Witam,
otóż mam dylemat. Dostałam się do liceum i rozmawiałam z koleżanką, która dostała się do technikum na Spokojnej w Warszawie. Powiedziała, że nauczyciele bardzo przykładają wagę do przedmiotów rozszerzonych i są chętni pomóc jeśli ktoś chce zdawać maturę z innego przedmiotu. Rozszerzone są w technikum obowiązkowo matematyka i angielski. Niestety moja sytuacja finansowa nie jest najlepsza i wszyscy z rodziny odradzali mi technikum, ponieważ nie byłoby mnie stać na profesjonalny sprzęt, ale koleżanka powiedziała mi, że szkoła udostępnia aparaty i wszystko co potrzebne uczniom bez żadnej opłaty (nawet do domu). Ja w liceum jestem na profilu mat-fiz-inf jednak chciałabym zmienić szkołę ze względu na dobrą opinię koleżanki i jednak wolałabym mieć swoje ulubione przedmioty rozszerzone + dodatkowo rozwijać pasję. Mama twierdzi, że fotografów teraz jest dużo i nawet jak będę mieć papierek po tych 4 latach to i tak pracy nie znajdę, a fotografią można się zająć nawet po zwykłym liceum amatorsko.
Jeśli w tym technikum chodziłabym na dodatkowe zajęcia z informatyki (chcę zdawać z niej maturę) to dostanę się na studia informatyczne czy po takiej szkole, która bardziej skupia się na wyuczeniu zawodu nie mam co liczyć na dobre studia?
Proszę o pomoc, to bardzo ważne