Z mojego doświadczenia: niestety nie. Nie chodzi o zmianę punktu, ale o to, że one są cały czas aktywne, wszystkie. Wycinanie raczej nie wchodzi w grę w sytuacji, gdy ISO to np. 1600 w E-330.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Wersja do druku
Z mojego doświadczenia: niestety nie. Nie chodzi o zmianę punktu, ale o to, że one są cały czas aktywne, wszystkie. Wycinanie raczej nie wchodzi w grę w sytuacji, gdy ISO to np. 1600 w E-330.Cytat:
Błądzisz. Jeśli masz czas na ustawianie jednego z nastu (dziesięciu) punktów AF to znaczy, że masz dużo czasu. W sytuacjach dynamicznych łatwiej ostrzyć środkowym i przekadrować (z szybkim AF to jest ułamek sekundy), niż pieprzyć się z przyciskami do ustawiania punktu AF. W reporterce nie ma czasu na decydowanie na który punkt wyostrzyć.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Nie ma czasu na wybór, to prawda, ale nie ma też możliwości powtórki ujęcia. Czasem przydaje się więcej naraz aktywnych pól AF, które pomagają utrzymać obiekt w sferze ostrości.Cytat:
Nie mam. Bo znając sytuacje jaka bedzie mogę sobie zaplanować kadr i 10 minut wcześniej zmienić AF; Jednak w momencie akcji nie przekadruję, bo stracę ujęcie.Cytat:
Dżizas, po raz kolejny pytam? Kto ma decydować gdzie jest ostro? Komputerek w aparacie?
Bosze, od lat zajmuję się tylko reporterką (street foto to przecież reporterka w czystej postaci). Gdybym miał się jeszcze pieprzyć z wybieraniem punków AF, to 3/4 moich fot w ogóle by nie powstała. :roll:
Rafał, weź czytaj uważnie.
Racja... Ty o jednym, my o drugim.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Często w ogóle nie używam AF, tylko ustawiam aparat manualnie na hiperfokalną.
Pogięło Was z tymi punktami AF?
Rafał, wrzuć na luz. Co się z Tobą dzisiaj dzieje?! Tobie niepotrzebne, to nie. Mi by się czasem przydały, choć zazwyczaj zupełnie nie.Cytat:
Racja. Ja wciąż o jednym - że więcej niż jeden punkt AF w praktyce jest na g... potrzebny.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
EOT.