Mhm, 25-ki też miały pierścień ale z Olkami działać nie chciał.
Wersja do druku
Jeśli ktoś kopiuje to raczej Fuji od Panasonic
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4065
Leica 25mm 4/3 to już prawie historia.
Ciekaw jestem dlaczego teraz Panasonic zdecydował się wypuścić podobny obiektyw?? czy chce zwiększyć funkcjonalność niektórych aparatów aby mogły powalczyć z zaawansowanymi kompaktami APS (Ricoh GR, Nikon A czy Fuji X100)... Mały korpus + dobry uniwersalny obiektyw?
Sam myślałem o zaawansowanym kompakcie ale wygrał GX1 +14mm.
Powtórzę za poprzednikami : nie rozumiem po co powstał . Mam 14/2.5 i chętniej bym widział coś szerszego i jaśniejszego typu 12/2.0 i bardziej płaskiego ale w niższej cenie . Rynek zweyfikuje potrzebę powstania tego szkła.
15, 25, 45, 75 w sumie fajny szereg.
PS
10 i 7,5 wpasowywałyby się w logikę szeregu.
Po to żeby innowiercy nie miałczeli na (tym też) forum jakie to fe jest 14/2.5
Posłuchaj Sławka Łosowskiego i nowego KombII albo Slayera z Bostaphem i np. Hell Awaits Hardening of arteries albo Varius Manx bez Anity.
Zeiss tylko w Wielkiej Brytanii ma więcej zamówień na Otusa niż się spodziewali ogółem.
Będzie drogie, ale zobacz z jakiego poziomu startowały 12-35-100X a jaka jest ich cena dzisiaj; 40-150/2.8 jeszcze nie ma w sprzedaży :mrgreen:
To szkiełko to powrót do korzeni: super małe, super optyka, super światło (jak na rozmiar).
Ps Ja też czekam na takie 10/1.7 w "Lajce", może być od Oly :)
Pewnie, że lepiej mieć więcej niż mniej szkieł w ofercie. Jeśli to hipotetyczne 10/1.7 by powstało to pewnie nie będzie naleśnikiem .
Skoro powstał druga wersja 20/1.7 to może powstanie lifting 14/2,5 na 14/2.0 ? :grin:
A po co powstały 20/2,8 do NEXa i 20/2,8 do Samsunga NX? Po to by miały swoich fanów, chyba.
Może będzie update oprogramowania do Olków żeby pierścień działał, ale osobiście czarno to widzę.