Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Autofokus - ile pól

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Autofokus - ile pól

Witam. Zamierzam w najbliższym czasie nabyć lustrzankę. I tu pytanie co tracę? e-510 ma tylko trzy pola, inne porównywalne 9 lub 11. Jak to sprawuje się w praktyce? Czy mając 9 pól aparat pewniej ustawi AF. A skąd będzie wiedział co dla mnie ważniejsze? Będę musiał aktywować odpowiednie pole?. Czy aby nie prościej jak w moim starym EOS 1000 gdzie jest jedno, kieruję wna właściwy obiekt wciskam spust do połowy, poprawiam kadrowanie i cześć.
    A może nie mam racji i 9 pól ma znaczenie i jest ważne? Proszę was bardzo o opinie - ławiej będzie o właściwy wybór

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Więcej pól pozwala dokładniej wybrać ostry obszar i wykadrować zdjęcie. Jeśli jedno ci do tej pory pasowało to myślę że nawet 3 będą dobre. Ale niech głos zabiorą bardzie obeznani
    pzdr
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ilośc pól ma znaczenie przy bardzo dynamicznych scenach, ja osobiscie używam tylko centralnego i przekadrowywuję Z reszta większosc tak robi...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Re: Autofokus - ile pól

Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51
    Witam. Zamierzam w najbliższym czasie nabyć lustrzankę. I tu pytanie co tracę? e-510 ma tylko trzy pola, inne porównywalne 9 lub 11. Jak to sprawuje się w praktyce? Czy mając 9 pól aparat pewniej ustawi AF. A skąd będzie wiedział co dla mnie ważniejsze? Będę musiał aktywować odpowiednie pole?. Czy aby nie prościej jak w moim starym EOS 1000 gdzie jest jedno, kieruję wna właściwy obiekt wciskam spust do połowy, poprawiam kadrowanie i cześć.
    A może nie mam racji i 9 pól ma znaczenie i jest ważne? Proszę was bardzo o opinie - ławiej będzie o właściwy wybór
    Poradzisz sobie, szczególnie że jesteś przyzwyczajony do 1 pola .

Zawsze możesz zablokować żeby korpus ustawiał ostrość na środkowym polu.

Więcej pól przydaje się wtedy gdy masz mało czasu na kadrowanie - np. fotografujesz małe dziecko .

Fajnie też mieć dużo pól gdy fotografujesz ze statywu, przekadrowywanie ze statywem jest bardziej upierdliwe niż bez niego.

W większości przypadków i tak używa się tylko środkowego pola i przekadrowywuje, tak jest po prostu szybciej, choć mniej dokładnie . Może jak Canon wróci do EC to coś się zmieni, choć w sumie i tak wybieranie pola AF jest duuużo szybsze niż w analogowych amatorskich korpusach.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    uzywam jednego i chyba nie potrafilbym korzystac z wiekszej ilosci

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Więcej aktywnych pól AF bardzo się przydaje - dla mnie jak to już wczesniej napisał MAF - szczegolnie przy zdjęciach ze statywem i braku potrzeby przekadrowywania, choć głównie używam jednego centralnego.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sprobuj zrobic zdjecie biegnacego dziecka albo zawodnikow grajacych w kosza to zobaczysz roznice
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

e-510 ma tylko trzy pola
    O dwa za dużo. Od zawsze focę na środkowy i choćby moja kolejna lustrzanka miała sześćset trzydzieści dwa punkty AF, to i tak będę używał środkowego.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    e-510 ma tylko trzy pola
    O dwa za dużo. Od zawsze focę na środkowy i choćby moja kolejna lustrzanka miała sześćset trzydzieści dwa punkty AF, to i tak będę używał środkowego.
    Skąd ja to znam
    Postępuję identycznie jak Rafał, iw E-510 i w E-3 używam wyłącznie jednego pola. Czasem, przy z djęciach ze statywu zmieniam ręcznie aktywne pole ale na codzień, używam środkowego.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka
    uzywam jednego i chyba nie potrafilbym korzystac z wiekszej ilosci
    Jak miałem E-1 to też tak mówiłem. Jeśli wszystkie punkty działają jak trzeba to człowiek szybko zaczyna z nich korzystać.