Zakładam wątek - detale. Będę tu zamieszczał okna, klamki, okucia, żygulce, rynny, portale i inne. Jako pierwsza - fotka okucia.
Pzdr, TJ
Zakładam wątek - detale. Będę tu zamieszczał okna, klamki, okucia, żygulce, rynny, portale i inne. Jako pierwsza - fotka okucia.
Pzdr, TJ
Klasyczny kolor wiejskich drzwi (przynajmniej tak mi sie kojarza). Cienie podkreslaja masywnosc okucia ale nie wiem czy nie za dlugie. Wydaje mi sie ze troche blade, wypalone wyszlo.
Pzdr.
PS. Mogles szmatka przetrzec bo zablocone troszke.
Według mnie trochę nie pasuje to malowanie olejną, wolałbym aby to były detale 100% naturalne nawet nadgryzione przez ząb czasu. Takie wydają się być prawdziwe.
To Twoje wygląda conajmniej sztucznie.
Choć pomysł na temat ciekawy.
Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
A poza tym to zielony w fotografii.
![]()
I ja też mogę?
Tadeusz, całkiem sympatyczna kompozycja. Coś mi jednak przeszkadza, chyba zbyt duży kontrast albo to, że samo okucie jest bardziej miękkie od tła. Kierunek dobry, czekam na inne zdjęcia.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Szczerze powiedziawszy mi zdjecie Tadeusza srednio przypadlo do gustu. Jednak zdjecie kolegi witia1 bardzo mi sie spodobalo - fajna gra cieni i ciekawy motyw przewodni.
Dziękuję wszystkim za odzew. Poniżej napiszę, jak patrzę na tę fotkę. Proszę wziąć pod uwagę, że jako autor nie jestem w stanie uwolnić się od pewnej dozy subiektywizmu.
Peniek, napisałeś:
Ciekawe by było sprawdzenie (przy innym oświetleniu), czy inne (krótsze) cienie by były lepszeKlasyczny kolor wiejskich drzwi (przynajmniej tak mi sie kojarza). Cienie podkreslaja masywnosc okucia ale nie wiem czy nie za dlugie. Wydaje mi sie ze troche blade, wypalone wyszlo.
Pzdr.
PS. Mogles szmatka przetrzec bo zablocone troszke.
Jeśli chodzi o wypalenia, to wydaje mi się, że jest ich bardzo mało – tylko w mikroobszarach, co jest często spotykane na fotkach zawierających faktury płaskich powierzchni i nie kole zbytnio w moje oczy.
Jesli chodzi o zabłocenie, to go nie widzę.
Olymp, napisałeś:
Co jest sztuczne, a co naturalne? Wydaje się, że jest to kwestia nastawienia do otoczenia. Na fotce nie ma patyny czasu, ponieważ drzwi są stosunkowo nowe. Z kolei malowanie lakierem bezbarwnym drewna być może było by lepsze dla oglądania, ale na zdjęciu byłby słaby kontrast. Okucia mogły by być niemalowane, ale wydaje mi się, że rdza nie dałaby na siebie długo czekać, co by pogorszyło estetykę zdjęcia. Warstwa farby na okuciu zbytnio je wygładza, co też nie jest dobre dla zdjęciaWedług mnie trochę nie pasuje to malowanie olejną, wolałbym aby to były detale 100% naturalne nawet nadgryzione przez ząb czasu. Takie wydają się być prawdziwe.
To Twoje wygląda conajmniej sztucznie.
Witia1,
Ciekawy detal zamieściłeś. Podoba mi się światło. Nie podoba to, że w lewym górnym rogu jest zbyt mało światła (kierunek oświetlenie tworzy zbyt mały kąt z płaszczyzną drzwi, nie podoba ramka gruba oraz, jak na moje oko, klameczka u dołu jest zbyt na skraju i rozbija kompozycję troszkę. Ale ogólnie detal jest ciekawy.
Blady,
Napisałeś,
Kontrast jest dlatego tak duży, aby uwypuklić dwie warstwy faktury drewna – jedna, to spękania kierunkowe, druga, to poziome cykliczne ślady po pile tartacznej dające pewien rytm w tle.Tadeusz, całkiem sympatyczna kompozycja. Coś mi jednak przeszkadza, chyba zbyt duży kontrast albo to, że samo okucie jest bardziej miękkie od tła. Kierunek dobry, czekam na inne zdjęcia.
Ogólnie rzecz biorąc, to pierwsze co chciałem przedstawić, to prawie graficzna kompozycja – czarny, rozszczepiony pas okucia zwieńczony dwoma kołami oraz w ich centrum dwa łby gwoździ z płaszczyznami piramidek. Wszystko na jaskrawym tle. Gdyby tło było ciemne, spatynowane, to kompozycja by, moim zdaniem, stała by się mniej ciekawa, mniej by byłoby w niej grafiki.
Pzdr, TJ
Dodaję klamkę. Zróznicowanie tonalne jest słabe z powodu czarnej farby. Pomogło trochę dość ostre oświetlenie. Niebieska poświata na górze okucia, to odbicie nieba - tak przypuszczam.
Pzdr,TJ
Dodaję jeszcze jeden detal, takiego samego typu, jak na fotce nr 1.
Pzdr, TJ
Nr 3
podoba mi sie przedostatnie zdjęcie z klamką. bardziej niz na kolorach skupiam sie w tym zdjęciu nad wyobrażenienim sobie całych drzwi oraz nad tym w jakim bydynku sie znajdują. wygląda mi to bardoz tajemniczo.