Lubię się z Tobą spierać :)
Popatrz na poniższe zdjęcie i powiedz czy jest zwalone czy dobre czy bardzo dobre.
Usunąłem exif. Potem coś dopowiem.
Załącznik 231132
Wersja do druku
Lubię się z Tobą spierać :)
Popatrz na poniższe zdjęcie i powiedz czy jest zwalone czy dobre czy bardzo dobre.
Usunąłem exif. Potem coś dopowiem.
Załącznik 231132
i tutaj jest problem, na dzisiaj to ślepa uliczka, średnio dobrze masz dwa szkła, można z tym żyć - sam wiem, jak chcesz bdb to podobnie jak w innych systemach drogo tylko tam masz wybór oczywiście piszę o C i N, na dzisiaj kupienie olka 150-400 to coś w rodzaju upośledzenia umysłowego, nikt nie wie czy za kilka lat będzie co do niego podpiąć ? nowa firma coś tam pisze tylko ja nie za bardzo im wierzę, myślę, że będą robili masę odmian epl/em10, takie aparaty dla ludu :najbardziej popularny korpus sensowny od O czyli em1v2 ma już 4 lata, jego następca który praktycznie nic nie wnosi powstał w tamtym roku :( pasikonik moim zdaniem skupi się na video, co więcej obawiam się, że GH6 będzie ich ostatnim korpusem m4/3 :( jak fotografujesz amatorsko to zostajesz przy tym co masz, jak masz inne aspiracje/oczekiwania to niestety zmiana systemu/klamotów - smutne ale prawdziwe
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
zwalone, ostrość jest na klacie ptaka, dziób i oko nie są ostre, są wyostrzone
Ok, moja wina - celowałem w korpus. Oko nie było wyostrzane.
I teraz dopowiedź dla m. in. @Koriolan - robione E-30 + Sigma 150 + EC-20. Wniosek - EC-20 nie zwala jakości.
teraz z exifem
Załącznik 231133
I teraz dopowiedź dla m. in. @Koriolan - robione E-30 + Sigma 150 + EC-20. Wniosek - EC-20 nie zwala jakości.
teraz z exifem
to jest wniosek na podstawie jednego zdjęcia ? telekonwerter podpięty do stałki, jesteś pewien czy podobny efekt jest kiedy podepniemy go do zoom'a ? zepsuty zegar pokazuje dobra godzinę raz na dobę :)
[QUOTE=viruuss;1401466]dwa razy :)
Mam E_M1 mark III i zakładając że serwis będzie jakos działał- spokój na 5 lat
innych klamotów mam tyle, że przy obecnych cenach nie zgromadzę podobnych w nowym systemie.
To czy za 5 lat będziesz miał do czego podpiąć obecne szkła nie jest pewne nawet w Nikonie :)
Na okazjonalne fotografowanie PanaLeica 100_400 lzejsza. Na okazjonalne to i 100-300 sie nada. Szczegolnie, ze nie fotografujac przyrody, to tego dlugiego konca rzadziej potrzebujesz. A portret w niezlym swietle jeszcze na 280 ladnie ze 100-300 Panasa wypada.
Fotograf przyrody zostanie przy 300 Pro albo Leice 200 f2,8 +/- konwerter.
Zastanawialam sie nad 100-400 PanaLeici jako uzupelnienie do 300 (zeby 300 w cholere zostawic w szafce w Gujanie i przestac go wozic), ale obrazek mnie nie przekonuje. 300 PRO rozpieszcza.
Olek to chyba zblizona chyba klasa optycznie. Bedzie sie liczylo waga/cena/ dopasowanie do aparatu.
Jest jeszcze 50-200 2,8-4,0 i to moze byc dobry kompromis jak sie nie fotografuje przyrody.
- -
Od końca.
50-200 to ja mam. Stare z przejściówka, ciagle genialne. Dlatego zastanawiam się nad EC-20.
100-400 raczej Olek niż Panas, konwerter MC 14 da 560 mm i to już będzie super.
300 /4 to już opcja 2x droższa z wszystkimi zaletami i wadami stalki. Od zoomu nożnego zaczynajac.
Nie myslalam o "starym" ZD 50-200, choc przyznam, ze zaczynam sie zastanawiac. Ile toto wazy z konwerterem? Chetnie bym sprobowala. Ma ktos w okolicach Warszawy?
Myslalam o PanaLeice ze zmiennym swiatlem. Ciemna nie jest, optycznie chyba niezla? Na dlugim koncu nie powinna byc gorsza niz 40-150 pro z konwerterem.
Ciekawi mnie w czym upatrujesz wyzszosc 100-400 od Olka nad PanaLeica? Nie mam i nie probowalam zadnego z nich, nad PanaLeice z uzywki sie zastanawialam.
Generalnie pytanie ktore sobie zadaje, to przyrost jakosci na dlugim koncu do przyrostu wagi. W stosunku do 100-300 ale rowniez do PanaLeici.
Z puszką Olka będzie prawdopodobnie pracował nieco lepiej.Cytat:
Ciekawi mnie w czym upatrujesz wyzszosc 100-400 od Olka nad PanaLeica? Nie mam i nie probowalam zadnego z nich, nad PanaLeice z uzywki sie zastanawialam.
Jest też tańszy - mam na myśli ceny oficjalne, i konwerter 1,4 zrobi z niego ciemne ale 560 mm.
Z punktowym AF zadziała.
Stare 50-200 to jest kawał szkła, do tego przejściówka i konwerter. Nie jest to opcja light.
O ile sie nie myle, to stabilizacja nie wspolpracuje z ta w korpusie.
Przyslona Olka bardzo szybko idzie w gore.
Jest tanszy ale ciezszy.
Generalnie zadne z tych szkiel nie powala do dzikiej przyrody. A pracowac sie 2 obydwoma, co pare osob udowodnilo.
https://www.sulasula.com/en/olympus-100-400-is-en/ dosyc obiektywny osad.
No i sorki, ale jesli 100-300 wyciagasz raz na rok, to po co 400? Zeby miec to 300 lepsze? BTW juz na 300 jest f6,3.
O potrzebie ciemnego 560mm nie wspominajac. Trzeba miec albo swietne swiatlo, albo robic sylwetki pod slonce.
Dosyc szybko trzeba wchodzic na wysokie ISO. To zamorduje szczegoly.
Dlatego mocno rozważam kupno EC 20, bo to opcja najtańsza. Ryzyko - jeśli 50-200 odmówi posłuszeństwa to już będzie bezużyteczny.
Rozróżniam systematyczne fotografowanie przyrody od okazjonalnego.
Jeśli dla kogoś zwierzaki to główny temat zdjęć i coś czemu poświęca dużo czasu - to jasne że trzeba kupić najlepszy obiektyw nas jaki pozwala portfel.
300/F4 lub ten nowy 150-400, ale to już trzeba mieć zdrowe nerki.
Ja ostatnio kilka razy przekonałem się że 300 mm to za mało i szukam opcji na dłuższe szkło.
Ze świadomością że tańsze jutro było przedwczoraj.
Ceny szkieł są pomroczne i to się nie zmieni na lepsze.
Nie siedzę o świcie czy zmierzchu w czatowni i takie 140-560 f8 może być do przyjęcia.
Olek to nowka, wiec uzywek jakis czas nie bedzie.
Z Panasloika mozna ustrzelic fajne uzywki. Niedawno widzialam, gosc sprzedawal za 780 euro, w bardzo dobrym stanie.
Od 2 tygodni posiadam obiektyw mZD 100-400, podzielę się z Wami wrażeniami z jego użytkowania. W ostatnich latach fotografowałem przede wszystkim Panasonikiem 100-300, przez ok. pół roku posiadałem Leica 100-400 (nawet test popełniłem https://forum.olympusclub.pl/threads...sph-OIS/page12 ) kilka razy wypożyczałem Oly 300F4 więc porównywał będę do tych instrumentów.
Pierwsze wrażenie to wielkość obiektywu - jest duży, mniej więcej taki sam jak 300F4, waga 1392g z uchwytem do statywu i osłoną, 1129g bez uchwytu (czyli tak jak używam spacerowo). Dla porównania P100-300 waży z osłoną 564g. Bardzo podoba mi się za to ergonomia, konstrukcja jest klasyczna bez żadnych śrub i śrubeczek które irytowały mnie w Leica, trwałe mocowanie osłony, płynnie i lekko pracują pierścienie zooma i ostrości, przełączniki dobrze usytuowane.
Przejdźmy do zdjęć. Wszystkie ze spacerów bez żadnych wspomagaczy w postaci wabików, niestety większość przy słabym świetle. Podsumowanie na końcu posta.
1. EM-1+O100-400 vs P100-300
Załącznik 233781
2. Kozioł oryginał + crop 400mm ISO250 f6.3 1/500s (klikać proszę)
Załącznik 233772Załącznik 233773
3. Trznadel oryginał + crop 400mm ISO400 f6.3 1/640s (klik)
Załącznik 233774Załącznik 233775
4. Wróbel oryginał + crop 400mm ISO2500 f6.3 1/250s
Załącznik 233780Załącznik 233762
5. Pierwiosnek oryginał + crop 400mm ISO500 f6.3 1/800s
Załącznik 233776Załącznik 233777
6. Pliszka żółta oryginał + crop 400mm ISO1000 f6.3 1/250s
Załącznik 233778Załącznik 233779
7. Sarna kadr 400mm ISO1600 f6.3 1/250s
Załącznik 233763
8. Kawka kadr 385mm ISO400 f6.3 1/1000s
Załącznik 233764
9. Dudek kadr 400mm ISO320 f6.3 1/1000s
Załącznik 233765
10. Dzięcioł czarny + kadr 400mm ISO2000 f6.3 1/60s było ciężko ciągle przemieszczał się dziobał a warunki na F4
Załącznik 233769
11. Bociek kadr 314mm ISO320 f6.3 1/2500s
Załącznik 233766
12. AF-C Tracking
Załącznik 233767
13. AF-C Tracking
Załącznik 233768
14. Sarna kadr 400mm ISO2500 f6.3 1/320s
Załącznik 233770
15. Kozioł kadr 400mm ISO3200 f6.3 1/60s absolutny hardcore jeśli chodzi o warunki
Załącznik 233771
Podsumowanie
Jeżeli już się pogodzimy z wielkością, to dysponujemy świetnym obiektywem. Jest ostry od pełnej przysłony zgaduję, że jest zestrojony jak 12-40 czyli na pełnej dziurze jest max. Porównanie z Leica https://mirrorlesscomparison.com/mic...nic-100-400mm/. Autofocus jest bardzo dobry, ożywił mojego poczciwego EM-1 tylko trzeba przyzwyczaić do przełącznika ostrości który ma 3 pozycje 1.3-6; 1.3-∞; 6-∞ najsłabiej działa na pełnym zakresie. Pozytywnie zaskakuje jakość zdjęć na wysokim ISO są dużo bardziej kontrastowe i przyjemne w odbiorze w porównaniu do P100-300. Ostatnie zdjęcie robione wczoraj o 20.50 na ISO3200 i 1/25s. Warto byłoby wykonać porównanie O100-400 z 300F4+1.4 oraz O100-400+1.4 z 300F4+2.0 nie dysponuje jednak tym sprzętem chociaż wynik byłby ciekawy. W galeriach zdjęcia O100-400+1.4 prezentują się całkiem dobrze i w określonych warunkach może mieć zastosowanie ta ogniskowa. Oryginalny nie będę pisząc, że całkowicie nie rozumiem dlaczego poskąpiono synchronizacji stabilizacji obiektywu i korpusu - sprawka księgowych. Cena sugerowania obiektywu 5799zł zawiera podatek od cropa, cena normalna powinna wynosić cena_sugerowana/crop. Ja swój kupiłem za 4899zł i mam możliwość odliczenia Vatu oraz podatku więc bardzo zbliżyłem się do ceny normalnej.
pozdrawiam
piasbog, czy na przesłonie 8 jest widoczny przyrost rozdzielczości, ostrości?
jkr, nie przymykałem przysłony, gdyby były lepsze warunki to zmniejszyłbym ISO lub czas. Dla mnie obiektyw który ma przysłonę max f6.3 ma robić zdjęcia na f6.3 a nie na f8.0 :). Zgodnie z rozmową wklejam linki do RAW - miłej zabawy i podziel się wrażeniami.
https://drive.google.com/file/d/1gOk...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1uye...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1SJw...ew?usp=sharing
A jak porownasz do panaleici 100-400?
Ja miałem panaleice ze 3 lata temu podpiętą do EM1, żeby mieć wiarygodny wynik należałoby zrobić test panaleici podpiętej do G9 vs Oly z EM1 II. Wydaje się że w zakresie obrazowania lepszy jest Oly, panaleicia ma mniejsze gabaryty. Na pewno pierścienie chodzą znacznie płynniej w Oly bo to był jeden z powodów pozbycia się jej przeze mnie. Spójrz na test, jest co prawda w warunkach "laboratoryjnych" ale zawsze coś https://mirrorlesscomparison.com/mic...nic-100-400mm/. No i do Oly można podpiąć konwertery, 2x to przesada, z 1.4x wygląda że jest nawet użyteczne.
Hmmm ciekawe co piszesz, na m43 na FB mi pisali, ze panaleica to odpowiednik serii Pro w Olku, a Olek 100-400 jakosciowo 100-300 przypomina. Chyba musze je dorwac oba.
ja dalej zastanawiam się nad EC-20 podpiętym do ZD 50-200.
Też będzie 400/6.3 na długim końcu
Sorki , ale gdybym się sugerował tymi fotkami, to bym go nie kupił. Masz jakieś ostre?
Luc4s - fakt, najlepiej jest sprawdzić samemu.
Koriolan - miałem ten zestaw, są zdjęcia w moim wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...a-Narwi/page32 Ten zestaw jest przede wszystkim niewygodny i nie wspiera features m43 typu focus stacking. Do 50-200 lepiej podłączyć jest imho 1,4x Wychodzi wtedy "prawie" 300F4 :)
300 mm to ja mam (Panas 100-300). Potrzebuję trochę dłuższej ogniskowej.
Juz kiedyś rozkmninialiśmy temat
wychodzi na to, że mając stare 50-200, dołożenie EC-20 to najtańsza opcja. Kilkukrotnie tańsza niż 100-400 od Olka lub Panasa, o 300+MC 14 nie wspominając.
i dzięki za link, zajrzałem. Fajne
Gdzie w sklepie można kupić PL100-400 za 4k?
Za 4700 można kupić nówkę w wielu miejscach nie licząc rabatów i promocji. Trzeba czekać aż będzie jakaś ogólna akcja cashback itp. i wtedy ceny w sklepach światowych też odpowiednio spadają. W eglobal był moment za ok.3600 zł. Ryzyko jest ale jak to mówią "no risk no fun". Tym bardziej, że powszechnie używany program ochrony kupujących, czyli PayPal, zawiera zapis, że w wybranych przypadkach rozstrzyga dowód wysłania przez sklep a nie dowód dostarczenia do kupującego. Ja się doczytałem dopiero jak miałem problem bo obiektyw nie doszedł a tracking sprzedawcy po miesiącu się zawiesił a sklep wypiął się na ubezpieczenie przesyłki wykupione w sklepie tak więc nie dopłacajcie za ubezpieczone przesyłki bo i tak nic z tego nie będzie.
Nie masz racji w tym temacie. Korzystam z PayPal od 2004 roku. NIGDY nie zdarzyło mi się by PayPal nie zwrócił mi pełnej kwoty jeżeli nie otrzymałem towaru. PayPal wymaga od sprzedawcy dowodu doręczenia, nie wysłania, co wiem na pewno bo sam kilka przedmiotów sprzedałem i otrzymałem płatność przez PayPal. PayPal wręcz nakazuje sprzedającym aby wysyłali towar w taki sposób że kupujący musi pokwitować u listonosza / kuriera, bo tylko takie pokwitowanie jest dowodem doręczenia. Jako kupujący natomiast kilka razy byłem w sytuacji gdzie sprzedawca wysłał towar, i po kilku tygodniach numer przesyłki na stronie poczty czy kuriera wskazywał że przesyłka jest nadana lecz stoi gdzieś w transporcie. Tylko w tym roku miałem dwie takie transakcje. PayPal zawsze oddał mi wtedy pieniądze, z dopiskiem że "sprzedawca nie potrafi udokumentować doręczenia przesyłki".
z tym pokwitowaniem to troszkę pogalopowałeś :) za zakupy z amazon w stanach płacę PayPal, nikt niczego nie podpisuje co więcej kurier nawet nie sprawdza czy ktoś jest w domu, zostawia paczkę przed drzwiami, robi fotkę i to wszystko :) taka praktyka była też przed Covid, PayPal odrzucił moją reklamację płatności za bilety lotnicze które anulował przewoźnik :( nie jest tak różowo jak się wydaje :(
Jedna sprawa. Amazon w USA nie przyjmuje i nigdy nie przyjmował płatności przez PayPal...
Więc nie rozumiem jak to możliwe że tak płacisz za swoje zakupy :mrgreen:
Jeżeli posługujesz się kartą debetową wydaną do Twojego konta PayPal, to nie znaczy że płacisz przez PayPal tylko normalnie kartą, bo z punktu widzenia Amazon nie ma znaczenia jaka instytucja wystawiła Twoją kartę.
Druga sprawa:tak, wiem o tych covidowych praktykach o których wspomniałeś. Ale to nic nie zmienia. Przecież PayPal nie narzuca sprzedawcy jak musi wysłać produkt, natomiast ma swoją politykę dotyczącą rozpatrywania reklamacji, w której jest napisane że sprzedawca powinien mieć dowód doręczenia. Jeżeli sprzedawca woli ponieść ryzyko oszczędzając na przesyłce, to jego sprawa i jego ryzyko. W przypadku większych sklepów to się nawet opłaca, bo 99% przypadków przecież nie ma problemu. Ale w przypadku problemu zagubienia przesyłki lub nieuczciwego kupującego który twierdzi że to nie on odebrał paczkę, aby PayPal uwierzył sprzedawcy potrzebny jest dowód doręczenia.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Chcesz powiedzieć że przewoźnik nie zaoferował Ci biletów w innym terminie? Też przez to przechodziłem w zeszłym roku, miałem bilety anulowane chyba z cztery razy, ale to nie tak że przewoźnik mnie okradł - zaoferowali nowy termin albo zwrot pięniędzy.
miałem do wyboru inny termin, lub zwrot kasy, inny termin nie wchodził w grę więc wybrałem zwrot kasy, reklamacja w PayPal była po około miesiącu, mija już rok od kiedy nie poleciałem i zwrotu pieniędzy nie ma są tylko ciągłe zapewnienia, że sprawa w toku, zwrot nastąpi w ciągu 2-3 tygodni, więc jak mam to nazwać jak nie kradzież ? w necie jest pełno opisanych przypadków jak mój odnośnie tego przewoźnika :(
Przykro mi. Miałem podobnie z LOT'em. Bilety kupiłem w kwietniu, a kiedy anulowali mi lot to była propozycja zwrotu pieniędzy w grudniu (poważnie!) bo covid i tak dalej i że mają dużo reklamacji.... płaciłem kartą kredytową (nie debetową) i tam są inne zasady, więc zadzwoniłem do nich i zgłosiłem że nie otrzymałem usługi za którą zapłaciłem, przesłałem im też email z LOT'u że mój bilet został anulowany. Pieniądze miałem w ciągu 15 minut. Dlatego warto zawsze płacić kartą kredytową - płacisz pieniędzmi banku a nie swoimi, więc zawsze stają po stronie klienta bo im zależy. Karta debetowa to Twoja kasa z konta, więc Twój problem.
Czy to, że Tobie zwrócili oznacza, że zwracają wszystkim?
Jak składasz reklamację to masz opisane zasady i jest tam napisane wyraźnie tak jak to podałem. Jest zaznaczone jednoznacznie, że PayPal zastrzega sobie prawo do uznania dowodu wysyłki przez sprzedawcę. Nie jest opisane w jakich przypadkach albo ja nie znalazłem.
Kilka razy pisałem w sieci, że kupuję w sklepach typu eglobal, digitaland itp. odkąd istnieją i zawsze wszystko mi przychodzi. W tym roku nie przyszło a sklep nie chciał zwrócić kasy z wykupionego ubezpieczenia. Jak będziesz taki pewny swego to też za którymś razem Ci nie zwrócą czego oczywiście Ci nie życzę.
Z tego co gdzieś tam wyczytałem to PayPal odmawia już zwrotów przy problemach z uznanymi sklepami jeśli te mają dowód wysyłki a przyczynę podał kolega @viruuss. W Polsce też wiele firm nie bierze potwierdzenia doręczenia i tych dowodów po prostu nie ma. Mi zwrócili kasę bo okazało się, że sklep nie wysłał na szczęście i to bardzo szybko. Ok. 10 dni.
Zgodnie z ich własną polityką, tak, zwracają wszystkim.
Oczywiście że PayPal zastrzega sobie prawo do uznania dowodu wysyłki podanego przez sprzedawcę. I jeżeli ten dowód wysyłki - w postaci numeru przesyłki - pokazuje że przesyłka nie jest doręczona tylko stoi gdzieś na poczcie, to PayPal to uznaje, i zwraca kupującemu fundusze :mrgreen:
Jeżeli nie możesz tego znaleźć, pomogę Ci: https://www.paypal.com/us/webapps/mp...ler-protection
https://www.paypal.com/us/webapps/mp...proof-delivery
A zwłaszcza ten kawałek:
IMPORTANT: Your choice of carrier and shipment options with that carrier can have a big impact on your ability to meet the proof of delivery requirements. Please ensure, especially when shipping goods internationally, that your carrier can provide ‘delivered' status at the correct address, or your Seller Protection claim may be denied.
Przetlumaczę Ci:
"Wybór przewoźnika i opcji wysyłki u tego przewoźnika może mieć duży wpływ na możliwość spełnienia wymagań dotyczących dowodu dostawy. Upewnij się, zwłaszcza w przypadku wysyłki towarów za granicę, że Twój przewoźnik może podać status „dostarczono” pod prawidłowym adresem, w przeciwnym razie Twoje roszczenie dotyczące ochrony sprzedawcy może zostać odrzucone ."
Twój cytat potwierdza tylko to co napisałem. Jeżeli będziesz kupował w krajach poza UE w sklepach globalnych to będziesz wiedział, że często nie masz wpływu na wybór przewoźnika lub masz wybór znikomy a już na pewno nie możesz wybrać takiego, który zapewni dowód doręczenia. Wg Twojego cytatu odpowiedzialność za wybór sposobu dostawy PayPal przenosi na Ciebie a że nie masz wyboru to nikogo może nie obchodzić i kasy możesz nie dostać. Jeżeli kurier wrzuca paczkę na posesję to nie ma potwierdzenia doręczenia i dlatego PayPal się zabezpiecza przed "spryciarzami" którzy dostają towar i chcą zwrotu. Kiedyś problem nie istniał teraz tak. Tak więc paczka wysłana dostarczona i niedostarczona z punktu widzenia dowodu doręczenia w tej chwili mogą niczym się nie różnić.
Dziękuję Ci bardzo za przetłumaczenie z angielskiego, jesteś wielki :mrgreen:
Zwróć uwagę - bo może Ci to umyka - że to informacja z regulaminu dla sprzedawców!
Odrzucone roszczenie sprzedawcy == zwrot kasy dla kupującego.
To tak łopatologicznie mam nadzieję :mrgreen:
Masz rację uczony wędrowcze, może kiedyś zdarzy mi się coś kupić w globalnym sklepie poza UE.... :mrgreen:
Kogo obchodzi jaki masz wybór w sprawie przesyłki lub że masz ograniczony? To problem sprzedawcy. Dla PayPal sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa: jeżeli numer przesyłki pokazuje że paczka była doręczona, to była doręczona. Jeżeli nie, to nie.
Obowiązkiem sprzedawcy jest każdorazowo w przypadku reklamacji przedstawić numer przesyłki który potwierdzi jej doręczenie.
Jeżeli nadał przesyłkę w taki sposób że albo nie ma numeru przesyłki, albo numer przesyłki nie potwierdza że została doręczona, to reklamacje jest zawsze rozpatrywana pozytywnie dla kupującego bo sprzedawca bez dowodu doręczenia nie jest objęty ochroną sprzedawcy przez PayPal, co jest napisane w regulaminie do którego link Ci wysłałem.
Nie dorabiaj do tego na siłę niepotrzebnej ideologii, i bardzo proszę zastanów się raz jeszcze zanim zaczniesz mnie pouczać odnośnie zakupów w globalnych sklepach poza UE albo tłumaczyć mi coś z angielskiego..
Tyle ode mnie w tym temacie, pozdrawiam serdecznie.