Odp: Technikum Fototechniczne a studia
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Po drugie: pisząc "my", miałam na myśli ogół wypowiadających się w tym wątku, którzy zdali się ustalić wspólne, w miarę spójne stanowisko - przynajmniej takie odniosłam wrażenie. W podobnym tonie wypowiadali się np. wulf i Bodzip.
Jeszcze tylko podpowiedz mi o "wspólne, w miarę spójne stanowisko" w jakim temacie chodzi. Czy o wybór szkoły czy o wyższość liceów nad technikami. Zdaje się, że to jednak zupełnie różne tematy w których wypowiadał się ogół w tym wątku.
---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Przedmioty to określenie na dziedziny nauczane w szkole i dzielą się na ...
Brawo!
Tego, jako mniej rozwinięty intelektualnie absolwent technikum, nie wiedziałem. Jestem pod wrażeniem :)
Tylko nie rozumiem, co w ten sposób chcesz wykazać? :roll:
PS
Skąd pomysł, że ja coś wykpiwam czy hołubię?
Widzę, że dyskusja zamienia się w przepychankę, pozwolę sobie już zakończyć mój udział w niej. Nic nie próbuję wykazać ani udowodnić. Klasyfikację nauk przedstawiłam dla rozwiania wątpliwości interlokutora. Wyraziłam swoje zdanie w poruszanej kwestii, popierając je stosownymi argumentami, by pomóc autorce wątku. Jak już napisałam, nie zamierzałam nikogo przekonywać o wyższości jednego typu szkół nad innymi. A Ty jeśli uważasz, że technikum jest lepsze od liceum, to Twoje prawo, nie zamierzam Cię przekonywać, że jest inaczej.
Nie zawezajcie zawodu fototechnika do zwyklego pstrykacza fotek.Do kogos kto chodzi z aparatem na pasku i pstryka "dziela"nie robcie tego,juz jest tu u nas normalka,ze Krysia czy Zdisia pozujaca na chodniku czy na trawniku nie calkiem odpowiednio umalowana ale z nieoslonietym wypietym(tu niech kazdy se wpisze czym) to modelka.Fototechnik moze nigdy nie miec aparatu w reku a bedzie cenionym fototechnikiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie zawezajcie zawodu fototechnika do zwyklego pstrykacza fotek.Do kogos kto chodzi z aparatem na pasku i pstryka "dziela"nie robcie tego,juz jest tu u nas normalka,ze Krysia czy Zdisia pozujaca na chodniku czy na trawniku nie calkiem odpowiednio umalowana ale z nieoslonietym wypietym(tu niech kazdy se wpisze czym) to modelka.Fototechnik moze nigdy nie miec aparatu w reku a bedzie cenionym fototechnikiem.
Zgadzam się z Tobą całkowicie.
Fototechnik nie jest tożsamy z fotografem
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Fototechnik moze nigdy nie miec aparatu w reku a bedzie cenionym fototechnikiem.
Do tego sie odniosłem. Stwierdziłem, że może obsługiwać fotolab, mieszać chemię, ewentualnie siedzieć przed kompem i analizować foty w instytucie kryminalistyki.
Natomiast uważam, że w zawodzie fotografa bardziej przydatne będzie liceum ogólnokształcące, niż konkretnie kształcące technikum.
Fototechnik, a fotograf to troche się różni jednak.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Biologia może i nie jest przedmiotem humanistycznym jak mówisz, ale na pewno nie jest technicznym.. To jakim?
...
Szczerze mówiąc uległem osłupieniu. Nauki przyrodnicze, zajmujące się opisem świata dookoła nas, nie występują w Twoim świecie?
Jestem zaskoczony, widać ta techniczna edukacja trochę jednak zawęża horyzonty i zmienia ogląd świata....
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A Ty jeśli uważasz, że technikum jest lepsze od liceum ...
Chyba jednak nie zrozumiałaś.
Nigdy tak nie twierdziłem. Pisałem tylko, żeby nie uogólniać. Technika nie muszą być gorsze. Tyle!
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A Ty jeśli uważasz, (...), to Twoje prawo ...
Dziękuję, naprawdę bardzo dziękuję.
Spokojnie, złapało mnie choróbsko i nie miałam siły nawet ruszyć się po komputer, ale już wróciłam :D
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie: czy przez rok dużo stracę z zajęć foto w technikum? Chciałabym 1 klasę być w liceum i ewentualnie potem zdecydować się na konkretną szkołę.
tak.Bedziesz zawsze ten rok do tylu.a ten spedzony w liceum i tak do niczego Ci nie bedzie potrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Szczerze mówiąc uległem osłupieniu. Nauki przyrodnicze, zajmujące się opisem świata dookoła nas, nie występują w Twoim świecie?
Jestem zaskoczony, widać ta techniczna edukacja trochę jednak zawęża horyzonty i zmienia ogląd świata....
Wybacz, ale to jest już złośliwe uproszczenie z Twojej strony... Czy ja napisałem coś o tym, że inne nauki nie występują w moim świecie???
Będąc wykształcenia technicznego czuję się od kilkudziesięciu lat humanistą... (za moich czasów historia, geografia były w technikum normalnymi przedmiotami)
A że wykształcenie techniczne dodatkowo dało mi wiele satysfakcji z biegiem lat, to moje co mam.
Nie ładnie się czepiasz dobrych znajomych....
Weź Andrzeju wyluzuj... I nie traktuj ludzi o odmiennych poglądach jak dziwadła (że zacytuję: "uległem osłupieniu")