-
Z ostatnich trzech fotek najbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie, ale nie cięłabym osobiście tak nisko nad horyzontem, bo wyszły poucinane czubki wzgórz. A to te wzgórza właśnie pokazują perspektywę, ich kolejne coraz bardziej zamglone stoki fajnie determinują kolejne plany. Dlatego ja bardziej skupiłabym się na tym co na górze kadru jest, niż na tym co na dole. W każdym razie wydaje się, że miejsce ma potencjał. No chyba, że na szczycie jest postawiona jakaś wieża nadawcza, czy coś, to wtedy kadrowanie jest zrozumiałe :)
-
Uwagi jak powyżej. Mam tylko małe pytanie - gdzie twierdza ??? Ona przecie najciekawsza w okolicy :wink:
-
Dwa ostatnie z twierdzy robione.
Sama twierdza mało ciekawa, poza murami nic tam właściwie nie ma, choć ponoć to największa górska twierdza w Europie. Za dekoracje dziedzińca służą pordzewiałe armatki z czasów II wojny... ;)
Główną atrakcją jest... przewodnik, członek bractwa/towarzystwa, które raz w roku odtwarza którąś z bitew, ale to się odbyło w innym terminie. Atrakcja pierwsza polega na tym, że przewodnik ładuje w pomieszczeniach pustych i ciemnych jak noc jakąś starą pukawkę i robi wielkie bum, aż uszy bolą. Atrakcja druga polega na zapaleniu czegoś śmierdzącego iskrą skrzesaną w egipskich ciemnościach przy pomocy krzesiwa. Poza tym, twierdza w remoncie. Podłogi typu klepisko, zero okien... Może, po remoncie, będzie lepiej. Teraz fotki mogą być tylko dokumentalne. Mogę wrzucić.
Agulka, coś tam z góry cięłam. Teren najeżony metalowymi konstrukcjami. :(
-
4 załącznik(ów)
Dziś każde z innej parafii.
99 azalia japońska
99a i w wersji kwadratowej dla lubiących ten kształt
100 ogród japoński
101 szklany dom
-
Calkiem przyjemna ostatnia seria, ale najbardziej podoba mi sie ostatni szklany domek, lubie takie abstrakcyjne ksztalty.:grin:
-
3 załącznik(ów)
Ten szklany domek, to oczywiście centrum handlowe, Galeria Dominikańska, "wzięta od tyłu". ;) Cieszę się, że się Ci się spodobał. :)
Dziś dla odmiany wiosenne mszaki:
102
103
104
-
Podobają mi się : azalia w kwadracie, ogród japoński a najbardziej szklany dom :wink:
-
Dom czekał również i na Twoją opinię. :) Dzięki.
-
Masz jeszcze jakieś fotki z tego japońskiego ogrodu? Musi być tam pięknie, także jak masz inne ujęcia, to powrzucaj, daj nacieszyć oczy :)
-
Też czekam na zdjecia z japońskiego ogrodu :)
Azalie śliczne , mszaki tez niczego sobie ;)
Pozdrawiam :)
-
Witaj,
Świetne są, z niecierpliwością czekamy na kolejne :-)
Pozdrawiam
-
6 załącznik(ów)
Świetne, mówisz? :) Może coś wtyknę do galerii?
Teraz coś dla Morloka specjalnie. :) Twierdza srebrnogórska. Do oceny, jak mówiłam, się raczej nie nadaje... Zapewne z któregoś z okolicznych wzgórz można ją sfocić w większym kawałku, wtedy będzie widać przynajmniej cały Donjon, ale mi w zupełności wystarczyło wdrapanie się na tę górkę. Trwający remont uniemożliwia zwiedzenie całości.
105 Fort Wysoka Skała
106 armata na pewno nie siedemnastowieczna
107 Donjon - część wyremontowana, ale tylko z zewnątrz
108 Donjon - ruina w remoncie
109 krzyż wewnątrz Donjonu
110 Donjon - brama
Jeśli ktoś chętny, to jeszcze kilka mam, z wnętrz też.
-
106 - szkoda tych parasoli, trzeba było je złożyć na chwilkę :D
Donjon jak widać jest piękny ale nie w tak ostrym słońcu :\
na 110 nie pasuje mi kolor trawy, na dole jest żarówiaście zielony a u góry nad bramą jest normalna stonowana zieleń, czyżby akurat chmurka zakryła górę?
-
Witaj,
Przepraszam, ale MSZ to kiepska ta ostatnia seria: sporo detali które rozpraszają m.in. parasol w tle, kadry jakieś takie chaotyczne i bez pomysłu, no i to słońce. Zrobiłam trzy podejścia do Twojej ostatniej serii i niestety przy żadnej nie zatrzymałam się ani razu na dłużej :-(
Pozdrawiam
-
3 załącznik(ów)
Bo mówiłam, że to tylko dokument, nic ciekawego, nie do oceny, Morlok mnie podpuścił (więcej się nie dam :evil:), ale... nie przyszedł...
Zdjęcia były robione około godz. 17-18 w maju, warunki fatalne, głęboki cień na zmianę z mocnym światłem. Dlatego moim zdaniem zdecydowanie lepsze były widoczki z twierdzy na okoliczne górki. :)
Ogród japoński jest najładniejszy w maju, kiedy kwitną rododendrony, w lipcu, gdy są hortensje i jesienią, jak się dobrze trafi na odpowiednie niebo. Niestety, zmieniła się firma ochroniarska i teraz mogę bywać tylko razem z tłumami.
111 japonczyk, widok z Parku Szczytnickiego
112 rododendronek
113 hortensja
-
Seryjka z ogrodu japońskiego bardzo ładna :)
Najbardziej podobało mi się pierwsze zdjęcie :) może uciełabym nieco trochę górę ;) Na wszystkich fajny kontrast zieleni z kolorem kwiatów :)
-
113 fajniusie, podoba mi się ;)
-
Dla mnie tez najladniejsz hortensja, na pierwszej fotce zolty troche razi po oczach.....ale to moja skromna opinia :-P
-
Z tym żółtym walczę co roku. Ileś razy te krzaczki fociłam, z tego miejsca i z samego ogrodu, można do nich podejść i nawet pomacać. :) Nie ma na nie siły, mają jadowicie żółte listki, na dodatek w dużej obfitości i aparaty (próbowałam jeszcze 2 innych ) głupieją hurtem.
Może ktoś wpadnie na pomysł, jak je focić, żeby były lepsze? Otoczenie mają ciemne, głęboka zieleń. Następnym razem chyba się o mały hdr pokuszę, bo innego rozwiązania nie znalazłam. Godziny wczesnoporanne odpadają, przynajmniej z tego miejsca, bo, jak to w parku, drzewa rosną i światło zasłaniają.
-
Próbowałam trochę powalczyć z fotką , która mi się najbardziej podobała ;)
Przepraszam za ingerencje , jeżeli Ci się nie podoba , to usuń moja wersje .
-
Hortensja pieknie pokazana-zazdroszcze.
Co do zoltego to po prostu pomiar ustawiaj na ten kolor.On w swietle taki sam "durny" jak purpurowy i pawi,bialy tez do "madrych" nie nalezy.Wszak to podstawowe barwy.
W szopie opcja .dopasuj kolor-zmniejsz nasycenie i podnies jasnosc-to taka najprostrza na szybko metoda.
-
Hortensja najlepsza w tej serii :)
Co do kolorow- sluchaj Mirka, wie co pisze! :grin:
-
Ann, jest inaczej, bardziej spokojne to po Twojemu. I nie wali po oczach. :)
Mirek, nasycenie zmniejszyłam, była jeszcze większa żarówa... A pomiar był ustawiany na żółte. Z kolorem miewam kłopoty, ale z dotyczy to raczej niebieskości i fioletów- fiołki, clematisy, irysy. Żółty biesi się tak koszmarnie tylko tu. :(
Hortensje bardzo lubię. :) Wieczorem pójdzie do Galerii w takim razie.
Dzięki za wizytację. :)
-
Nevrah , teraz doszłam do wniosku ;)
Że najpierw trzeba zmniejszyć nasycenie barwy żółtej , a później zrobić , jak napisał Mirek :)
Pozdrawiam i czekam na dalsze Twoje fotkowe okazy :)
-
Jak zrobisz jak pisalem to mniej wiecej Ci tak wyjdzie.Korzystaj czasem z funkci ciemnej i jasnej tonacji w aparacie,czesto pomaga.
-
Mozesz tez sprobowac w momencie fotografowania "wscieklego" koloru, zmniejszyc nasycenie w aparacie. Probowalem z czerwonym i chyba dziala (przynajmniej na wyswietlaczu aparatu). Nie mam dostepu do mojego komputera, zeby sprawdzic :roll:
-
3 załącznik(ów)
Pomęczę te aparatowe tonacje. :) Dzięki.
Dziś testowe landszafciki.
Wrocław - Ostrów Tumski.
114
115a
115b
115w wersji bez korekt (a) i z małą suwakologią na poziomach (b). Nie wiem, które lepsze?
-
Bardzo przyjemne zdjęcia z Wrocławia, szczególnie 114.
W wersji b kolorki są chyba trochę żywsze.:wink:
-
Fotki naprawdę dobre szczególnie "panorama" kolorki ;ostrość ;kompozycja wszystko na tak
-
Wersja 115b MSZ lepsza, a i tak 114 najlepsze z serii...:wink:
Pozdrawiam
-
Podobnie jak kolezankom i kolegom mnie rowniez najbardziej podoba sie 114 i ze 115 tez stawiam na wersje bardziej podciagnieta :grin:
-
Dzięki. :) Landszafcik oklepany, ale zawsze go lubiłam.
Kompek -staruszek przy pliku 300MB dostał zadyszki... ;) Może się jeszcze poznęcam nad 115.
-
[QUOTE=nevrah;340710
115w wersji bez korekt (a) i z małą suwakologią na poziomach (b). Nie wiem, które lepsze?[/QUOTE]:roll::roll:
Nie potrafię dostrzec różnicy, chyba to była naprawdę baaaardzo mała suwakologia :wink:
Natomiast 114, MZ, za bardzo nasycona. Czerwień "gryzie" w oczy. Może wystarczyłoby przygasić czerwień? Poza tym, podoba mi się :)
-
2 załącznik(ów)
Jak kompek mi kiedyś otworzy tego tiffa, to spróbuję przygasić. Od razu mówię, że jej nie podciągałam. :) Wyszła taka sama z siebie, to "zlepek". 115 zresztą też. ;)
To jeszcze dwa podobne zlepki, oba trochę suwakowane:
116 wrocławskie osiedle niemal w samo południe
117 pod wieczór ;) pod Wrocławiem ;)
-
Witam
Bardzo przyjemne letnie widoczki :)
Pobujałoby się w obłokach w łanach zbóż ;)
Pozdrawiam
-
114 - podoba mi się, tylko troszkę zbyt ciepłe barwy są MSZ
115a - filterek połówkowy by się przydał, żeby niebo z tego wyciągnąć ;)
117 - podobają mi się chmurki, ostatnio zacząłem je obserwować dość intensywnie
-
3 załącznik(ów)
Nie mam połówki. :( I, jeśli będę kiedyś kupować, to chyba nie do kitów.
Chmurek w tym roku dostatek, łatwiej upolować, niż motylka.
Ostatnio szaro i buro, na przemian z laniem, więc wykopałam coś z lamusa.
118. paprotki
119. pergola odnowiona, taki eksperyment BW
120. listek, wiem, był podobny, ale nie ten :)
-
119 - dobre
pierwsze jakoś nie teges ;)
120 - opis u mnie :)
pzdr
-
-
117 - uwielbiam takie chmury!!! :roll: