Odp: Analogowy aparat do kieszeni (na streeta)
Czy można odświeżyć temat i zapytać użytkowników po latach, jak to teraz wygląda?
Mnie zdecydowanie pozostały aparaty z wymiennymi obiektywami. Przetestowałem w międzyczasie Contaxa G2 - niesamowity aparat tyle że nie dla mnie. Pozostaję wierny OM1 i stałkom ze stajni Zuiko no i oczywiście Nikonowi w postaci FE2 i FM3a. Oly jeśli potrzebuję czegoś faktycznie małego szczególnie jeśli chodzi o obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGrong
Przetestowałem w międzyczasie Contaxa G2 - niesamowity aparat tyle że nie dla mnie.
Dla mnie ten aparat do streeta to lipa. Zbyt hałaśliwy. Automatyczne przewijanie filmu to porażka. Wiem, że można wygrzebać multum świetnych zdjęć stretowych z tego aparatu, ale to nie zmienia faktu, że tłucze się jak Żyd po pustym sklepie. Ja potrzebuję dyskrecji.
Mam Canona QK17 G-III, można powiedzieć, że jest bezdźwiękowy, czasem się zastanawiam czy na pewno wyzwoliłem migawkę.
Minox.......symbolu nie pomne:-)Taki z odchylaną klapką za którą schowany jest obiektyw.
Rafał ma absolutną rację apropos Contaxa G2. Od dwóch tygodni próbuję nieco innego podejścia do "streeta" a mianowicie Mamiya M645 1000S która jest zaprzeczeniem hasła: analogowy aparat do kieszeni. Zauważyłem jednak że ludziska albo ignorują olbrzyma albo uśmiechają się jedynie pobłażliwie. Włóczyłem się ostatnio po rynku warzywnym na którym kilku obcokrajowców rozstawiło się z niecodziennym towarem. Równie dobrze mógłbym nie istnieć... Zobaczymy czy tak samo będzie w innych sytuacjach.
Jak się kadruje przez kominek to nikt tego nie zauważa w 99% przypadków. No chyba, że to Mamiya RB albo RZ ;-)
M645 to maleństwo.
W sumie to jestem leniwy i korzystam z wizjera PDS z pomiarem światła. Pieruńsko fajna zabawka do użycia. Komina zamierzam użyć i owszem ale najpierw muszę zorganizować sobie światłomierz.
Czy Olympus SP jest cichym aparatem i łatwym do naprawy przy ew. problemach?? czasami widuje je po 30-40 euro a że jestem ciekaw pracy z dalmierzem to bym może sobie jednego sprawił.