Odp: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520
I wyjdź tu człowieku na zakupy :mrgreen:
A czy ja kiedykolwiek twierdziłem, że E-520 jest zły? Nigdy :D
To co wrzuciliście powyżej potwierdza tylko, że można z RAW-a naprawdę dużo wyciągnąć. Niestety, bardzo wielu użytkowników, nawet tych, którzy kupują lub kupowali lustrzanki, nigdy nie wyszła poza tryb Auto, programy tematyczne i format JPG. Zdjęcie z aparatu ma być od razu tym gotowym, ostatecznym. Gdy parę lat temu zmieniłem Lumixa na 520-kę, też początkowo myślałem, że coś z nim jest nie tak. Trochę trwało nim zacząłem rozumieć jak go wykorzystywać. Przy nowym PEN-ie widzę podobny "problem", tylko teraz mam troszkę więcej doświadczenia. Tu znów cały czas zdjęcia starałem się robić dokładnie tak jak starym aparatem, a tu musiałbym przestać bać się np. wysokiego ISO. Ja testu nie robię jako specjalista w dziedzinie fotografii, tylko jako amator, no może trochę bardziej zaawansowany i chcący się wciąż uczyć. Dlatego patrząc jak amator, PEN-em prościej mi będzie zrobić zdjęcie w trudnych warunkach, gdzie starym aparatem musiałbym poświęcić nieco więcej czasu na jego wykonanie, a potem wywołanie, by efekt był zadowalający.
ahutta, nie wiem jak to jest, ale zawsze będzie się bronić najsłabszego... :grin:
Ale czy tak faktycznie jest? Mam E-P3, wqrwiam się na niego strasznie... ale co chwilę biorę do łapy i chyba naprawdę cieszę się, że go mam :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
I wyjdź tu człowieku na zakupy :mrgreen:
A czy ja kiedykolwiek twierdziłem, że E-520 jest zły? Nigdy :D
Zeby Ci Forum uwierzylo musisz pisac Never
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
wqrwiam się na niego strasznie... ale co chwilę biorę do łapy i chyba naprawdę cieszę się, że go mam :grin:
Ach.Nie martw sie.To jest naprawde przyrosniete.Nieodpadnie.Zaufaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ach.Nie martw sie.To jest naprawde przyrosniete.Nieodpadnie.Zaufaj.
:mrgreen:
Zacytuję kolegę z forum, zaje...iście, że potrafimy rozpierniczyć każdy wątek :mrgreen:
Ale fajnie, że dyskusja jest na luzie :D
Na mnie zawsze możesz liczyć, szczególnie w piątek późnym wieczorem :mrgreen:
Obiecałem swoje porównanie, nie mam E-PM2 więc porównuję E-300, E-3 do E-P5 (podobna matryca do E-PM2).
ISO 1600.
1/30 sekundy
Obiektyw Sigma 30mm1.4 @2.0 na wszystkich puszkach, więc rolę gra tylko matryca.
JPEGi wywołane z RAW (LR4.4) - poprawa balansu bieli i minimalna korekta ekspozycji, tak aby ładnie wyglądało i dla skorygowania czasu 1/20 omyłkowo ustawionego dla E-P5 (nie chciało mi się robić drugiego zdjęcia, powód znajdziecie w PS na końcu mojej wypowiedzi). :wink:
E-300
E-3
E-P5
linki do jpegów w pełnym rozmiarze:
http://i.minus.com/iQfdNdpCRYmsB.jpg
http://i.minus.com/icYRzHckhhAzr.jpg
http://i.minus.com/imb1ImJ1lxwXs.jpg
Jak dla mnie bez porównania wycinków w 100% powiększeniu większej różnicy nie widać, na pewno nie widać "kolosalnej różnicy". :wink:
Oczywiście, gdyby była konieczność bardziej forsownej obróbki różnice zapewne byłyby większe.
Na niższych ISO różnic będzie jeszcze mniej.
PS
Chateau Colombier Monpelou godne polecenia.
Przed podaniem, koniecznie wymaga napowietrzenia, tak 1 do 2 godzin.
Do kupienia w Lidlu.
Smacznego :wink:
tymczasowy_, potwierdzasz to, co od jakiegoś (niedługiego) czasu podejrzewałem... Najważniejsza jest sprawa poprawnego naświetlenia kadru. Matryca?...
PS
Chateau Colombier Monpelou - z rekomendacji skorzystam :grin:
Powiem, że zamiast skupić się na porównaniu, skupiłem się na butelkach :D. Martwą naturę wybrałeś idealnie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Martwą naturę wybrałeś idealnie :mrgreen:
Taka weekendowa :wink: