Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Eeee, jak to nie ? ;-) Byle z ceną nie przegięli.
A ile to dla ciebie "nie przegięli" za ultrajasny szeroki kąt? :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
manualne .95 też chyba trzeba trochę domknąć :) ?
Ja nie domykam, ale słyszałem, że 25/.95 SLRMagic na 1.4 kopie PL25DG.
/off
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
A ile to dla ciebie "nie przegięli" za ultrajasny szeroki kąt? :wink:
To zależy ile będę miał kasy w momencie kiedy będę zdecydowany to kupić, jaki będę miał humor, jaka będzie pogoda......... ;-)
Na razie nie podam nawet przybliżonej kwoty, poczekam trochę :D
Świetnie, że któraś firma wreszcie stworzyła tak jasny zoom.
Bardzo popularny to on nie będzie, ale nie o to przecież chodzi.
Winieta będzie spora, ale nie zawsze ona przeszkadza. Coś za coś.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Na razie nie podam nawet przybliżonej kwoty, poczekam trochę :D
Do odważnych świat należy: 17-55/IS w B&H kosztuje $999 więc spokojnie, na wejściu $1499.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Niby ciekawa zapowiedź, coś nowego i zaskakującego. Ale czy praktycznego? Jeśli popatrzeć na cenę 17-50/2,8 sięgającą prawie 3 tysięcy to trudno mi sobie wyobrazić że ta nowalijka będzie kosztowała mniej niż 5 tysiaków.
I powstaje dylemat czy za ca. 9 koła kupić D7100 lub 7D z ową Sigmą, czy dołożyć jeszcze tysiaka i nabyć D600 lub 6D z chwalonym Tamronem 24-70/2,8
Moim zdaniem, jeśli ten obiektyw będzie dobry optycznie, szybki i kosztował <5000zł to będzie miał spory popyt. Marzenia....
Przy cenie >6000 wolałbym raczej APS-C z szybkim zoomem 2,8 po 3-4 KPLN jak Sigma 24-70 HSM i coś szerokiego do tego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Moim zdaniem, jeśli ten obiektyw będzie dobry optycznie, szybki i kosztował <5000zł to będzie miał spory popyt.
Lema nie przebijesz ;)
Gdyby jeszcze zrobili do kompletu 35-85/1,8, to by ładnie pokryli zakres całosylwetkowo-portretowy na APS-c (35 + 50 + 85) takim zoomem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Lema nie przebijesz ;)
Oj tam, daj pomarzyć.
Niemniej fajnie, że ktoś w końcu zrobił zooma ze światłem poniżej 2,8 oprócz Olka na CROPową matrycę.
Ciekawe ile by ważył odpowiednik Olkowego 35-100 f/2 pod APS-C ale ze światłem 1,8.
Nikkor 70-200 VR2 pod FF wygląda mizernie przy ww. Olku, ciekawe jak by było z Sigmą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Oj tam, daj pomarzyć.
Niemniej fajnie, że ktoś w końcu zrobił zooma ze światłem poniżej 2,8 oprócz Olka na CROPową matrycę.
Ciekawe ile by ważył odpowiednik Olkowego 35-100 f/2 pod APS-C ale ze światłem 1,8.
Nikkor 70-200 VR2 pod FF wygląda mizernie przy ww. Olku, ciekawe jak by było z Sigmą.
Olkowe 35-100/2 to klasyczne 70-200/2,8 + konwerter 0,5 + ograniczenie światła do 2. Dlatego takie to wielkie i ciężkie. Podobno inaczej się nie dało ze względu na telecentryczność. Gdyby odpuścić tę telecentryczność (matryce z mikrosoczewkami tak bardzo jej nie potrzebują), to pewnie by się dało zrobić coś mniejszego.