Odp: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
mleka dorośli pić nie muszą a to co pić mogą i lubią to u Ciebie jest tańsze :)
A w temacie obiektywu - jest świetny, poniekąd kultowy ale 1500 złociszy to jest trochę kasy bez względu jak by ją na fajki przeliczać. Można też inaczej - to równowartość dwóch Sigm 19/2,8. Czy 20stka jest warta o tyle więcej od Sigmy? to bardzo indywidualna ocena...
I w tym sęk :) Pomińmy przy tym atut wielkosci obiektywu . Za cene 20mm Panasa mamy prawie 19 i 30 mm Sigmy.
ale chyba widzialy galy co braly ? to nie jest przeciez tani system bo konkurencji i rynku wtornego jeszcze nie ma.
kto potrzebuje swiatlo to kupi a reszta cech jest imo drugorzedna...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
I w tym sęk :) Pomińmy przy tym atut wielkosci obiektywu . Za cene 20mm Panasa mamy prawie 19 i 30 mm Sigmy.
Lumix jednak znacznie jaśniejszy, jak ktoś jasności nie potrzebuje to pewnie Sigmy są rozsądniejszym wyborem, ale wówczas znów jest niezły kit.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A w temacie obiektywu - jest świetny, poniekąd kultowy ale 1500 złociszy to jest trochę kasy bez względu jak by ją na fajki przeliczać.
Doszliśmy niestety do meritum - zabawa w fotografię tania nie jest, a siła nabywcza naszych wypłat jest nieporównywalnie niższa niż mieszkańców wielu innych krajów.
Do kogo te gały ?:) Wiem co kupiłem i co mnie czeka. Jak nie miał bym kasy to kupiłbym sobie "małpkę" za 200-300 zł. Ale nie chcę tez byc jeleniem i płacic za cos co nie jest warte ceny jaka trzeba za to dać.
Karol - wiem , wiem , wiem. Jak coś jest naprawdę dobre to musi kosztować. Ale czy wszystko co kosztuje jest aż tak dobre ?
Moim skromnym zdaniem obiektyw jest ok. Nie bawiłbym się w różne abera cośtam:wink:. Główny duży plus za światło 1.7 i ostrość, tego się trzymajmy. Drogi... troszkę może być taniej ale jest rynek wtórny i można kupić taniej. Ja już przestrzeliłem dwie sztuki, jedna kupiłem u nas na forum za 1000zł. a drugą za 1200zł. z gwarancja.
Dla mnie warto wydania tych pieniążków i to szkiełko będę polecał każdemu z m43:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Do kogo te gały ?:) Wiem co kupiłem i co mnie czeka. Jak nie miał bym kasy to kupiłbym sobie "małpkę" za 200-300 zł. Ale nie chcę tez byc jeleniem i płacic za cos co nie jest warte ceny jaka trzeba za to dać.
jakbym mial omd to f1,7 nie byloby mi az tak potrzebne.
moze poczekaj i kup jak potanieje ? (zamiast biadolić ;) )
Może pogodzę :)
Sigma 30/1,4 z dużego 4/3
Pracuje świetnie z dużym i małym systemem. Ma fantastyczne światło. Jest ostra od 1,4 w mikro i trochę mniej w dużym systemie.
Jest świetna do panoram, do kopalni, do jaskini, do moich cerkiewek, do kościołów - śluby, komunie itp.
Ktoś niedawno napisał, że to były jego najgorzej wydane pieniądze na to szkło. Ja twierdzę wręcz przeciwnie - to szkło, z tym światłem i mimo tej wielkości jest warte tych pieniędzy.
Na zakończenie tych peanów :mrgreen: dodam silnik ultradźwiękowy i doskonałą jakość optyczną
Bodzip,
Ciesz sie poki mozesz, mam bardzo niemile doswiadczenia z tym szklem, a mialem ich pare, faktycznie po kalibracji u Rendaszki brzytew i zrywa kaptur (ale tylko on musi to zrobic), natomiast zdarzaja sie jakies jaja, ze sie np samo rozkalibruje, albo straci ostrosc na brzegach:)
pozdrowionka