Profile dla manualnych szkieł bez elektroniki?
A co do profili w body w ogóle - jeszcze byś się zdziwił co można wyciągnąć kalibrując dane zdjęcie dodatkowo
Wersja do druku
Dokładnie tak.
http://leicarumors.com/wp-content/up...ns-profile.jpg
Ale ja się nie chcę zdziwić. Nie interesuje mnie obrazek jako wzór z Sevres.
Ja tylko pytam, czy istnieje (przeanalizowany i wykonany przez kogoś) profil dcp Lightrooma dla Leiki Monochrom, czy trzeba korzystać z dedykowanego profilu Adobe.
Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?Cytat:
6-bit coding is six white or black dots on the mounts of some newer Leica lenses which tell the M9 what lens you're using. 6-bit coding isn't important. If there is a 6-bit code on the lens or you enter it manually, all the M9 does with it is:
1.) Record the focal length in the EXIF data
2.) Compensate partially for some generic vignetting (the M9 has no idea at what actual aperture setting you're shooting, even with 6-bit coded lenses), and
3.) Set the zoom head of the SF 58 flash.
Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.
Nie tylko obiektywy z 6-bitowym kodem. Niekodowane obiektywy nie są po prostu wykrywane automatycznie, tylko odnajduje się je ręcznie z poziomu menu.
Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.
Prawdopodobnie się nie rozumiemy :)
Dobra, spróbuję naokoło. Dotychczas używałem Capture One. Robiąc przykładowo zdjęcie Nikonem D700 wczytywałem RAWa, który był rozpoznawany jako plik z D700. Ale w każdej chwili mogłem zastosować profil z innego aparatu, np. Canona 5d, czy też innego profilu stworzonego wedle własnych upodobań (lub jednego z czterech różnych profili jak to było w przypadku D700 - dla portretu, krajobrazu itp.).
Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9.
O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.
Leica w zestawie z tym aparatem daje silver efex pro , dziala jako plugin do photoshopa , chyba najlepszy program do obrobki zdjec czarno-bialych , pozdr