Odp: Nowa popRAWka 4/2012
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
dziadku, chyba sie nie zrozumielismy, to ja to zauwazylem i ja o tym napisalem ,zanim dodalem zdjecie przeczytalem zasady, ale zgodze sie ze samo suwanie suwaczkami nie ma sensu, choc tez mozna sie wykazac, jak saboz zaznaczyl nie ma obowiazku brac w tym udzialy . jak namieszalem to przepraszam,pzdr.
To ja Cię przepraszam, jeżeli wziąłeś to do siebie.
Same suwaczki bez pędzla nie są odpowiednim narzędziem do retuszu zdjęć portretowych.
Przecież mogę to wywołać na Macu w Aperture gdzie korekcja miejscowa podobnie jak w Lightroomie jest na porządku dziennym.
Konkurs ma w nazwie RAW ale samym programem do wywoływania RAWów możemy zdjęcie przygotować do dalszej obróbki.
I stąd moje wątpliwości. :)
ad votum: do tego typu sugestii jest prywatny mail, a nie wątek
Tu w zasadzie zgodzę się z Dziadkiem. Wszelkie operacje, dopóki wykonywane na rawie, powinny być dopuszczalne. Jak by nie było Lightroom, Aperture, Capture One czy co tam jeszcze od tego mają opcje korekcji lokalnej przy pomocy pędzli, żeby ich używać. Tego typu zabawa ma też jeden bardzo konkretny plus. Da użytkownikom możliwość poeksperymentowania z narzędziami, których być może do tej pory nigdy nie używali.