Żeby jeszcze więcej zapasowych baterii trzeba było wozić? Nie! :)
I trzeba będzie baterie z aparatu wyciągać, bo inaczej CBA będzie twoje fotki przeglądało :)
Wersja do druku
Wi-Fi można zapewne wyłączyć.
Czy WPA2 można w tej chwili złamać?
jeżeli nawet da się w kilka godzin to kto będzie miał tak długo włączone wifi?
Poza tym już widzę węzyk hakerów biegającego za e-p5 z nadzieją, że w końcu ktoś włączy sieć, do której będą mogli się włamać ;) k
Witam !
WPA2 z odpowiednio dlugim sensownie wymyslonym kluczem jest wystarczajaco bezpieczny.
Czas zlamania klucza jest na tyle zniechecajacy dla zlodzieja, ze Ci nie zdazy rozpracowac zabezpieczenia.
Jak uruchamiasz aparat to caly czas nie korzystasz z WiFi tylko przez pewien czas i
to jest dodatkowe utrudnienie dla zlodzieja.
Pozdrawiam
Nic, wystarczyłoby zrobić edytor menu. Ten zrobiliby hobbyści darmo, gdyby tylko zostały udostępnione narzędzia do tego (są takie, tylko nieudostępnione).
Ja akurat o reszcie niepotrzebnych śmieci, blokujących choćby pokrętło trybów (dlatego wybrałem aparat bez tego pokrętła - nie korzystam).
No, przesensowny. Zamiast zrobić klienta sieciowego, zrobili serwer. I teraz zamiast łączyć się przez router z siecią domową, należałoby za każdym razem przełączać się z routera na aparat. W najlepszym razie kilkadziesiąt sekund (i potem tyle samo trwa odkręcanie). Wsadzić kartę w czytnik - 2 sekundy pracy. Szybkość dostępu ograniczona szybkością karty. Kolejny przykład na tak zwaną lepszość lodówki z internetem nad lodówką bez internetu :)
Rawy to sobie poprzeglądasz :) Sterowania zdalnego wifi nie oferuje (albo czegoś nie wiem).
PS. Najnowsze rumorsy sugerują, że nowego zooma do lipca nie będzie. Strzelam, że 12-40(?) ma być owym cudem do nowego pena.
W GH3 się da to w Penie też może się dać. Fragment testu optycznych:
"Wi-Fi
Obecność modułu Wi-Fi w omawianym Lumix-ie pozwala na szereg czynności związanych bezprzewodową komunikacją z urządzeniami zewnętrznymi.
Połączenie ze smartfonem lub tabletem wyposażonym w system operacyjny Android lub iOS (wymaga zainstalowania aplikacji mobilnej LUMIX LINK) umożliwia:
- zdalne wykonywanie zdjęć i filmów,
- odtwarzanie zdjęć zapisanych na karcie pamięci znajdującej się w aparacie,
- przesyłanie zdjęć z aparatu w celu udostępnienia ich w usługach sieciowych (np. serwisach społecznościowych),
- geotagowanie zdjęć (po aktywacji modułu GPS w smartfonie lub tablecie). "
W Samsungach też się da. Taka funkcja będzie przydatna.
Chcesz powiedzieć, że Ty lubisz płacić za coś, z czego nie korzystasz? W takim razie przyznam, że filozofia życiowa Twojej babci jest mi znacznie bliższa, niż Twoja.
Ależ ja widzę zalety GPSu w amatorskim aparacie. Wabienie gadżeciaży, użytkowników smartfonów, Playstation, tabletów, chodzących po mieście ze słuchawką bluetooth za uchem - to bardzo ważna zaleta.
GPS moze i jest malo uzytecznym bajerem (choc czasem moze fajnym, zeby zobaczyc, gdzie zdjecie bylo wykonane), ale skoro daja i mozna wylaczyc, to nie ma co narzekac. Wi-Fi fajne, ale tylko do JPEGow, do przesylania RAWow co najmniej 10x wolniejsze niz sredniej jakosci czytnik kart niestety...