nie ma! Ciekawe jak smakuje :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ciekawe!
Idz do sklepu z alkoholami i kup wloska grappe.Prostokatna butelka z zolta naklejka a na niej jakis ptaszek.ma to miec min 44%-smakuje jak najlepszy bimberek wraz z ta lacka razem.Czasem w lidlu maja tez Grappa ,ale to juz nie to co tamta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ciekawe!
Sołtys z Łacka produkuje -kilku innych też, a Morawska, robią tamże i wpłacają jakąś mała daninę w gminnie i mają takie beki 200 l jak na ropę z palnikiem gazowym, alkoholomierzem i chłodnicą - trafiłem kiedyś na ciepłą - jak ona świetnie wchodziła pod podsuszaną domową kiełbasę! Dobrze, że byłem tam z kierowcą, bo smakiem bym się musiał obyć...
-
To kielbasy tez nie mozna jesc jak sie prowadzi samochod??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To kielbasy tez nie mozna jesc jak sie prowadzi samochod??
Ona - śliwowica ma swój smak i zapach - jest leciutko słodkawa i pachnie śliwkowo - na ciepło. A jak się ją fajnie pije. Świetnie wchodzi, zupełnie inaczej jak z czystą. Po trzech kolejkach szklaneczką ciężko od stołu odejść...
Jakbyście byli w Beskidach zorganizuję kanisterek. Na smak oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Idz do sklepu z alkoholami i kup wloska grappe.Prostokatna butelka z zolta naklejka a na niej jakis ptaszek.
Raz, we włoskiej knajpce, po obfitym posiłku, szef przyniósł po kieliszku jakiejś grappy. Nie wiem z jakiej flaszki, jaka była na niej naklejka ale mi nie posmakowała :???:
Wole ouzo u Greka :-P
-
2 załącznik(ów)
dwa zdjęcia odkopane z dysku. 66 spacer po dolinie kondratowej, 67 pierwsze kroki
-
4 załącznik(ów)
-
1 i 4 z tej serii jesiennej baardzo nastrojowe i oddające klimat tego miejsca i tej pory roku. Mnie się podobają, mogą być w galerii.
Pozdrawiam
-
-
1- ładne, dobre, dałbym tylko w formacie 2:3, bardziej podłużna konstrukcja kadru podkreśliłaby linie poziome zdjęcia i obcięlaby mniej ciekawe: górę (prześwietlona) i dół (ziemia jak ziemia)
2- takie zdjęcie o niczym jak dla mnie - nic nie wnosi, typowy obrazek "tu byłem", jeszcze krzywe
3 - obciąłbym jakieś 10-15% z prawa, i trochę z góry: nie to mizerne drzewko przyciąga wzrok tylko rząd drzew nad wodą, a prawa strona nic nie wnosi, w dodatku kolorki wody ładniejsze niż nieba
4 - jak dla mnie najlepsze, tylko przesunąłbym dom ku środkowi przez wykadrowanie góry, dołu i prawej strony, przy okazji pozbywasz się tego samego, co w zdjęciu pierwszym
-
1 załącznik(ów)
-
Dla czystości obrazu możesz ciachnąć jeszcze z dołu . Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dla czystości obrazu możesz ciachnąć jeszcze z dołu . Pozdrawiam AP.
Podpuszczasz go a potem Oskarżysz o plagiat, bo fota będzie APZ'owata! Przejrzałem Cię! Ha!:-P
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Podpuszczasz go a potem Oskarżysz o plagiat, bo fota będzie APZ'owata! Przejrzałem Cię! Ha!:-P
Ty tu nie szukaj podstępów. Jan ie mam wyłączności na ten krajobraz, on jest DLA WSZYSTKICH i każdy go inaczej odbiera i opisuje swoimi zdjęciami . A ja wszędzie i zawsze być nie mogę i nawet nie chcę. A piszę z powodów formalnych po obcięciu kawałka dołu uzyskujesz ciekawą proporcje po prawej w obrazie.
Pozdrawiam AP.
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post był o 20:33 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
lepiej?
Moim zdaniem lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
lepiej?
Moze pokaz wiecej tego sloneczka co te mgly zaczynalo przepedzac,co??Załącznik 56217Cos chyba z ostroscia w tym pliku nie tak jest.
-
wersja mirka54 zacna ale trochę zbyt plastyczna w sensie ostrości... : )
-
3 załącznik(ów)
W uzupełnieniu wcześniejszego posta:
-
Ładne krajobrazy. Najbardziej podoba mi się pierwszy. :grin:
-
2 załącznik(ów)
-
Wolałbym kadrowane jak po prawej, ale bez tych wierzchołków drzew.
Pozdrawiam AP.
-
kurcze szkoda mi tego drugiego kadru mogłem bardziej kucnąć a występlować dobrze tego nie umiem ;/
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
może tak??
Tak zdecydowanie lepiej :wink:
-
-
2 załącznik(ów)
1 z dzisiaj niestety mgła mi trochę plany pokrzyżowała ;/ a 2 wczorajsze
-
pierwsze mi się podoba, trochę przeostrzone, ale ładny klimacik wyszedł.
pzdr
-
Fajne, fajne :grin: Pierwsz bardzo klimatyczne ale uwagi tak jak Kasprzyk :wink: