Odp: Nauka rysunku jako ścieżka fotograficznego rozwoju.
......
---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post był o 14:13 ----------
teraz bedzie lekki spam, ale bardzo na temat, wiec chyba nikt sie nie obrazi. Dokumentacja mojego *rozwoju*.
rysunki z okresu 12-27.05 (wybrane)
1. autoportret
2. 3.4.5.6.7. okno 8. 9. 10. cwiczenie z "drawing on the (...)" (przerysowane z ksiazki) 11. Robie duzo rysowania konturowego(bez patrzenia na kartke), ktore wyglada tak: 12. szkice metodą z ksiazki "natural way to draw" - zarysowalem tak kilkadziesiat kartek i byl to stracony czas. Rysowalem ludzi na ulicy (biegalem ze szkicownikiem po miescie)
13. zajelo mi to 40 minut.
okres 28.05-09.06
1. widok w pokoju
2. przerysowane z ksiazki 3. 4. 5. 6. 7. pierwsza proba malarska 8. rozpoczalem nauke szkicowania inną metodą. 9. szkic stolu 10. 11. druga proba malarska 12. 13. kolezanka lezaca na moim kolanie 14. szkic 15. szkic 16. kolejne szkice - te jako jedyne byly rysowane ze zdjecia 17. szkice z parku 18. trzecia proba malarska
Możesz już starować z wernisażem w piekarni cichej kobiety na przykład.
O, to efekt po miesiącu ciekawy. Generalnie - jak masz czas to Ci nie zaszkodzi :)
Wytrwałości!!!! Już widać duże postępy, o ile nie zejdzie z Ciebie para, to za rok.... A czy w tym czasie rozwiniesz się również fotograficznie? Któż to wie, na pewno inaczej będziesz patrzył przez obiektyw.
Trzymam kciuki :!:
Hellbike, rozwijałeś się przez ćwiczenia czy korzystałeś z kursu?
Korzystam z roznych zrodel, ale uzywam ich bardzo wybiorczo korzystajac tylko z tego, co wydaje mi sie sensowne. Nie znalazlem niestety zadnej ksiazki/strony internetowej, ktora w pojedynke wyjasnila by wszystkie podstawy i budowala odpowiednie fundamenty.
1. "Drawing on The right side of the brain", 2. http://ctrlpaint.com/library/, 3. "natural way to draw".
Ta pierwsza pozwala zrozumiec istote rysowania. Druga swietnie uzupelnia luki pierwszej ksiazki (http://ctrlpaint.com/videos/gesture-drawing-spoons - to video bylo dla mnie najbardziej przelomowe), a trzecia pozycja daje informacje o cwiczeniach jakie warto wykonywac, kiedy juz przerobi sie pierwsza pozycje (co wytrwala osoba zrobi w ciagu kilku dni) - z tym, ze tylko niektore cwiczenia sa uzyteczne. Podstawą jest blind contour drawing.
Na fotografię na ASP się nie dostałem - komisja zmasakrowała mnie za krótki staż w klasycznych formach sztuki.
Pilnie ucze się dalej, z zamiarem dostania się za rok.
A tymczasem zapraszam na mojego bloga, pozwalającego śledzić narodziny przyszłej gwiazdy świata sztuki (czyli mnie).
http://autopsjaartysty.blogspot.com/