Miodzio, to teraz tylko czekać na magię PTool'a :-)
Wersja do druku
Miodzio, to teraz tylko czekać na magię PTool'a :-)
Czy możecie (posiadacze GH2 z hackiem softu z zdjęta blokadą iso przy filmowani) coś sprawdzić w swoich aparatach ?
Jeśli możecie włączcie ISO 6400 lub 12800 i nagrajcie jakąś sekwencję z szybkością migawki 1/25, 1/30, 1/40 i 1/50s -zerknijcie czy na zapisanym filmie (choć efekt widać już na LCD aparatu) nie ma czasem poziomej krechy biegnącej przez cały obraz, która zmienia swoje położenie w zależności od szybkości migawki (przy 1/25 jest właściwie niewidoczna).
Nie wiem czy z moim GH2 coś się nie porobiło....
Z góry wielkie dzięki.
[dopisane] najlepiej w trybie 24p, bo w nim lepiej ewentualną krechę widać.......
Nie, nie porobiło ;) Jest to znana przypadłość GH2, że w warunkach b.słabego oświetlenia, przy wysokim ISO i migawce równej lub krótszej od 1/50s (czasem nawet to widać już od 1/40s), mamy latającą poziomą krechę.
Rozwiązanie: w w/w warunkach kręcić z migawką 1/25s lub 1/30s.
cezar, ale to nie jest latająca krecha (nie jest to efekt poziomych, prostych "falujących" krech od światła). To jest raczej jakieś inne dziadostwo. Zerknij na screena:
http://img35.imageshack.us/img35/7571/krecha.jpg
Ona tam sobie jest -w tym jednym miejscu. No chyba, że zmienię czas otwarcia migawki -wtedy zmienia położenie i siedzi sobie wygodnie w innym miejscu.
Na dodatek krecha widoczna tylko na wyższym ISO -od 1600 tak właściwie.
W takim wypadku reklamowałbym na twoim miejscu.
P.S. Ciekawy jestem, kiedy był wyprodukowany twój egzemplarz.
Można to sprawdzić po pierwszych 4-ch pozycjach nr-u seryjnego.
Przykładowo: WE0J - październik 2010 (0 to 2010, a J - 10 msc.), WE1C - marzec 2011 (1 - 2011, C - 3 msc.).
Możliwe, że masz jakiś starszy egzemplarz...
Krecha jest solidna. Trudno sobie wyobrazić, że jest czymś normalnym. Z drugiej strony wiele rzeczy przekracza ludzką wyobraźnię.
Ponieważ edytowałem post, gdy pisałeś, to napiszę jeszcze raz:
Ciekawy jestem, kiedy był wyprodukowany twój egzemplarz.
Można to sprawdzić po pierwszych 4-ch pozycjach nr-u seryjnego.
Przykładowo: WE0J - październik 2010 (0 to 2010, a J - 10 msc.), WE1C - marzec 2011 (1 - 2011, C - 3 msc.).
Możliwe, że masz jakiś starszy egzemplarz...
WE1SA001XXX -hmmmmm
No tak, egzemplarz z przyszłości :D
No własnie.......... "troszkę" to dziwne.
Coś mnie pech prześladuje jeśli chodzi o elektronikę -najpierw D7000, 3x w serwisie w końcu się poddałem i zmieniłem na NEX-5N. No i mam "klikanie". Do serwisu......... Teraz GH2 i mam "krechę". Do serwisu.
Boję się o samochód..........
Sorry za OT :-(
Jeśli kupiłeś kilka dni temu, to z tego, co wiem, nie musisz zgadzać się na serwis.
Jeśli kupiłeś na firmę, to masz rękojmię i muszą ci, albo oddać kasę, albo wymienić sprzęt na nowy.
Na siebie -kupiony przedwczoraj w FJ.
Orientujecie się jak działa serwis Panasonica ? (tak na wszelki wypadek, jak by nie chcieli wymienić od ręki na inną sztukę). Tzn. czy mam szansę na odebranie sprzętu przed Świętami.........
Na siebie też możesz korzystać z rękojmi :) Znalezione na szybko sprzed 5 dni w necie:
"Gwarancja nam nic nie daje tak naprawde... ot naprawia nam sprzet... A z tytulu rękojmi mozemy sie domagac rowniez wymiany lyb zwrotu gotowki - szczegolnie w przypadku gdy sprzet ulegnie zepsuciu w okresie do 6 miesiecy wtedy mozemy traktowac ze zostal nam sprzedany wadliwy co jest niezgodne z umowa ktora zamarlismy w momencie zakupu z danym sklepem. Mialam problem z telefonem kiedys i pani w UOKIK poradziala wlasnie korzystac z rekojmi nie z gwarancji :)".
Tak więc telefon do UOKIK i będziesz wszystko wiedział :)
P.S. Nie polecam serwisu Panasonica w tym ani żadnym innym kraju!
Choć podobno zdarzają się w USA miłe wyjątki ;)
Fajnie.... z Nikona wyszedłem ze względu na serwis.....
Czyli jutro jadę do FJ i proszę o wymianę sprzętu na inną sztukę powołując się na rękojmię. Szkoda, że w tym FJ nie mają drugiego GH2, od razu bym sprawdził, czy w nim też nie ma czasem tej krechy.
Dzięki za pomoc.
Akurat jest coś takiego jak rękojmia - tutaj szerszy opis:
http://polphone.com/blog/index.php/2...alatwic-prawo/
Ale jak pisałem wcześniej i tak zadzwoniłbym do UOKIK, by się w 100% upewnić, co i jak...
Fatman, na siebie to najlepiej kupować przez internet - możesz zwrócić towar w ciągu 10 dni ...
Ok, nie ważne jak to zwał.......
Mogę się na to jutro powołać i żądać wymiany na sprawną sztukę ? Chcę to załatwić jutro z samego rana, raczej nie będę miał szans na kontakt z UOKIK do tego czasu.....
Sprzęt był kupiony 04.12.2011 (o 17:30 cholera jasna).
jako pracownik FJ mogę Ci powiedzieć, że nie ma szans na wymianę na nowy, a przynajmniej od ręki. Jeśli wybierzesz gwarancję, to wiadomo - ok. 1-2 tygodnie i masz sprzęt, jeśli niezgodność z umową, to procedura wygląda następująco - oddajesz sprzęt, pracownik wysyła skan do centrali, centrala decyduje co zrobić, kontaktuje się z Tobą by poinformować Cię o dalszych krokach. Dalej to różnie bywa, ale w 99,9% przypadków jest to naprawa w autoryzowanym serwisie na koszt FJ.
Kwestia nazwania ma dosyc istotne znaczenie. Tylko wyraźnie zaznacz, że chcesz wymiany. I nie wspominaj o gwarancji. Przy czym i tak mogą Ci to zabrać do sprawdzenia i pewnie tak zrobią :/
I systuacja jak wyżej nie powinna mieć miejsca. Jeżeli chcesz wymiany ma być wymiana.
Nie łudźmy się. Nie będzie żadnej wymiany. W euroagd chciałem wymiany, zwrotu pieniędzy i nikogo to nie obchodzi. Możesz sobie żądać czego chcesz (nawet są takie rubryczki). Zawsze będą naprawiali. Zepsuł się w moim Pentax optio już trzeci raz obiektyw i dalej naprawiają. Tak im się opłaca i już. Mają takie prawo. Aż do końca gwarancji.
Dzięki Fatman i szczegolnie grizz, jestem na kupnie GH2 i z tego co piszecie to kupię sobie w B&H, tam nikt nikomu nic pod nogi nie rzuca.
Pokaż zapis w ustawie mówiący o obowiązku wymiany towaru na nowy. Nie znajdziesz, ale możesz przeczytać artykuł: http://www.jakkupowac.pl/other/porad...a.html/strona3
Takie mamy prawo, choć czasem sytuacje ewidentnie kwalifikujące się do wymiany sprzętu na nowy, wolny od wad i ciężko jest powiedzieć klientowi, że nic z tego.
Sprzęt oddany do serwisu. Już się nie mogę doczekać jego powrotu, bo przyznam szczerze, że dawno żaden aparat nie dał mi tyle radochy podczas zabawy :-)
Oby wrócił jak najszybciej i w pełni sprawny :)
Dostałeś do aparatu polską instrukcję?
Znając Panasa to chyba nie:)
Gdzie się podziały filmiki z YT porównujące AF GH2 vs Nex5n, które oglądałem jeszcze rano?
biorąc pod uwagę politykę Panasonic Polska masz szczęście, ja od ponad 2 miesięcy nie mogę się doprosić o książeczkową wersję do GF3.
dao, skoro znalazł się przedstawiciel FJ, to może znajdzie się również na forum przedstawiciel Panasonic Polska i wypowie się odnośnie sytuacji z instrukcjami. ;)
Przedstawiciel Panasonica na pytania odnośnie instrukcji rozkłada ręce i robi wymowną minę. na szkoleniu z serii G też nie potrafili mi odpowiedzieć. Po kilku mailach dosłali mi na sklep kilka egzemplarzy instrukcji do G3 (książeczka + płyta CD). Odnośnie GF3 cisza. Panasonic mógłby się uczyć w tym temacie od Sony.
Szkoda, że Sony ze swoim NEX-5n, skądinąd bardzo fajnym, nie uczyło się od Panasonica i jego GH2 "w temacie" jakości i szybkości AF. ;)
Jakość AF w NEX-5N nie jest taka zła, powiedział bym nawet, że przy filmowaniu AF w 5N spisuje się lepiej (jest wolniejszy, ale działa ładniej-płynniej i jak złapie ostrość to trzyma tam gdzie trzeba dłużej niż GH2).
Przy zdjęciach oba aparaty są bardzo (raczej tak samo) celne, jednak GH2 jest wyraźnie (bardzo wyraźnie -zwłaszcza w dobrym świetle) szybszy.
Nie bądź taki stanowczy... i dokłądnie przeczytaj choćby tamten artykuł.
Albo sam przepis
Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
[...]
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.
---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------
a tutaj opisane z przykłądami: http://www.rp.pl/artykul/55660,77619...acje-.html?p=1