Wklejam fragment okucia drzwi przedstawiający maszkarona. Czy nie za mało światła kierunkowego?
Pzdr, TJ
Wersja do druku
Wklejam fragment okucia drzwi przedstawiający maszkarona. Czy nie za mało światła kierunkowego?
Pzdr, TJ
Swiatlo swiatlem (jakos nierownomiernie sie rozlozylo) ale piernik wie co to jest (dobrze ze napisales). Za ciasno.
Ciekawe, wygląda jak "usta prawdy" z Rzymu. Gdzieś Ty znalazł takie coś?
Peniek242, Rrrradek,
Dziękuję za zabranie głosu. Trochę ten maszkaron jest mało szczegołowy, a to dlatego, ze to jest część paska okucia żelaznego szerokiego na jakies 5 cm, a więc jest to obiekt malutki, trudno dostrzegalny dla przechodnia nieolympusowego, a zdjęcie jest typu makro, robione z ręki, choć powinno być ze statywu.
Wklejam okienko w wykuszu dachowym.
Pzdr, TJ
Wklejam fotkę przedstawiająca lampę (plastik!) + okienko na ceglanej elewacji.
Mogło być troszkę więcej światła. Pozostawiłem naturalną perspektywę obiektu fotografowanego z dołu, łącznie z cegłami z lewej, które burzą statykę. W tym stanie zdjęcie jest bardziej dynamiczne niz po likwidacji zbieżności perspektywy. Tak sądzę.
Pzdr, TJ
Spodobalo mi sie okienko w wykuszu dachowym. Prosciutka kompozycja, bezpretensjonalna, z przyjemnymi kolorami (zielen ladnie wspolgra z brazem). Ot, takie cos, czego pelno, a jak niezauwazalne.
Lampka i okienko juz mi sie mniej podobaja. Przeszkadza mi bardzo intensywna czerwien, przechodzaca w goracy pomarancz, troche za duzo przestrzeni po lewej i zbyt mala odleglosc miedzy lampa a oknem. Prawie sie stykaja. Oczywiscie nie wiem, jak by to zdjecie wygladalo w chlodniejszej tonacji i troche inaczej skadrowane, bo takiego nie widzialem, ale podejrzewam, ze jednak lepiej. Ponadto jakos temat tez mnie nie zaciekawil, w przeciwienistwie do porzedniego zdjecia.
Pzdr
Suchar,
Dziękuję za zabranie głosu.
Okienko dachowe odebrałeś raczej pozytywnie. Cieszy mnie, ze podkreśliłeś, że tego jest pełno. Tylko focić!
Czarna lampa plus okienko nie leżą Ci kompozycyjnie. OK. Przyjmuję do wiadomości.
Zdjęcie w chłodniejszej tonacji, jak na moje oko, wyglądało jeszcze gorzej. Tutaj chodziło mi między innymi o kontrast kolorów - głęboka czerń lampy i intensywny pomarańcz cegieł. Sądziłem, że to przemówi.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, chyba rzeczywiscie gorzej by bylo w chlodniejszej tonacji. Masz racje.
Obiektow do fotografoania typu to okienko jest duzo, ale trudno je dostrzec poszukujac tylko czegos wyjatkowego, nie patrzac na to, co wokol. Czasem warto rozejrzec sie po wlasnym podworku :)
Pzdr
Suchar,
Jeśli chodzi o okienka dachowe, jak tez inne architektoniczne detale, to fotografowane przy róznym świetle i o róznych porach dnia róznie wychodzą na zdjęciach. Jedne obiekty lubią światło ostre, kierunkowe i pod odpowiednim kątem, inne wychodza na zdjęciu atrakcyjnie przy świetle rozproszonym, ale jednocześnie troszke kierunkowym, jeszcze inne dobrze sie prezentują tylko przy świetle porannym i to w okreslonej porze roku, a nawet w określonym miesiącu, np. pododno zamek w Malborku najlepiej się foci o świcie październikowym (nie sprawdzałem).
Przechodząc obok jakiegoś obiektu staram sie analizować jego położenie i przewidywać, kiedy oświetlenie może być najkorzystniejsze. Niekiedy to mi sie udaje, ale częściej nie. Dopiero próby focenioa w terenie na miejscu, o konkretnej porze i konkretnym oświetleniu i sprawdzenie wyników na monitorze może dać ostateczną odpowiedź. W fotografii jest bardzo trudno przewidzieć, jak dany obiekt będzi wyglądał jutro, za miesiąc, rano, wieczorem, dlatego fotograf powinien nosić przy sobie aparat i jeśli czas pozwala i ma po drodze, robić króciutkie castingi upatrzonych obiektów. I nie zrażać się niepowodzeniami, tylko wgryzać się w temat.
Pzdr, TJ
Wklejam fragment szklanej fasady. Nie podobała mi sie zbieżność linii (w pionach) na budynku i obecność masztu linii elektrytcznej na dole. Zbieżność usunąłem, maszt wystemplowałem i... w mojej ocenie budynak stał sie krzywy i pozostała jakaś taka pustka po maszcie na dole po prawej, więc powróciłem do wersji pierwotnej. Rozpiętość tonalna zdjęcia nie jest dostateczna.
Psdr, TJ