Jak potrzebuję bardzo szeroko, to robię zdjęcie Samyangiem 7.5, prostuję, obcinam do proporcji 3:2 i dostaję kadr jak z 10mm na FF. W torbie lekko, bo niedość, że Samyang mały, to mam dwa (rybę i UWA) w jednym :)
Wersja do druku
Jak potrzebuję bardzo szeroko, to robię zdjęcie Samyangiem 7.5, prostuję, obcinam do proporcji 3:2 i dostaję kadr jak z 10mm na FF. W torbie lekko, bo niedość, że Samyang mały, to mam dwa (rybę i UWA) w jednym :)
Ja też nie kumam obcietego 7.5( 15mmfufu) który daje ekwiwalent 10? Jakie to cuda?
Chyba chodzi o kąt widzenia obiektywu. Sammy 7,5 ma 180 stopni, ile po wyprostowaniu i przycięciu do 3:2?
Rzecz w tym, że te 7.5mm w przypadku ryby jest, powiedzmy, dość umowne (wynika z jakichś tam parametrów konstrukcyjnych, ale nijak się nie przekłada na kąt widzenia).
Nie da się tych 7.5mm porównać wprost z obiektywem rektilinearnym 7.5mm. Gdybyśmy np. wzięli do obliczeń kąt widzenia w poziomie, wtedy okaże się, że odpowiada obiektywowi rektilinearnemu o ogniskowej w okolicach 3.5mm (na m43).
To jest zdjęcie prosto z aparatu, zrobione Samyangiem:
Po wyprostowaniu dostaniemy coś takiego:
Ponieważ obszary blisko lewej i prawej krawędzi są masakrycznie rozciągnięte, zwykle się je obcina. Jeśli zatem z powyższego zdjęcia wykadrujemy prostokątny obszar o proporcjach 3:2, otrzymamy to:
Kąt widzenia w poziomie wynosi około 121 stopni (w pionie nie chce mi się liczyć). W każdym razie odpowiada to obiektywowi rektilinearnemu o ogniskowej 10.2mm podpiętemu do pełnej klatki. Po takim prostowaniu, kadrowaniu i nawet przeskalowaniu do pierwotnych 16MPix, jakość obrazka z Samyanga jest całkiem przyzwoita. Widywałem zdjęcia z różnych obiektywów UWA, które miały większe problemy, zwłaszcza w rogach :)
Dzięki za wyjaśnienie, nie miałem o tym pojęcia :)
Nie wiem ile pracy wymaga to prostowanie i ile traci się na jakości, ale czy nie prościej skleić to z 2 czy 3 oddzielnych ujęć nie rybą?.
No , ale odpada wtedy frajda z ryby.
Ze stratą jakości, tak jak wspomniałem, nie jest tak źle. Sklejać zdjęcia też oczywiście można, czasem nawet też tak robię, ale nie zawsze jest to wygodne i możliwe do wykonania, np. w przypadku dynamicznych scen.
No zawsze sa jakieś kompromisy