Odp: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100
Szum jak szum, da się żyć. Gorzej, że wyciąganie cieni utrudnia. W żółtym za to mam problem z .. żółtym (kolorem) ;) A Panasy też tak mają z kaszką luminancji?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Normalka, wszystkie Olki tak mają.
Że co? Że chorobę filipińską? :grin: Czy może to znowu goleń prawa?
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Że co? Że chorobę filipińską? :grin: Czy może to znowu goleń prawa?
Uważaj- zahaczasz o politykę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważaj- zahaczasz o politykę ;)
E tam taka polityka jacy politycy....:???:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Ja bardziej w temacie wątku :)
Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.
Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
Wątku całego nie śledziłem ale z powyższą wypowiedzią po obejrzeniu zdjecia się zgadzam, a to podobno najlepsza matryca w m4/3...
Taki szum mam w G1 na iso 400, a najniższe dostępne iso to 100.
Panowie, EUREKA. Nie szumi !!!! Sprawdzałem i olka i nikosia i canosia i sunie i wszystkie szumią jak przystawię do ucha. Ale sprawdziłem na contax s, ten jak go włącze i nawet jak ostrzy to nie szumi, nic a nic, po prostu cisza :roll:, ale dzisiaj piątek wieczór, nie bijcie.
Mi canon (5dmk2) szumi przy wlaczaniu i wylaczaniu... albo w sumie piszczy troche jakby bardziej... hmm
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Panowie, EUREKA. Nie szumi !!!! Sprawdzałem i olka i nikosia i canosia i sunie i wszystkie szumią jak przystawię do ucha. Ale sprawdziłem na contax s, ten jak go włącze i nawet jak ostrzy to nie szumi, nic a nic, po prostu cisza :roll:, ale dzisiaj piątek wieczór, nie bijcie.
Podobnoż OMD szumi też (bo na najniższym iso nie powinien) jak się przystawi do ucha. Tu były rozpatrywane dwie opcje: wbudowany wentylator? lub stabilizacja? Nie pamiętam czy było to rozstrzygnięte:) (stawiałbym na to drugie)
Nie wiem czemu jestem uprzedzony to tego aparatu, może przez wygląd, cenę, brak wbudowanej lampy.
Każdy cyfrowy szumi i szumiał będzie jeszcze długo. Problem w tym jak tego unikać i jak sobie z tym radzić. Kto to odgadnie ma ode mnie Nobla, a przynajmniej 0,5 klarownej, bez szumów :esystem:
A tak na poważnie, to jedynym, moim zdaniem, niezależnie od marki i typu aparatu sposobem na szum jest poprawne naświetlanie zdjecia w momencie jego robienia. Ot i tyle albo aż tyle :oops:, nie bijcie.