Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Technikum Fototechniczne a studia

Awatar nuka11
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Technikum Fototechniczne a studia

Witam,
    otóż mam dylemat. Dostałam się do liceum i rozmawiałam z koleżanką, która dostała się do technikum na Spokojnej w Warszawie. Powiedziała, że nauczyciele bardzo przykładają wagę do przedmiotów rozszerzonych i są chętni pomóc jeśli ktoś chce zdawać maturę z innego przedmiotu. Rozszerzone są w technikum obowiązkowo matematyka i angielski. Niestety moja sytuacja finansowa nie jest najlepsza i wszyscy z rodziny odradzali mi technikum, ponieważ nie byłoby mnie stać na profesjonalny sprzęt, ale koleżanka powiedziała mi, że szkoła udostępnia aparaty i wszystko co potrzebne uczniom bez żadnej opłaty (nawet do domu). Ja w liceum jestem na profilu mat-fiz-inf jednak chciałabym zmienić szkołę ze względu na dobrą opinię koleżanki i jednak wolałabym mieć swoje ulubione przedmioty rozszerzone + dodatkowo rozwijać pasję. Mama twierdzi, że fotografów teraz jest dużo i nawet jak będę mieć papierek po tych 4 latach to i tak pracy nie znajdę, a fotografią można się zająć nawet po zwykłym liceum amatorsko.
    Jeśli w tym technikum chodziłabym na dodatkowe zajęcia z informatyki (chcę zdawać z niej maturę) to dostanę się na studia informatyczne czy po takiej szkole, która bardziej skupia się na wyuczeniu zawodu nie mam co liczyć na dobre studia?
    Proszę o pomoc, to bardzo ważne

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

Odp: Technikum Fototechniczne a studia

Fotografia to jest fantastyczne hobby, jako zawód natomiast ciężki i coraz cięższy, jak sądzę, kawał chleba. Poza tym żeby być fotografem, cokolwiek to znaczy, formalne wykształcenie w zasadzie niewiele (żeby nie napisać nic) wnosi. Nie wiem na ile szkoła, o której piszesz jest w stanie rozwinąć pasję, jeżeli tak jest to fantastycznie, podobnie jak dobry klimat, dobrzy nauczyciele itd. Dobre studia, znów cokolwiek to znaczy, zależą od Twojej determinacji, mniej od szkoły w jakiej zdasz maturę.
    Wiem, że nie pomogłem
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nuka11 Zobacz posta
    Witam,
    Idz do tego technikum.Zapamietaj,ze to Ty robisz zdjecia a nie sprzet.Wiedza ktora otrzymasz w technikum bedzie Ci bardziej przydatna na studiach niz tzw "wyzsza szkola podstawowa".Gdy za kilka lat cos sie zmieni to Ty jednak bedziesz technikiem a nie czyms ogolnym.W tym technikum poznasz swiatlo,chemie fizyke optyke lizniesz elektronike a i w dzisiejszych czasach informatyke.Nawet z geodezja sie zapoznasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

dokładnie... po liceum nie masz zawodu... pamiętaj że w takim technikum pewno liźniesz też trochę grafiki komputerowej PS itp to świetna inwestycja na przyszłość nawet jak nie będziesz fotografować... w technikum poznasz ludzi z podobną pasją a bratnie dusze to podstawa, liceum to zbieranina moim zdaniem idź do technikum. No i rób zdjęcie chodź na plenery foto i rób zdjęcia... oglądaj zdjęcia w sieci, albumy w empikach, chłoń i nasiąkaj tym co zobaczysz... pozdrawiam

| OlyJedi Awatar sten
    Mieszka w
    k / Cieszyna
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Ja bym radził technikum. Matura z technikum wcale nie jest gorsza i pozwoli Ci studiować każdą dziedzinę nauki. Widzę,że masz już jakieś podstawy z tej dziedziny więc ty bardziej. Fotografia to nie tylko technika, to także sztuka. Sztuka obrazowania.
    Życzę powodzenia.
    Druh Synchro dwie Smieny dawno sprzedane. Zenit E w szafie. W cyfrze Olympus SZ-30 MR do robienia filmików i do noszenia w kieszeni, E 420 z kitem 17,5-45 mm zepsuł się, więc zastąpił go M 10 tez z kitem większym . Jeżdżę Laguną z 1998 roku.
    Mniej znaczy więcej.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Jeśli w tym technikum chodziłabym na dodatkowe zajęcia z informatyki (chcę zdawać z niej maturę) to dostanę się na studia informatyczne czy po takiej szkole, która bardziej skupia się na wyuczeniu zawodu nie mam co liczyć na dobre studia?
    Generalnie dzisiaj uczelnie biorą wszystkich. Trendem jest zamykanie kierunków na uczelniach publicznych z braku chętnych i nie występuje raczej problem zbytniego obłożenia kierunków.

No, chyba, że mówimy o uczelniach artystycznych, ale informatyka na PŁ i UŁ (jako, że mam rozeznanie w Łodzi) nie jest mocno oblegana od ładnych kilku lat. Niż demograficzny od dawna już trwa, a wykładowców nie ubywa...

Idź to liceum/technikum tam, gdzie dobrze będziesz się czuć.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Mama twierdzi, że fotografów teraz jest dużo i nawet jak będę mieć papierek po tych 4 latach to i tak pracy nie znajdę ...
    Spytaj mamy, czy po liceum, bez zawodu, będziesz miała większe szanse
    Przynajmniej po technikum, jak Cię ktoś spyta o zawód, będziesz mogła dumnie odpowiedzieć- fotograf.
    Nie mam pojęcia jak teraz wygląda rekrutacja ale nie widzę powodu, dla którego ukończenie technikum, miałoby zmniejszyć szansę na dobre studia informatyczne. Może z medycyną byłyby problemy, choć znam mgr inż. elektryka, który skończył medycynę.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

Polecam technikum z co najmniej dwóch powodów:
    1. Masz zawód po jego ukończeniu. (W żadnym stopniu nie ogranicza jakichkolwiek studiów)
    2. REALIZUJESZ SWOJE MARZENIA!!!!! i to jest najważniejsze!!!!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Prędzej znajdziesz pracę po technikum, niż po studiach. Z drugiej strony fotograf w pracy rzadko kiedy chwali się swoim CV i dyplomami - musi mieć po prostu dobre portfolio. Jeśli masz talent i determinację, to stworzysz je bez żadnej szkoły. Jeśli ich nie masz, to żadne technikum Ci nie pomoże.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Pamietaj,ze zawod jaki bedziesz miec to nie tylko fotograf pstrykajacy fotki .Za trzy lata bedziesz nam tutaj Tutki z PS przedstawiac nowe.

Saabor sie wscieknie-zobaczysz.