Odp: Wyzwalacz Yongnuo RF-603 i Olympus
Można się poratować ustawiając samowyzwalacz na 2 albo 12 sekund, wtedy jest czas na poprawienie fryzury;)
Posiadam lampkę Metz 52 AF-1 oraz lampę studyjną. Obie lampy wyzwalam dzięki prostemu zestawowi wyzwalaczy (dawałem za niego niespełna 120 zł). Sprawdza się to dobrze. Ostatnio myślałem o zakupie Yongnuo 560 III. Obawiam się, że mogę mieć spore problemy chcąc ją wyzwalać bezprzewodowo z zachowaniem już posiadanego zestawu zarówno lamp jak i wyzwalaczy? Możecie mi doradzić co powinienem zrobić, chcąc pogodzić wszystkie urządzenia? Do tej lampki chyba nie ma możliwości podłączenia odbiornika?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Posiadam lampkę Metz 52 AF-1 oraz lampę studyjną. Obie lampy wyzwalam dzięki prostemu zestawowi wyzwalaczy (dawałem za niego niespełna 120 zł). Sprawdza się to dobrze. Ostatnio myślałem o zakupie Yongnuo 560 III. Obawiam się, że mogę mieć spore problemy chcąc ją wyzwalać bezprzewodowo z zachowaniem już posiadanego zestawu zarówno lamp jak i wyzwalaczy? Możecie mi doradzić co powinienem zrobić, chcąc pogodzić wszystkie urządzenia? Do tej lampki chyba nie ma możliwości podłączenia odbiornika?
W pomieszczeniu nic nie robić, tylko wyzwalać YN z fotoceli. Dlaczego uważasz, że nie można podłączyć odbiornika do tej lampki? Przecież ma styki w stopce i jest jej obojętne czym zrobisz zwarcie.
To jeszcze jedno pytanko dot. trybu HSS. Czy istnieje możliwość zachowania trybu hss przy zdalnym wyzwalaniu lampy. Wyzwalacze, które posiadam fajnie pracują z lampką METZ natomiast tryb HSS jest dostępny jedynie kiedy umieszczę lampkę bezpośrednio w sankach aparatu. Czy to normalne i wszystkie lampki się tak zachowują? Jak ew. można to obejść?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To jeszcze jedno pytanko dot. trybu HSS. Czy istnieje możliwość zachowania trybu hss przy zdalnym wyzwalaniu lampy. Wyzwalacze, które posiadam fajnie pracują z lampką METZ natomiast tryb HSS jest dostępny jedynie kiedy umieszczę lampkę bezpośrednio w sankach aparatu. Czy to normalne i wszystkie lampki się tak zachowują? Jak ew. można to obejść?
Dobra wiadomość jest taka, że na rynku jest sporo wyzwalaczy obsługujących tryb HSS (np. YN 622), zła wiadomość jest taka, że nie słyszałem o podobnym wyzwalaczu do Olka. Jeśli chcesz obchodzić w celu uzyskania małej GO, to rozwiązaniem jest filtr szary (albo polar w roli szarego).
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dobra wiadomość jest taka, że na rynku jest sporo wyzwalaczy obsługujących tryb HSS (np. YN 622), zła wiadomość jest taka, że nie słyszałem o podobnym wyzwalaczu do Olka. Jeśli chcesz obchodzić w celu uzyskania małej GO, to rozwiązaniem jest filtr szary (albo polar w roli szarego).
Potrzebuję za zamrożenia ruchu (np szybko spadający owoc do wody, przydalby mi się czas krótszy niż 1/250).
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Potrzebuję za zamrożenia ruchu (np szybko spadający owoc do wody, przydalby mi się czas krótszy niż 1/250).
Fakt, był tu taki wprowadzający w błąd filmik :). Błysk lampki systemowe/reporterskiej przy pełnej mocy, to ok. 1/800s i czas ten maleje ze zmniejszaniem mocy. HSS nie jest do niczego potrzebny, wystarczy wyeliminować światło zastane :).
Hmmm.. mozesz rozwinac? Zaciekawilo mnie to co napisales, ew mozesz podlinkowac jakis artykul? Swojego czasu ogladalem filmik bodaj na fotoblogia, gdzie wlasnie wskazane bylo uzycie czasu krotszego niz 1/250. Juz sie odwdzieczam za pomoc pkt.
Nie znam artykułu, ja to po prostu wiem :) Tak wygląda spadający misiek pstryknięty na szybko :)
Zrób sobie podobny eksperyment i będziesz mądrzejszy od fotoblogii :D
NO ok ale ja bawiłem się trochę z tymi owocami zrzucanymi do akwarium i przy czasach 1/250 sek z błyskiem z lampy studyjnej + delikatnym światłem modelującym i nie otrzymywałem oczekiwanych rezultatów. Twój test jest trochę niewspółmierny ponieważ przy czasie 1/400 sek nie masz dobrego światła, a to nie jest powiedziane, że jak użyjesz takiego czasu to otrzymasz ostre zdjęcia jak światło będzie kijowe.