12-50 był znacznie gorszy optycznie, szczególnie na szerokim końcu. Ale był lepszy mechanicznie, no i miał makro, uszczelnienia i power zoom na żądanie...
Wersja do druku
12-50 był znacznie gorszy optycznie, szczególnie na szerokim końcu. Ale był lepszy mechanicznie, no i miał makro, uszczelnienia i power zoom na żądanie...
Witam. Zakupiłem aparat DMC-G3K z obiektywem LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH (KIT) i mam pytanie dot. pracy pierścienia zoom - jakoś tak ciężko pracuje przesuwanie obiektywu (trzeba trochę popracować dwoma palcami..wydawało mi się że lekko dotykam i już ). Dodam że to mój pierwszy aparat z wymienną optyka i może tak już jest. Sprzedawca potwierdził że niestety tak jest w tym obiektywie ale nie ma tego problemu w wersji 14-45 (made in japan)..tylko że sam obiektyw kosztuje prawie tyle co mój cały zestaw..:-). czy któryś z kolegów miał podobne odczucie co do tego obiektywu?
miałem oba obiektywy, w nowszym 14-42 pierścień zmiany ogniskowej działał dość mocno skokowo. Opór pierścienia był ok, ani za duży ani za mały, ale zmieniał się nieco w trakcie obrotu co powodowało, że również zmiana ogniskowej nie była płynna. Szczególnie bolesne przy filmowaniu. W starym 14-45 pierścień działa dużo płynniej - wykonanie obiektywu made in japan jest zdecydowanie lepsze.
Ciężko powiedzieć jaki odczuwasz ten opór. Ogólnie większość obiektywów jakiegoś tam wysiłku wymaga przy zoomowaniu. Jednym palcem się nie da :)
Nie sprawdzałeś jakichś innych obiektywów w sklepie? Choćby w Media Markt zwykle jest wystawionych trochę lustrzanek.
Odczucia mam takie jak opisał wyżej szafir51 tj. zmiana oporu pierścienia w trakcie obrotu..ten opór nie jest jednakowy w trakcie odbioru i faktycznie sprawia kłopoty przy filmowaniu. Będę przy okazji w jakimś markecie to posprawdzam wystawione egzemplarze..:-)
Jednego tu nie rozumiem. Jeżeli nabył Lumix-a G3 to na pewno nie z obiektywem Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 II Mega OIS (o którym jest ten wątek) tylko z Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. M.O.I.S. Mam wersję II 14-42 jako kita do GX7 i zoomowanie oraz ostrzenie jest bardzo płynne tak jak w innych posiadanych obiektywach. Na temat kita do G3 się nie wypowiem bo nigdy nie miałem go w rekach. Miałem natomiast kiedyś 14-45 (do GF2) i tez nie miałem do niego żadnych uwag.
Jasand, wszystko się zgadza i jest tak jak piszesz. Zapytałem o Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S na tym wątku żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów..man nadzieję że to nie kłopot..:-). Moje wrażenia są takie że praca pierścienia zmieniał się w trakcie obrotu (nie był płynna i czasami tej "siły" trzeba użyć więcej) a obiektyw sprawia wrażenie "plastikowego"...to takie moje doczucia..
Wracając do obiektywu będącego tematem tego wątku. Panasonic prowadzi dziwną politykę, z której wynika , że są dwie odmiany tego obiektywu. Jedna z plastikowym bagnetem dodawana ( w Polsce ?) jako kit do aparatów z serii G , GX. Druga z metalowym bagnetem .Na dowód załaczam zdjęcia.
Moze ktoś wie więcej o co chodzi. Panasonic Polska nabiera wody w usta i udaje ,że nie ma takiej sytuacji.
Załącznik 119111Załącznik 119112
Katalogowe , nie katalogowe - to nie istotne. Jedno się w międzyczasie wyjaśniło na 100%. W Polsce obiektyw ten w kicie do aparatu ma plastikowy bagnet bez względu na klasę body. Wersja pudełkowa obiektywu ma natomiast metalowy bagnet. Troche dziwna polityka :)