Fajniejszy niż E-PL5 :-)
Wersja do druku
I to jest najistotniejsza różnica, zdecydowanie warta dopłacenia do nowszego aparatu, cena zresztą jak na premierę jest bardzo OK. Właśnie dla stabilizacji kupiłem OMD a nie Pena na tej samej matrycy. Wizjera używam sporadycznie, a ten "pryzmat" jednak trochę przeszkadza. Olek powoli zbliża się do tego czego chcę - Pen z dobrą stabilizacją, wizjerem z boku i z elektroniczną migawką ;-).
Ty się chłopak na mnie nie gniewaj, ale tak napisałeś, że jakby to koń zjadł, to by się wściekł.
No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii (E-PL5 czy E-PL7)
działa (który i co)
choć 4EV zdumiewa (który)
reszta chyba dotyczy E-PL7
ja naprawdę jestem magister kształcony w PRL-u, więc coś umiem :mrgreen:
Cieszę się z PL-5 poczekam na PL-8 i też kupię jako odchodzący w dobrej cenie ;)
nie mam o co się obrażać, jestem dziś w złym stanie i rozkojarzony, oczywiście chodziło, o to, że lepiej mieć choćby słabo (1,5EV ) działającą stabilizację w PL-5, wszystkie zmiany na plus dla nowego modelu, poza mechanizmem ekranu, który stał się mniej użyteczny. Znacząco też nie uległa poprawie jakość obrazu, ale czego oczekiwać jeśli w zasadzie to ta sama matryca. Plotki krążą po sieci o następcy M5 m.in z nową lepszą matrycą, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Miałem w łapie E-PL-5 z 40-150, zrobiłem maksymalne zbliżenie. Ktoś pisał, że obraz się strasznie telepie w ekranie, ale ja tego nie stwierdziłem.
To jak to jest ?
Wszystko ladnie pieknie, super hiper....
Premiera fajna, zblizajace sie wielkimi krokami nastepne.
Ale ja sie pytam gdzie jest 100mm macro, no pytam sie gdzie!!!!!! ?
pozdro
Obraz nie telepie się przecież sam z siebie, tylko przenoszą się i - w przypadku teleobiektywu zwielokrotniają, drgania i ruchy rąk fotografującego, a to jest mocno indywidualna sprawa. Jeżeli potrafisz utrzymać względnie długie czasy przy fotografowaniu teleobiektywem to tylko pogratulować, sam zresztą mam podobnie. No ale zawsze kolejne 2-4 EV skutecznej stabilizacji się przydają i z tego co czytam pod tym względem następca PL5 jest od niego znacznie lepszy, nic tylko się cieszyć.